Ελλάδα Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κατάκολο – Κυλλήνη: Άνεμος ανάπτυξης στα δυο λιμάνια

Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στην Πάτρα την 5η και 6η τρέχοντος μηνός, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλή παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρ. Λαμπρίδη και του Γενικού Γραμματέα Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διον. Καλαματιανού, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Π. κ. Λεων. Βαρουξής, ο αντιπρόεδρος κ. Διον. Αντωνόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος κ. Κων. Μυλωνάς και ο ειδικός σύμβουλος κ. Ζώης Υφαντής , καθώς και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης  και  Πρόεδρος του ΔΛΤ Κυλλήνης κος Ναμπίλ Μοράντ .
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου επί των προβλημάτων των Λιμενικών Ταμείων και η ενημέρωση των ΔΛΤ επί θεμάτων Ναυτιλίας που καλύπτει ο νόμος 4504/2017.

Πρόγραμμα ΕLEMED

Ο  κος Μοράντ   αφού ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για τη πορεία και τα προβλήματα του λιμανιού της Κυλλήνης, ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση για την επέκταση του πρωτοποριακού έργου για τα ελληνικά δεδομένα , της πιλοτικής εφαρμογής της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ελλιμενισμένων πλοίων  (πρόγραμμα ELEMED).

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη το  Δήμαρχο για αυτή την πρωτοβουλία και ζήτησε επιπλέον εκτενή  τεχνική ενημέρωση .

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην αναγκαιότητα της επέκτασης του προσήνεμου μόλου προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ , που πρόκειται να χρηματοδότηση η Π.Δ.Ε

Το έργο είναι πολύ σημαντικό για την κατασκευή του τουριστικού καταφυγίου και της  επισκευαστικής ζώνης για τα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη.

Εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων του  υπουργείου ζητήθηκε ενημέρωση για το τελευταίο τμήμα σύνδεσης του λιμανιού με την εθνική οδό, μελέτης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος πρότεινε την επαναχρησιμοποίηση και την αναβάθμιση της σιδ/κης γραμμής Κυλλήνης-Καβάσιλα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του σιδ/κου δικτύου Δυτικής Πελοποννήσου.

Ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου για την επαναχρησιμοποίηση για τουριστικούς λόγους του φάρου της Καυκαλίδας , την ενεργειακή αναβάθμιση του Κτηρίου Υπηρεσιών του λιμανιού και αλλά ζητήματα .

Υπήρξε ενημέρωση για θέματα οικονομικής διαχείρισης και   ο κ. Υπουργός στάθηκε εμφανώς ικανοποιημένος για το οικονομικό απόθεμα, λόγω της χρηστής διαχείρισης , του Λιμενικού Ταμείου, που δύναται να διαθέσει για συγχρηματοδοτούμενα έργα ποσό που υπερβαίνει τα 1.200.000 ευρώ .

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον παρευρισκόμενο  γ.γ. Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιο Καλαματιανό για την συνεχή συνδρομή του στην επίλυση και διεκπεραίωση των πολύπλοκων υπηρεσιακών προβλημάτων που ανακύπτουν στο λιμάνι.

Νέος  OEY

Από τον Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Π. κο Λεωνίδα Βαρουξή τέθηκαν υπ’ όψη του κ. Υπουργού και των δύο Γεν. Γραμματέων καίρια θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένα Κατακόλου , καθώς και στη στελέχωση του Δ.Λ.Τ.Π.

Ειδικότερα ο κος Βαρουξής  ανέφερε τα  βασικότερα προβλήματα του ΔΛΤΠ ως υπηρεσίας , ήτοι του απαρχαιωμένου οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας , ενημερώνοντας τον κο Κουρουμπλή ότι ο νέος ΟΕΥ που κατετέθη από την Διοίκηση του και  ήδη οδεύει για ΦΕΚ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά σε ένα σημαντικό θέμα  για το οποίο ο κος  Κουρουμπλής  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  , τονίζοντας ότι : «Η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας στο ΔΛΤΠ δημιουργεί αδιέξοδα για το λιμάνι. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί ,  με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει πολλά σημαντικά θέματα ,  γιατί πολύ καλά γνωρίζετε κε υπουργέ  πως  ό,τι συνιστά έξοδο απαιτεί τεχνική περιγραφή».

Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας στο υπουργείο σας , η οποία να ασχολείται δίκην εποπτεύοντα γενικού γραμματεία του κάθε ΔΛΤ ,  η οποία να ζητά μηναία ενημέρωση για τα προβλήματα κάθε τουριστικού λιμανιού και να δρομολογεί άμεσα λύσεις.»

Τα εργα στο λιμάνι

Απαντώντας στο αίτημα  του κου Κουρουμπλή  για ενημέρωση οσον αφορά τα έργα  στο λιμάνι ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ  ανέφερε τα εξής :  « Ο φάκελος που σας καταθέτω κε Υπουργέ περιέχει το όραμα μιας εκλεκτής ομάδας συνεργατών μου και εμού για το τρίτο δημοφιλέστερο λιμάνι της χώρας μας. Οταν η Ολυμπία αποτελεί ένα  ισχυρότατο  brand name, όταν οι λαοί ολου του κόσμου ενώνονται στους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν μπορεί το Κατάκολο ( ως  πύλη της Ολυμπίας ) κατα δήλωση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιριών να αποτελεί μια «γκρίζα αλάνα».
Όσον αφορά  τα έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης οι  διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες,  με αποτέλεσμα να μην  εχει ακόμα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση , που απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί το έργο και από το υπουργείο Ναυτιλίας και από το ΓΕΝ .»

Ο κος Βαρουξής ενημέρωσε τον κο  Κουρουμπλή ότι η διαβεβαίωση  που του εδόθη από την Περιφέρεια είναι ότι το θέμα αυτό θα λυθεί την επόμενη εβδομάδα .

Όσον αφορά το έργο των στεγάστρων η νέα διαδικασία που απαιτείται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς , εχει καθυστερήσει πολύ σημαντικά το έργο.

Και συνέχισε  την ενημέρωση του με το θέμα του υδατοδρόμιου. «Οπως ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ετσι και  ενα υδατοδρόμιο δεν δημιουργεί τουριστική εναλλακτική πρόταση, αν δεν δημιουργηθεί ένα δίκτυο. Και εδώ πρέπει το υπουργείο , κατά την ταπεινή μου  άποψη , να καλέσει σε μια σύσκεψη ολα τα λιμάνια να ενημερώσουν που βρίσκονται με το θέμα του υδατοδρομιου και τί εκκρεμεί».

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ έθεσε την ανάγκη χάραξης από το Υπουργείο μιας εθνικής στρατηγικής για τα Τουριστικά λιμάνια της χώρας μας , ώστε να ξεφύγει το Κατάκολο από την σημερνή περιφερειακή προσέγγιση της «στατιστικής αναλογίας» , κάτι που ζημιώνει  υπέρμετρα το τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό λιμάνι της Ηλείας και τόνισε ότι : « Η Ηλεία εχει την Ολυμπία. Αυτο απαιτεί μια πολιτική μέριμνα αναστροφής της μέχρι σήμερα πεπατημένης προσέγγισης.  Ευελπιστούμε,  γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας,  οτι επιτέλους το κράτος θα στραφεί στην Ολυμπία και το λιμάνι της  και  θα του  δώσει ο, τι αξίζει».

Τελειώνοντας  υπογράμμισε ότι : « Στον αγώνα και την προσπάθεια μας αυτή έχουμε ως  πρεσβευτή του Νομού μας τον συμπολίτη γ.γ. Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιο Καλαματιανό , ο οποίος αγρυπνεί για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και μεριμνά για την επίλυση του , προωθώντας τον είτε στον κο Κουρουμπλή , είτε στον αρμόδιο γγ  κο Λαμπρίδη» .

Κοινή διαπίστωση μετά το πέρας της σύσκεψης είναι ότι τόσον ο κ. Υπουργός, όσον και οι Γεν. Γραμματείς παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και κατηγορηματικά δήλωσαν ότι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που τους τέθηκαν  υποψιν..

Όλη η επικαιρότητα