Categories: Ηλεία

Κατάκολο: Αιμοδοσία «δώρο ζωής» για τους ασθενείς της Ηλείας

Share

Προσφέροντας λίγο από το αίμα σου, μπορείς να σώσεις έναν ή περισσότερους συνανθρώπους σου, των οποίων κινδυνεύει η ζωή και χρειάζονται αυτό το πολύτιμο αγαθό για να σωθούν.

Για αυτό το λόγο, αιμοδοσίες σαν τη χθεσινή του συλλόγου αιμοδοτών Κατακόλου, που έγινε για 40η φορά και είχε ικανοποιητική προσέλευση, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις αιμοδοσίες.

Παρότι ακόμα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία του κορωνοϊού και υπάρχουν αρκετοί αιμοδότες που είτε έχουν νοσήσει οι ίδιοι, είτε  κάποιος από την οικογένειά τους και δεν μπορούν να δώσουν αίμα αυτήν την εποχή, εν τούτοις με την μεγάλη προσπάθεια του προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών  Κατακόλου και εφημέριου του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πατ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου, συγκεντρώθηκαν αρκετές φιάλες αίματος, οι οποίες και θα παραδοθούν στο τμήμα αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Πύργου για να σωθούν αρκετές ανθρώπινες ζωές.

«Με λίγο από το αίμα μας μπορούμε να σώσουμε τρεις ζωές»

Για την προσέλευσή στην χθεσινή αιμοδοσία στο Κατάκολο η υπεύθυνη του Τμήματος αιμοδοσίας γενικού νοσοκομείου Πύργου κα Έλσα Ζαχαριαδάκη τόνισε

«Ο σύλλογος αιμοδοτών Κατακόλου διοργάνωσε σήμερα (σ.σ. χθες) άλλη μία αιμοδοσία. Ο σύλλογος είναι πιστός στο ραντεβού του δύο φορές το χρόνο, όπου καλεί τους αιμοδότες της περιοχής να δώσουν λίγο από το αίμα τους και να προσφέρουν ζωή στο συνάνθρωπό τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους προσφέρουν λίγο από το αίμα τους. Με λίγο από το αίμα μας μπορούμε να σώσουμε τρεις ζωές. Αυτό το έχουν καταλάβει οι άνθρωποι του Κατακόλου, για αυτό και έρχονται δύο φορές το χρόνο και προσφέρουν το αίμα τους. Ευχαριστούμε και τον εφημέριο για την κινητοποίηση που υπάρχει στο Κατάκολο».

«Στο νομό είμαστε πίσω όσον αφορά τον εθελοντισμό»

Η κα Ζαχαριαδάκη ακόμη ανέφερε ότι οι αιμοδότες που προσέρχονται για να δώσουν το αίμα τους είναι μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δυστυχώς δεν έχουν αυξηθεί καθόλου οι εθελοντές αιμοδότες και μάλιστα τον καιρό του κορωνοϊού ήταν μειωμένη η προσέλευση σε όλους τους συλλόγους. Και αυτό επειδή πολλοί αιμοδότες νοσούν οι ίδιοι ή κάποιος από το περιβάλλον τους. Οπότε αναγκαστικά αποκλείονται από την αιμοδοσία. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν μπορούν να βοηθήσουν οι συνειδητοποιημένοι αιμοδότες που έρχονται τακτικά για να δώσουν λίγο από το αίμα τους. Γενικά όμως στο νομό είμαστε πίσω όσον αφορά τον εθελοντισμό. Ακόμα και στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου έχουμε μείωση των ατόμων που προσέρχονται και δεν είναι πάνω από δύο ή τρεις τη μέρα, ενώ οι ανάγκες μας τη μέρα είναι 15 με 20 φιάλες. Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση στον κόσμο, αφού από 18 έως 65 ετών, μπορούν να δίνουν αίμα. Κάνω έκκληση να έρθουν όλοι να δώσουν λίγο αίμα. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία και δεν πρέπει να φοβάται κανένας. Ας έρθουν να δουν πώς είναι η διαδικασία, που είναι πολύ ασφαλής και εύκολη και σε 5 με 10 λεπτά μπορείς να σώσεις μία ανθρώπινη ζωή. Πιστεύω ότι αξίζει το κόπο να δώσουμε όλοι λίγο από το αίμα μας».

«Κάνω έκκληση σε όλους τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να έρχονται να δίνουν αίμα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών  Κατακόλου και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πατ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της πανδημίας είναι ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου που ήρθε να δώσω λίγο από το Αίμα του για να σωθούν αρκετές ανθρώπινες ζωές.

«Με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανού, πραγματοποιούμε σήμερα για 40η φορά στην ενορία μας αιμοληψία. Σκοπός της σημερινής αιμοδοσίας είναι να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος που έχουμε δημιουργήσει εδώ και 22 χρόνια, αλλά και να βοηθήσουμε και το νοσοκομείο του Πύργου, που οι ανάγκες για αίμα αυτή την εποχή είναι πολύ αυξημένες. Είναι μία δύσκολη συγκυρία αυτή για την αιμοδοσία, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι με την πανδημία τώρα, αν έχεις κολλήσει κορωνοϊό δεν μπορείς τουλάχιστον για ένα μήνα να δώσεις αίμα και έχουμε πολλούς αιμοδότες στην ενορία μας που έχουν ασθενήσει. Παρ’ όλα αυτά όμως βλέπω ότι υπάρχει προσέλευση αρκετών ανθρώπων, κάτι που με αφήνει αρκετά ικανοποιημένο. Γενικά πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά παρά τις δυσκολίες που έχουμε. Γι’ αυτό και κάνω και έκκληση σε όλους τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να έρχονται να δίνουν αίμα. Όταν δίνεις αίμα, προσφέρεις ζωή στον συνάνθρωπό σου και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την γιατρό μας την κυρία Ζαχαριαδάκη, το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Πύργου, αλλά και όλους τους εθελοντές αιμοδότες, αφού το έχω ξαναπεί και πάλι το λέω, ότι είναι η ψυχή της αιμοδοσίας».