Κόσμος

Καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους για τη χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε σήμερα την Μιριάνα Μάρκοβιτς, τη χήρα του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε φυλάκιση ενός έτους για σφετερισμό κρατικής ιδιοκτησίας, βάζοντας τέλος σε μια δίκη που διήρκεσε 15 χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Στη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Μάρκοβιτς είχε ηγηθεί του νεοκομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, μιας οργάνωσης ισχυρών αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών καθώς και επιχειρηματιών που αποκόμισε οφέλη από την εξουσία του Μιλόσεβιτς και άσκησε παρασκηνιακά τεράστια επιρροή.

Το δικαστήριο του Βελιγραδίου έκρινε την Μάρκοβιτς ένοχη ότι πίεσε δύο συνεργάτες της, έναν πρώην γραμματέα της κυβέρνησης και έναν διευθυντή κρατικής εταιρείας ακινήτων, να διαθέσουν ένα κρατικό διαμέρισμα στην νταντά του εγγονού της, μετέδωσε το Τανγιούγκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ούτε η Μάρκοβιτς, η οποία ζει στη Ρωσία και έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε ενοχή, ούτε οι δικηγόροι της ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η Μάρκοβιτς, η οποία διέφυγε από τη Ρωσία μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο 2000, δικαζόταν ερήμην.

Το 2010 οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν στο Βελιγράδι πως στην Μάρκοβιτς χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, γεγονός που εμποδίζει την έκδοσή της βάσει διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή της που είχε εκδοθεί το 2005.

Οι φιλοδυτικές αρχές της Σερβίας συνέλαβαν τον Μιλόσεβιτς το 2001 και αργότερα τον παρέδωσαν στο δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου που εδρεύει στη Χάγη για να δικασθεί για τον ρόλο του στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Ο Μιλόσεβιτς πέθανε προφυλακισμένος σε μονάδα κράτησης το 2006, πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία της δίκης του.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα