Ηλεία

Κατάκολο SOS – Αγωνία για το αύριο της κρουαζιέρας και των επαγγελματιών

Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του Κορωνοϊού έφερε τα πάνω… κάτω! Στο λιμάνι του Κατακόλου αυτό το γνωρίζουν –και το βιώνουν καθημερινά – δεκάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που στηρίζονταν –κατά κύριο λόγο- στην κρουαζιέρα..

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που πρέπει τώρα να συμβεί είναι να υπάρξει ουσιώδης στήριξη από την Πολιτεία που θα τους επιτρέψει να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους αφήνοντας την ελπίδα ότι την επόμενη σεζόν τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες της Ηλείας να επισκεφθούν το Κατάκολο και να υποστηρίξουν την προσπάθεια τους…

Έχοντας να κάνουν εισπράξεις στο ταμείο τους από τη λήξη της προηγούμενης σεζόν, τον περασμένο Νοέμβριο, πολλοί από τους ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους με την εικόνα που αντικρίζει κανείς πλέον στο λιμάνι να μην έχει καμία σχέση με ότι συνέβαινε όταν τα υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια έδεναν στις προβλήτες του…

Τα δεδομένα δεν είναι ευχάριστα για το λιμάνι όσον αφορά την κρουαζιέρα αφού το 2020 είναι –κατά 90%- μια χαμένη χρονιά με τις ελπίδες να εναποτίθενται για την επόμενη σεζόν.

Αν κάποιος βρεθεί στο Κατακόλο τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες θα αντικρίσει ανοικτά λιγοστά καταστήματα, κυρίως τα café.. Η εικόνα είναι διαφορετική το απόγευμα και το βράδυ όπου ο αριθμός των καταστημάτων που λειτουργούν είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Παρά το γεγονός ότι το πλήγμα είναι βαρύ, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που δεν το βάζουν κάτω και ανοίγουν τα καταστήματα τους δίνοντας ζωή στο λιμάνι. Ένα λιμάνι που οι άνθρωποι του διακατέχονται από την αγωνία για το αύριο αλλά –όπως οι ίδιοι δηλώνουν- είναι αποφασισμένοι κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού να του δώσουν… παλμό, βασιζόμενοι και στην στήριξη όλων των Ηλείων!

Φρατζής Κολόσακας (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κατακόλου)

«Αυτό που προέχει είναι να έχουμε υγεία όλοι. Δόξα τω Θεώ ο νομός και ο δήμος μας έχει κρατηθεί μακριά από κρούσματα και δεν υπάρχει διάχυση του ιού.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως ότι ζημιά παρουσιάζει το Κατάκολο έχει επίδραση και στην εθνική οικονομία. Αυτά είναι αλληλένδετα και ας μην ξεχνάμε ότι με επίσημα στοιχεία του 2014, τότε που το λιμάνι μας βρισκόταν στην 3η θέση με απόσταση μόλις 20.000 επιβατών από τη 2η θέση, τα έσοδα για την εθνική οικονομία ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ!

Εμείς εδώ στο Κατάκολο πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το σχολείο μας ανοιχτό, όπως και το ταχυδρομείο μας, το φαρμακείο, θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στους ψαράδες μας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο.

Αυτό που ακούγεται ότι οι επαγγελματίες έχουν κονομήσει και κλείνουν είναι μεγάλο ψέμα».

Νικολοπούλου Αναστασία (πρόεδρος Επαγγελματικού Συλλόγου Κατακόλου)

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό και μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά παγκόσμιο. Στο Κατάκολο έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή 22 από τις 85 επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με την ανοχή των ιδιοκτητών. Πιστεύω ότι πολλοί δεν θα τα καταφέρουν να ανοίξουν… Από τα μηνύματα που παίρνουμε η κρουαζιέρα θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2021 κι αυτό είναι αναμφίβολο γιατί δεν ξέρουμε μέσα στο χειμώνα τι θα συμβεί.

Επειδή το Κατάκολο ανήκει στο δήμο Πύργου ζητάμε να συνεχίσει να έχει ζωή, ζητάμε τη στήριξη όλων, στον Πύργο, στα χωριά γύρω-γύρω, όπως μας στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσουν και τώρα να κάνουν το ίδιο.

Από τους καταστηματάρχες ζητάμε να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά. Τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί αφορούν τους δυο μήνες που τα καταστήματα έμειναν κλειστά. Αν εμείς κλείσουμε τα μαγαζιά μας η Κυβέρνηση δεν θα ενδιαφερθεί… να τα κρατήσουμε ανοιχτά κι ας ζητήσουμε απαλλαγή φόρων κάτι που πρέπει να γίνει για όλη σχεδόν την Ελλάδα αφού ο τουρισμός αγγίζει όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πεθαίνει και κάτι πρέπει να κάνουμε για τον τουρισμό μας. Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να κρατήσει τις επιχειρήσεις.

Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα δεν έρχονται από το διάστημα αλά από χώρες σαν τη δική μας. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν όλο το χρόνιο για να κάνουν διακοπές 7-10 ημέρες. Προτιμούν την Ελλάδα γιατί είναι μια όμορφη χώρα αλλά δεν έχουν μηχανάκια να κόβουν λεφτά. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους επισκέπτες που έρχονται στο χωριό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

Βασίλης Παπαγεωργίου (ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών)

«Λόγω της πανδημίας τα κρουαζιερόπλοια δεν έρχονται πλέον στο Κατάκολο και η κατάσταση στα μαγαζιά είναι δύσκολη αφού περί το 90% αυτών στηριζόταν στην κρουαζιέρα. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια παραμέναμε ανοιχτά ακόμα κι όταν έφευγαν τα πλοία κι έχουμε ένα ποσοστό πελατείας από τον Πύργο και τις γύρω περιοχές κι έτσι μπορούν να στηριχθούν κάποια καταστήματα.

Ελπίδα για τη χρονιά που διανύουμε δεν διαβλέπω. Οι επαγγελματίες πρέπει να το παλέψουν με την υπομονή τους, με το στοκ που διαθέτει… η ελπίδα είναι να γίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα για να κρατηθούμε και ν` ανοίξουμε του χρόνου. Η ζημιά φέτος θα είναι μεγάλη αλλά χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα ώστε να αντέξουμε τη στιγμή που πάνε να διαλυθούν τα πάντα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι σωστά τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Τα ποσά που δίδονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή –αν την πάρεις- φαίνονται αστεία για ν` αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Τα 800 ευρώ για ένα μαγαζί 17 μήνες κλειστό είναι πάλι αστείο… κάποιος που δίνει ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα συν τα εμπορεύματα θέλει τουλάχιστον 40.000. Τα δάνεια με 8 και 10% επιτόκιο δεν είναι στήριγμα. Χρειάζεται άτοκο δάνειο με αποπληρωμή τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο».

Νίκος Τριβυζάς (πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων)

«Το επάγγελμα μας πλήττεται από την πανδημία και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα περισσότερα μαγαζιά δεν δουλεύουν όπως δούλευαν, δεν υπάρχει κόσμος, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα ψάρια μας, μια κατάσταση που μας ωθεί στο να μην δουλεύουμε αφού οι ψαριές μένουν απούλητες. Όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά δεν αγοράζει ούτε ψάρια. Σαν επαγγελματίες πήραμε 800 ευρώ και όχι όλοι».

Μαρία Πετρίδη (ιδιοκτήτρια καταστήματος τουριστικών ειδών)

«Σαν επιχείρηση έχω ανοιχτό το κατάστημα μου όλο το καλοκαίρι, εδώ και 6 χρόνια, είτε υπάρχει κρουαζιερόπλοιο είτε όχι. Η κατάσταση πλέον είναι δραματική και ζητάμε βοήθεια από το Κράτος αφού το Κατάκολο βιοπορίζεται από την κρουαζιέρα. Αναστολή των εισφορών, των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τέλος του 2020 ή την αρχή της επόμενης σεζόν. Αν όπως λένε η κρουαζιέρα ανοίξει τον Ιούνιο του 2021 εμείς ως τότε πως θα πληρώσουμε Εφορία, ΕΦΚΑ, ενοίκια;  Ζητάμε μια μέριμνα, μια βοήθεια, μια στήριξη από το Κράτος. Δυστυχώς στο Κατάκολο λειτουργούν καθημερινά πρωί-απόγευμα 5-6 καταστήματα…

Χρειάζεται πλέον να βοηθάμε ο ένας τον άλλο χωρίς αντιπαλότητες  αφού το πρόβλημα είναι κοινό για όλους μας. Και να είμαστε όλοι μπροστά γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσουμε».

Νίκος Φωτιάδης (ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών και κοσμημάτων)  

«Η κατάσταση είναι χάλια… αν δεν πάρουν κάποια βοήθεια οι επαγγελματίες είτε με τη μορφή ενίσχυσης, αρωγής ή δανείου θα κλείσουν πολλά μαγαζιά. Δεν ξέρω τι είναι εφικτό να γίνει πλην όμως τα δάνεια έχουν απαιτήσεις. Εμείς στο Κατάκολο ουσιαστικά έχουμε να τζιράρουμε από τον Νοέμβριο του 2019. Ο προγραμματισμός που είχαμε κάνει έχει ανατραπεί. Να έχουμε την υγεία μας αλλά το πρόβλημα είναι και οικονομικό. Το Κατάκολο δεν θα αντέξει και κατ` επέκταση ούτε η Αρχαία Ολυμπία…

Ελπίζω στο να βγει το φάρμακο και το εμβόλιο για τον Κορωναιό ώστε του χρόνου τα πράγματα να είναι καλύτερα. Μιλούν για οδικούς προορισμούς φέτος αλλά σε μας ο δρόμος σταματά στην Πάτρα. Το Κατάκολο όπως και να` χει περιμένει τον κόσμο να το επισκεφτεί με τιμές δελεαστικές».

Ανδρέας Τσαπόγας (έμπορος)

«Είχα τρία μαγαζιά στο Κατάκολο αλλά πλέον έχω ούτε… ένα. Έχω αφήσει το ένα και τ` άλλα είναι με την ανοχή των ιδιοκτητών. Μέχρι πέρυσι τον Νοέμβριο είχα και δυο εργαζόμενους που πλέον έχουν περάσει στην ανεργία.

Έχοντας να κάνουμε τζίρο εδώ και 8 μήνες και στην ουσία πάμε για του χρόνου τον Μάιο. Στα ταμεία μας δεν θα μπει μέχρι τότε ούτε ένα ευρώ… Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται αρωγή από το Κράτος, όχι δάνεια. Άλλωστε κι εμείς που κάναμε αιτήσεις για δάνεια δεν συζητήθηκαν καν, τα παίρνουν μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Μικροποσά που ζητάμε εμείς δεν δίνονται. Ας δει το Κράτος τι μπορεί να κάνει γιατί οι μικροεπαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα δάνεια. Και σε μια κατάσταση που δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί… ποιος ξέρει πως θα είναι τα πράγμνατα του χρόνου το Μάιο;

Και κάτι για τους ιδιοκτήτες: κάποιοι όντως έχουν καταλάβει το πρόβλημα και είναι αρωγοί, κάποιοι άλλοι όμως είναι στον κόσμο τους. Ας προσγειωθούν λίγο γιατί θα πρέπει να καταλάβουν ότι μακροχρόνια θα είναι κι αυτοί χαμένοι…»

Παναγιώτης Φάκλαρης  (Ναυτιλιακός πράκτορας)

«Αυτή τη στιγμή –επίσημα- είναι ακυρωμένες όλες οι αφίξεις κρουαζιέρας και για τον Αύγουστο του 2020. Ουσιαστικά περιμένουμε να ακυρωθούν οι αφίξεις και για τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι 3-4 μεγάλες εταιρείες έχουν αναστείλει τις κρουαζιέρες για όλο το 2020. Μακάρι ν` αλλάξει κάτι και να δούμε κάποιο πλοίο με τουρίστες στο Κατάκολο.

Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ το μοναδικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι για πλοία που θα ενδιαφερθούν να έρθουν στο Κατάκολο και σε κάποια άλλα λιμάνια της Ηπειρωτικής Ελλάδας για μακροχρόνια παραμονή. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Γιάννης Γκάγκος (ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία Κατακόλου)

«Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί δεν υπάρχει τουρισμός αφού για Ιούλιο και Αύγουστο οι αφίξεις θα είναι μηδενικές. Τώρα από Σεπτέμβριο και να` ρθουν κάποια πλοία δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Γενικότερα με τους ντόπιους πηγαίνει ανέλπιστα καλά τηρουμένων των αναλογιών και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα της επιχείρησης μας που δεν στοχεύει στον τουρισμό αλλά στους ντόπιους. Ξέρουν ανά πάσα στιγμή ότι θάρθει στο Κατάκολο και θα μας βρει ανοιχτούς. Και πάλι μιλώντας γενικά θα έστελνα το μήνυμα ότι όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε όλες τις ντόπιες επιχειρήσεις γιατί όλοι αποτελούμε κρίκο μιας αλυσίδας. Ο ένας βοηθά τον άλλο».

Σάκης Κοιλιομενιάτης (ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία Κατακόλου)

«Το πλήγμα από τις ακυρώσεις αφίξεων κρουαζιερόπλοιων είναι μεγάλο για το Κατάκολο, την τοπική και την εθνική οικονομία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί ν` αμφισβητήσει κανείς…

Από την άλλη η ειδοποιός διαφορά είναι το είδος της επιχείρησης που ο καθ` ένας διαθέτει. Ως εστιατόριο που λειτουργούμε επί πολλά χρόνια μπορώ να πω ότι έχουμε πιστούς πελάτες. Φυσικά υπάρχει μια πτώση και σε μας που, όμως, δεν είναι ίδια με καταστήματα που στηρίζονταν αποκλειστικά σχεδόν στην κρουαζιέρα. Εμείς και φέτος το καλοκαίρι και όλο το χρόνο είμαστε ανοιχτά και εξυπηρετούμε με συνέπεια τους πελάτες μας που μας στηρίζουν και τους ευχαριστώ γι` αυτό».

Διονύσιος Μπουλούτας (ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου, μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Το λιμάνι του Κατακόλου δεν είναι καλά. Για την κρουαζιέρα η εκτίμηση είναι ότι το 2020 έχει χαθεί ενώ και για το 2021 δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα.

Ως επιχειρηματίας αντικρίζω λιγοστές επιχειρήσεις να είναι ανοικτές, έχουν παραδώσει κλειδιά πολλοί ενοικιαστές. Θεωρώ ότι Κρατική μέριμνα δεν υπάρχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού όπως έχουν χαρακτηριστεί αυτές του Κατακόλου και της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι κάτι που επισημάναμε και στην επίσκεψη του υπουργού κ. Κονσόλα στην Αρχαία Ολυμπία αφού υπάρχουν παράμετροι που αφήνουν εκτός οποιαδήποτε ενίσχυση μικρομεσαίας επιχείρησης. Ζητούν πχ ενημερότητα μέχρι 31/12/2019 κάτι που για τις επιχειρήσεις της Ηλείας είναι αδιανόητο λόγω και των πυρόπληκτων δανείων που αποτελούν βραχνά τα τελευταία χρόνια. Και στην πλατφόρμα του ΤΕΠΠΗΧ που λειτούργησε για μισή ώρα όσοι ήταν τυχεροί πρόλαβαν την διαδικασία και ξεπέρασαν τις εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες. Με την επιστρεπτέα προκαταβολή ασχολήθηκαν λίγες επιχειρήσεις της Ηλείας και η αδιαφορία της Πολιτείας ολοκληρώνεται με τις ασφαλιστικές και φορολογικές διαδικασίες που ανέστειλαν από τον Μάρτιο του 2020 έως χθες. Τώρα, ξαφνικά, η Πολιτεία έρχεται και μας λέει ότι τις δοσοποιεί και πρέπει να τις πληρώσουμε μέχρι την αρχή του επόμενου έτους. Επιχειρήσεις που είναι κλειστές δεν μπορούν πληρώσουν.

Είναι λυπηρό για ένα λιμάνι όπως του Κατακόλου που προσφέρει εδώ και 30 χρόνια πάρα πολλά έσοδα στην Πολιτεία να μην έχει την θέληση η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για τις τοπικές επιχειρήσεις. Λυπάμαι γι` αυτή την αδιαφορία».

Όλη η επικαιρότητα