Ηλεία Πολιτισμός

Κάστρο Χλεμούτσι: Εορτασμός για τα 800 χρόνια από την ίδρυσή του

Ακούστε το άρθρο

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και αυτό το καλοκαίρι μαζί με το βραβευμένο Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου σε μια εντυπωσιακή παράσταση με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη! Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα. Στο τραγούδι Άντα Αθανασοπούλου και Δώρος Δημοσθένους!

Σκηνοθετική επιμέλεια – Αφήγηση Αστέρης Πελτέκης – Χρύσα Ρώμα. Κείμενα Στίχοι Μαίρη Βούκανου, Έφη Παναγοπούλου, Τάκης Χρυσούλης, Ελένη Μουζάκη Μπουρίτσα. Τηλεσκηνοθεσία Χρήστος Φασόης, Φωτισμοί Γιώργος Πουλίδης

. Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Castel Tornese ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατασκευάστηκε στην αρχή της Φραγκοκρατίας.Ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας.O ρόλος του κάστρου φαίνεται ότι ήταν να προστατεύει αυτά τα δύο σημαντικά σημεία δεδομένου ότι κανένα από τα δύο δεν είχε οχύρωση (η Γλαρέντζα αργότερα απέκτησε φρούριο)Το αρχικό όνομα του κάστρου ήταν Clermont, όπως το ονόμαζαν οι Φράγκοι. Οι Έλληνες το ονόμασαν Χλουμούτσι όπως φαίνεται στο Χρονικό του Μορέως ή Χλεμούτσι, η ονομασία που έφτασε σε εμάς σήμερα.

Κατά την εποχή της βενετσιάνικης κυριαρχίας ονομάστηκε Castel Tornese, επειδή οι Βενετσιάνοι θεωρούσαν ότι εκεί γινόταν η κοπή των νομισμάτων του πριγκιπάτου της Αχαΐας, των τορνεζίων. Το κάστρο χτίστηκε το 1220-1223 από τον πρίγκιπα της Αχαΐας Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο.Η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου ήταν η Ανδραβίδα η οποία ήταν ανοχύρωτη. Ο Γοδεφρείδος έκρινε ότι ήταν απαραίτητο να κτίσει κάστρο στο Χλεμούτσι για να την προστατεύει, αλλά να επιτηρεί και το επίνειό της την Γλαρέντζα που τότε ακόμα δεν είχε οχύρωση. Ένας άλλος λόγος για την ίδρυση του κάστρου ήταν το κύρος που προσέδιδε στον ιδιοκτήτη του ένα τέτοιο μεγαλόπρεπο παλάτι-φρούριο, αντάξιο του νεοαποκτηθέντος υψηλού τίτλου του.

Όλη η επικαιρότητα