Categories: WEB tvΗλεία

Κατάκολο: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με την υγειονομική «βόμβα» στο Καβούρι

Share

Σε άλυτο πρόβλημα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η υπερσυσσώρευση ογκωδών απορριμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή του Καβουριού στο Κατάκολο, με την περιοχή, κυρίως του αντλιοστασίου, να αποτελεί πλέον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μια υγειονομική «βόμβα».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς» οι κάτοικοι του Καβουριού, η αφόρητη ζέστη και οι σωροί των απορριμμάτων που βρίσκονται σε όλη την έκταση του δρόμου και έξω από τις πόρτες τους, τους «πνίγουν» στην κυριολεξία και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την δυσωδία, τις μύγες, τα μικρόβια και τα ποντίκια, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά, κάτι που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Μπορεί η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου να μαζεύει τα σκουπίδια μια φορά την εβδομάδα από το σημείο, ωστόσο, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν περισυλλέγονται τα ογκώδη απορρίμματα που είναι έξω από τους κάδους. Να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από σκουπίδια, υπάρχουν κλαδέματα, πεταμένα έπιπλα, παντός είδους οικιακές συσκευές και άλλα πολλά.

Στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα έχουν εγκατασταθεί οικογένειες ετεροδημοτών που το σκέπτονται να παραμείνουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, μέσα στα σκουπίδια, ενώ άλλοι, δεν αποφασίζουν να έλθουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί.

Εκείνο που ζητούν οι κάτοικοι είναι να γίνει άμεσα η αποκομιδή των συγκεκριμένων απορριμμάτων από τα σημεία της παραθαλάσσιας περιοχής, ειδικά στον δρόμο από το αντλιοστάσιο προς τον δρόμο που οδηγεί στο Καβούρι, εκεί δηλαδή που εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα,  καθώς η εικόνα αυτή, όπως επισημαίνουν, αποτελεί δυσφήμιση για τον Πύργο και το Κατάκολο, στους τουρίστες που περνούν από το σημείο και επισκέπτονται την παραλία για τα μπάνια τους και κάνουν έκκληση προς την δημοτική αρχή και την υπηρεσία Καθαριότητας να τοποθετήσει περισσότερους κάδους απορριμμάτων.

Χαρά Καρακίτσου, κάτοικος Καβουριού

«Έχουμε πρόβλημα σοβαρό και από το 2013 δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Από τότε που προηγούμενη δημοτική αρχή μπάζωσε ένα κομμάτι στο χαντάκι του ΓΟΕΒ για να ρίξει τα σκουπίδια στο παλιό σκουπιδότοπο, έχει γίνει ο χαμός. Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, περνά το απορριμματοφόρο, αδειάζει τους κάδους και φεύγει. Οι κάδοι είναι μόνο δύο για όλη την περιοχή. Κυανή Ακτή, Λέτρινα και Σαρακίνα δεν έχουν κάδους, γιατί δεν τους θέλουν οι κάτοικοι. Όλοι πετάνε τα σκουπίδια τους εδώ. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια χωματερή. Αυτή την στιγμή ο δρόμος έχει καταληφθεί κατά το ήμισυ από κλαδέματα και σκουπίδια».

Ευσταθία Καυγά

«Αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται χρόνια τώρα. Έχουν πάρει τους κάδους από παντού και έχουν μείνει μόνο δύο στην περιοχή μας, που έχει μετατραπεί σε μια άτυπη χωματερή. Ζητάμε να μοιραστούν οι κάδοι σε όλο το μήκος του δρόμου που βρίσκονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, να έρθουν να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια και προστεθούν και άλλα δρομολόγια συγκομιδής. Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη περιοχή να πετάει όλα τα σκουπίδια εδώ».

Φώτης Μυλωνάς

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Πέρυσι ήρθαν τα παιδιά μου εδώ και σηκώθηκαν να φύγουν. Δεν άντεξαν ούτε ένα βράδυ αυτή την κατάσταση. Όλα το μέρος είναι γεμάτο σκουπίδια, δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος δρόμος. Κινδυνεύει η  υγείας μας και μπορεί να ξεσπάσει φωτιά ανά πάσα στιγμή. Ήδη έχει κληθεί δύο φορές η πυροσβεστική μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές τους αρμόδιους και μας λένε ότι το πρόβλημα είναι παλιό, αλλά θα τακτοποιηθεί».

Παναγιώτης Ζήρος

Δεν μπορούμε να μείνουμε πλέον εδώ. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Αν πιάσει μια φωτιά θα καούμε. Ζητάμε τα αυτονόητα γιατί δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας. Αυτή η εικόνα είναι δυσφήμιση για τον δήμο και κυρίως για το Κατάκολο, όπου έρχονται χιλιάδες τουρίστες. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα».

Άμεσα η αποκομιδή

Απαντώντας σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καβουριού, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πύργου, Παναγιώτης Φραγκαντώνης απάντησε ότι τα ογκώδη απορρίμματα θα περισυλλεχτούν άμεσα από μηχανήματα της υπηρεσίας Καθαριότητας και κάλεσε τους κατοίκους να δείξουν λίγη ακόμα κατανόηση, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη χειριστών των μηχανημάτων στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας προχώρησε σε μια αποκάλυψη και προανήγγειλε την δημιουργία μιας μονάδας επεξεργασίας για ογκώδη απορρίμματα, με υπερσύγχρονο τεμαχιστή αντικειμένων, σε έναν χώρο πενήντα στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Πύργου, που βρίσκεται πίσω από το αντλιοστάσιο του Καβουριού.

«Με την δημιουργία μιας μονάδας επεξεργασίας θα διαχειριζόμαστε με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τα ογκώδη απορρίμματα και τα κλαδέματα, τα οποία θα τοποθετούν οι πολίτες στον συγκεκριμένο χώρο. Σύντομα όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Έχουμε υπογράψει την σύμβαση με την εταιρία και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της περιβαλλοντικής έγκρισης του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φραγκαντώνης.