Categories: Ηλεία

Κατάκολο: Εκατοντάδες φέτος τα κρουαζιερόπλοια, αλλά περιορισμένο ο τζίρος των καταστημάτων!

Share

Το λιμάνι του Κατακόλου και τη φετινή χρονιά υποδέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, με χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή με κύριο σκοπό να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά φυσικά και για να γνωρίσουν την Ελληνική φιλοξενία, την τοπική κουζίνα και την ομορφιά της περιοχής.

Δυστυχώς όμως, παρότι κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια χιλιάδες τουρίστες, οι τοπικές επιχειρήσεις – τουλάχιστον όσον αφορά το Κατάκολο – βλέπουν σχετικά λίγους πελάτες να τις επισκέπτονται και να αγοράζουν τα προϊόντα που διαθέτουν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι τα ταμεία των επιχειρήσεων στο Κατάκολο να μην … γεμίζουν, κάτι που φυσικά κάνει τους καταστηματάρχες να βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του Κατακόλου που μίλησαν χθες στην εφημ. «Πατρίς», τόνισαν ότι η περιορισμένη κίνηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τουρίστες επιβιβάζονται στα λεωφορεία αμέσως μετά την έξοδό τους από το λιμάνι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην επισκέπτονται τους κεντρικούς δρόμους του Κατακόλου και τα καταστήματα της κοινότητας, οπότε και οι αγορές που γίνονται είναι περιορισμένες.

Ζητούν λοιπόν άμεσα λύση σε αυτό το θέμα, προκειμένου οι τουρίστες πρώτα να κάνουν τη βόλτα τους στους κεντρικούς δρόμους του Κατακόλου και μετά να αναχωρούν για την Αρχαία Ολυμπία, τον Πύργο ή οπουδήποτε αλλού, επιβάλει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί από τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Νίκος Γεωργιάδης: «Με τόσα κρουαζιερόπλοια περιμέναμε κάτι περισσότερο»

Ο κ. Νίκος Γεωργιάδης ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στο Κατάκολο δηλώνει πως οι λίγοι τουρίστες που μένουν στο Κατάκολο δεν ψωνίζουν ιδιαίτερα.

«Αυτοί πού μένουν, όσοι βέβαια μένουν στο Κατάκολο, γιατί δεν μένουν πολλοί, δεν ψωνίζουν από τα καταστήματά μας. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα στο λιμάνι, που δεν είναι τωρινό, είναι από παλιά, αφού μπαίνουν μέσα στο λιμάνι τα κόκκινα λεωφορεία και ο κόσμος εξαφανίζεται ως δια μαγείας από την αγορά. Εμείς δεν λέμε να μην έρθουν στον Πύργο, αλλά να πάνε από το χώρο της κρουαζιέρας. Υπάρχει η μαρίνα απ’ όπου θα μπορούσαν να φεύγουν οι τουρίστες.

Ο ελάχιστος κόσμος που μένει, όσοι έχουν λεφτά ψωνίζουν, όσοι δεν έχουν δεν ψωνίζουν. Με τόσα κρουαζιερόπλοια περιμέναμε κάτι περισσότερο. Λογικό δεν είναι αυτό; Το θέμα είναι ότι το Κατάκολο πάει μόνο του, οι άνθρωποι δεν έχουν το know-how, τι σημαίνει αγορά, τι σημαίνουν πολλά πράγματα».

Επαμεινώνδας Γαλάνης: «Ο κόσμος … φυγαδεύεται από το λιμάνι με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι απομακρυσμένος από τις κεντρικές αγορές»

Από την πλευρά του ο κ. Επαμεινώνδας Γαλάνης με καταστήματα σε Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία τονίζει.

«Δυστυχώς το κενό που προήλθε από τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό δεν καλύπτεται. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία, αλλά και στη συμπεριφορά μας. Όσο κόσμο και να έχει το Κατάκολο, είναι άδεια τα πορτοφόλια, έχει υποφέρει ο κόσμος, είναι προβληματισμένη η Διεθνής κοινότητα και ο ξένος δεν αποφασίζει εύκολα να αγοράσει.

Εγώ μετρώ 50 χρόνια στο επάγγελμα και ζω αυτό που γίνεται πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε μιλήσει παλιότερα για την ανάπλαση του Λιμένα του Κατακόλου και έμαθα ότι έχει γίνει μία πρόταση από τον εργολάβο στην περιφέρεια για να βρεθεί μία λύση, για να συνεχίσει το έργο, ενω πληροφορήθηκα επίσης ότι η παράκαμψη στον Άη Γιάννη συνεχίζεται. Και αυτά τα δύο έργα είναι πάρα πολύ καλά και  έπρεπε να γίνουν. Όμως έχουμε πολλά παράπονα για τις τουαλέτες. Επίσης βασικό είναι το θέμα, ότι ο κόσμος … φυγαδεύεται από το λιμάνι με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι απομακρυσμένος από τις κεντρικές αγορές. Είναι ένας μεγάλος πόνος μέσα στην ψυχή μας, θα πρέπει να διορθωθεί αυτό το θέμα από τους φορείς, γιατί δεν μπορούν να υποφέρουν οι οργανωμένες αγορές. Επιβιώνουν μόνο 2-3 παραθεριστικά θέρετρα.

Υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν τον κόσμο από το Κατάκολο και τον πηγαίνουν κάπου αλλού. Έχεις τα οργανωμένα κέντρα Κατακόλου και Αρχαίας Ολυμπίας και πρέπει να δώσει λύση σε αυτό η πολιτεία».

Ανδρέας Κουσκουλής: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι υποτονική η κίνηση»

Ακόμη ο κ. Ανδρέας Κουσκουλής ιδιοκτήτης καταστήματος στο Κατάκολο τονίζει και αυτός ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την κίνηση στα τοπικά μαγαζιά.

«Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από την κίνηση στα μαγαζιά μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρότι έχουν έρθει πολλά κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο, είναι υποτονική η κίνηση και αυτό οφείλεται διότι φεύγουν όλοι οι τουρίστες από το Κατάκολο και πάνε σε διάφορα μέρη. Πάνε στην Κουρούτα, πάνε και στα Ολυμπία, αφού για αυτό έρχονται άλλωστε.

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα λεωφορεία τους παίρνουν κατευθείαν από το καράβι και δεν έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν το Κατάκολο και να δουν τα καταστήματά μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι όταν θα γυρίσουν να είναι αργά, να έχουν κάνει τα ψώνια τους αλλού και εδώ να μην αγοράσουν τίποτα. Το καλύτερο θα ήταν τα λεωφορεία να παίρνουν τους τουρίστες από την πλατεία. Δυστυχώς όμως τα απλά τα κάνουμε δύσκολα. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο, γιατί έχω πάει σε πολλές κρουαζιέρες και τα μέσα τα παίρνεις 1-2 km μακριά από το καράβι. Αν τους παίρνεις από την πόρτα του καραβιού και τους φέρνεις μετά τι νόημα έχει να υπάρχουμε εμείς, αφού έχουν κάνει κάπου αλλού τα ψώνια τους;».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Σε όλα τα λιμάνια του κόσμου αυτό συμβαίνει…»

Η εφημ. «Πατρίς» επικοινώνησε με το Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο σχετικά με τα παράπονα που κάνουν οι επαγγελματίες στο Κατάκολο για τα λεωφορεία που επιβιβάζουν τους τουρίστες μέσα από το λιμάνι, με τον κ. Αντωνακόπουλο να τονίζει χαρακτηριστικά.

«Τι να κάνουμε, να διώξουμε και τα λεωφορεία της κρουαζιέρας; Σε όλα τα λιμάνια του κόσμου αυτό συμβαίνει, εδώ θα το αλλάξουμε στο Κατάκολο; Όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, όποιος θέλει να ψωνίσει θα ψωνίσει. Το θέμα μας ήταν να μη μπαίνουν πειρατικά λεωφορεία στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και δε μπαίνουν. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και να έρχονται οι τουρίστες και στον Πύργο και στο Κατάκολο».