Ηλεία

Κατακόρυφη μείωση των εμβολιασμών στην Ηλεία

Δεν εμβολιάζονται νέοι, υπερήλικες και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η έρευνα της εφημερίδας “Καθημερινής”, που ανέφερε ότι η Ηλεία είναι από τους τελευταίους νομούς στην Ελλάδα όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του covid 19, δεν ήταν έκπληξη για κανέναν.

Δυστυχώς στα ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αποτυπωθεί πεντακάθαρα η υπάρχουσα κατάσταση, που δεν είναι φυσικά η καλύτερη δυνατή.

Στο νομό μας οι εμβολιασμένοι δεν είναι ούτε το 50% του πληθυσμού, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να φοβούνται ότι μπορεί να έχουμε έξαρση του ιού την περίοδο του χειμώνα.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση από την πολιτεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά και όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, να παραμερίσουν το φόβο τους και τις ενστάσεις που έχουν, για να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους συνανθρώπους τους.

Χρήστος Γιαννικούλης: «Φοβάμαι ότι θα γίνουν δύσκολα τα πράγματα τον χειμώνα»

Ο Χρήστος Γιαννικούλης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηλείας, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών στο νομό και καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφού με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος για μεγάλη έξαρση του ιού, τους επόμενους μήνες στην Ηλεία. «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, η Ηλεία είναι αρκετά πίσω στους εμβολιασμούς. Οι πολίτες που της Ηλείας που έχουν εμβολιαστεί, υπολείπονται πάρα πολύ σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα, έφυγαν οι τουρίστες του καλοκαιριού, δεύτερον δεν έχουν πιάσει ακόμα τα κρύα έτσι ώστε να κλειστούν οι πολίτες μέσα σε κλειστούς χώρους και τρίτον είναι και οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην Ηλεία, όπου δεν υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε 1-2 πόλεις, αλλά σε όλο το νομό. Όμως αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες που ανέφερα, δεν θα δουλέψουν για πάρα πολύ. Όσο μπαίνει ο χειμώνας, αναγκαστικά ο κόσμος θα κλείνετε σε κλειστούς χώρους και αυτό θα ευνοεί τη διασπορά της νόσου. Οπότε από τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα είναι ανεμβολίαστο, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Θα είναι πιο εύκολο να συμβεί μετάδοση και ακόμη πιο πιθανό να έχουμε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Να έχουμε δηλαδή διασωληνώσεις, ακόμη και θανάτους. Η ελευθερία σε αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πιστεύω ότι είναι κάπως ριψοκίνδυνη. Διότι γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει απόλυτα. Μειώνει όμως την πιθανότητα νόσησης και μάλιστα αρκετά και για αυτό και συστήνεται. Οπότε αν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι σε κλειστό χώρο θα υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Εγώ θα πρότεινα σε όλους τους συμπολίτες μας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, τους προτείνουμε να εμβολιαστούν. Μόνο και μόνο επειδή μειώνεται ο κίνδυνος της νόσησης, αξίζει να εμβολιαστούν».

«Μην αμελείται το αντιγριπικό εμβόλιο»

Επίσης ο κος Γιαννικούλης καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και με το αντιγριπικό εμβόλιο, αφού θα ναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχουμε έξαρση της γρίπης εν καιρώ πανδημίας κορωνοϊού.

«Παράλληλα δεν θα πρέπει να αμελήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, γιατί αν συμβεί μία επιδημία γρίπης στην πανδημία του κορωνοϊού τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει τον κορωνοϊό και φυσικά ούτε το εμβόλιο του κορωνοϊού καλύπτει την γρίπη. Και τα δύο πρέπει να γίνουν για να υπάρχει κάλυψη και για τους δύο ιούς στο μέγιστο βαθμό. Τέλος ενόψει και της παρελάσεως της 28ης Οκτωβρίου, απευθύνομαι σε όλους, να τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά Πρωτόκολλα. Και από την πολιτεία και από την εκκλησία και από μας τους φορείς και από τους απλούς πολίτες, έτσι ώστε να μην έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη μετά».

Παντελής Πασχαλίνος: «Δεν έρχονται να εμβολιαστούν, μικρό το ενδιαφέρον για την τρίτη δόση»

Από την πλευρά του ο Παντελής Πασχαλίνος υπεύθυνος του εμβολιαστικού Κέντρου Υγείας Πύργου, επισήμανε και αυτός ότι οι πολίτες της Ηλείας δεν έρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο που υπάρχει στο κέντρο υγείας Πύργου για να εμβολιαστούν, κάτι που γίνεται και στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα του νομού και αυτό σίγουρα είναι πολύ επικίνδυνο. Όσον αφορά την πιθανή έξαρση της πανδημίας μέσα στο χειμώνα, ο κος Πασχαλίνος ανέφερε ότι υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον και για την τρίτη δόση, όπως και για τον εμβολιασμό ανθρώπων ηλικιωμένων, αλλά και με κινητικά προβλήματα. «Είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους νομούς, όσον αφορά τον εμβολιασμό στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν πλησιάζουμε το 50%. Αυτή τη στιγμή και ενώ είμαστε προς το τέλος του Οκτωβρίου, ο μέσος όρος είναι 40 εμβολιασμοί την ημέρα. Μπορεί να έχουμε 35, μπορεί να έχουμε 45 εμβολιασμούς και αν δεν ήταν η τρίτη δόση θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη πιο χαμηλά. Συνολικά σε σχέση με πέρσι μιλάμε ότι έρχονται να εμβολιαστούν περίπου το 1/3 . Δυστυχώς όμως και την τρίτη δόση δεν την κάνουν πολλοί, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι που έχουν κάνει τους δύο δόσεις και κάνουν τώρα και την Τρίτη, καθώς και οι γιατροί με τους νοσηλευτές. Ούτε οι μισοί που έπρεπε να έχουν κάνει την τρίτη δόση, δεν την έχουν κάνει ακόμα».

«Είναι απογοητευτικά τα νούμερα και για τον εμβολιασμό από τις κινητές μονάδες»

Μικρό όμως είναι και το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κινητικά προβλήματα.

«Η κινητή μονάδα χρησιμοποιείται μόνο για τους κατάκοιτους και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν. Είναι απογοητευτικά αυτά τα νούμερα. Αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί να κάνουμε κανένα εμβόλιο με την κινητή μονάδα. Κάνουμε το πολύ 10 με 15 εμβόλια το μήνα σε αυτή την κατηγορία. Ο μέσος όρος το μήνα είναι 12 εμβόλια. Όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, πιστεύουν ότι εφόσον δεν μπορούν να βγουν έξω δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται. Θα πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν και τους προσέχουν, οι οποίοι δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν είναι εμβολιασμένοι. Οπότε πρέπει να εμβολιαστούν και αυτοί που προσέχουν κάποιον ηλικιωμένο και φυσικά και ο ηλικιωμένος».

«Ελάχιστοι νέοι εμβολιάζονται»

Τέλος ο κος Πασχαλίνος τόνισε ότι είναι λίγοι και οι νέοι οι οποίοι εμβολιάζονται αυτή την περίοδο.

«Οι νέοι οι οποίοι εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύ λίγοι σε αριθμό. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι άνω των 60. Επίσης έχουμε ελάχιστους μαθητές. Υπήρχε μία κίνηση τον Αύγουστο, αρχές Σεπτέμβρη, αλλά τώρα βλέπουμε δυο-τρεις την ημέρα. Γενικά οι μαθητές που έρχονται να εμβολιαστούν είναι πολύ λίγοι».

Όλη η επικαιρότητα