Ενέργεια

Κατάκολο: «Άκυρο» και από ΔΙΠΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων λόγω… Νatura!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Ακούστε το άρθρο

Aποχαιρέτα τους… υδρογονάνθρακες που χάνεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της απάντησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη για την αξιοποίηση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο.

Η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να είχε γίνει γνωστή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πάτρα, ωστόσο πλέον πήρε και επίσημη μορφή αφού δια στόματος του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλέξανδρου Κουλίδη, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου και βάσει των στοιχείων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν αναμένονται επιδράσεις του έργου στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και οικονομία δεν αποτελούν αντικείμενο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Θυμίζουμε ότι στην ερώτηση του ο κ. Κατρίνης είχε ζητήσει να μάθει εάν το ΥΠΕΝ προτίθεται να εγκρίνει την ΜΠΚΕ Κατάκολου και να εκδώσει την απαραίτητη Άδεια (ΑΕΠΟ), προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των διαδικασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολου, εάν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών και αν θα διασφαλίσει τον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και οικονομία με ανταποδοτικά οφέλη. Στην απάντηση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Βουλής αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα: «Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου Α΄ φάσης του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τον Μάιο του 2019. Ο έλεγχος τυπικής πληρότητας της μελέτης ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2019 και η ΜΠΕ διαβιβάστηκε για δημοσιοποίηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού, καθώς και για γνωμοδοτήσεις στις 17.7.2019. Κατόπιν εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων, συλλέχθηκε από την Υπηρεσία μας ένας σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων, τον οποίο ο φορέας του έργου επεξεργάστηκε, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στο πλαίσιο τελικής αξιολόγησης της ΜΠΕ και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές και το ενδιαφερόμενο κοινό, προέκυψε η αναγκαιότητα πρόσθετων οικολογικών τεκμηριώσεων, επιπλέον αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στη ΜΠΕ. Οι ειδικότεροι λόγοι της αναγκαιότητας αυτής ανάγονται, πρώτον στην πολύ μικρή απόσταση του έργου από τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Θαλάσσια Περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Νatura 2000 και δεύτερον στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 που προβλέπουν ότι η αρμόδια αρχή συμφωνεί για το έργο «μόνο αφού βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα» της επηρεαζόμενης περιοχής. Για τη δημιουργία της βεβαιότητας αυτής, ζητήθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον φορέα του έργου η σύνταξη και υποβολή μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Η εν λόγω μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Υπηρεσία μας. Ως εκ τούτου, δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Βάσει των στοιχείων της ΜΠΕ, δεν αναμένονται επιδράσεις του έργου στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού. Τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και οικονομία δεν αποτελούν αντικείμενο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Όλη η επικαιρότητα