Ελλάδα

Κατάληψη «τελεσίγραφο» και εκκένωση εξπρές στα Ιωάννινα

Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγες ώρες κράτησε η κατάληψη κτιρίου στα Ιωάννινα από ομάδα αντιεξουσιαστών το πρωί της Τετάρτης. Με την άμεση κινητοποίηση των Αρχών οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση και το κτίριο εκκενώθηκε ενώ έγιναν και 12 προσαγωγές .

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η κατάληψη έγινε νωρίς το πρωί στο κτίριο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κωλέττη, όπου παλιότερα στεγαζόταν η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών και το οποίο ανήκει σε κληροδότημα του Δήμου.

Προσαγωγές

Η δημοτική αρχή ενημέρωσε την Αστυνομία η οποία ενήργησε άμεσα. Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και με μία σύντομη επιχείρηση προχώρησαν στην εκκένωση και στην προσαγωγή 12 ατόμων.

ΦΩΤΟ: epirusonline.gr

Συγκεκριμένα αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν την σφραγισμένη είσοδο του κτιρίου και οι αντιεξουσιαστές, που βρίσκονταν στην ταράτσα και φώναζαν συνθήματα κρατώντας πανό απομακρύνθηκαν χωρίς κανένα επεισόδιο.

Αργότερα το μεσημέρι, ελεύθεροι αφέθηκαν οι προσαχθέντες αντιεξουσιαστές, χωρίς να ασκηθεί κάποια δίωξη εναντίον τους.

«Τελεσίγραφο»

Σε κείμενο που είχαν αναρτήσει νωρίτερα σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταλάβαμε σήμερα, 4 Δεκέμβρη του 2019, μια μέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη για τις εκκενώσεις των καταλήψεων, το εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Πολεοδομίας στα Γιάννινα, που βρίσκεται στην οδο Κωλλέτη 4. Ο χώρος αυτός, που όταν λειτουργούσε αποτελούσε γιάφκα ρεμούλας, μίζας και προώθησης της εμπορευματοποίησης των κατοικιών, άνηκε στον Δήμο Ιωαννίνων. Από σήμερα θα χρησιμοποιηθεί από το κίνημα, για να στεγάσει ανάγκες, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για να στεγάσει και αυτός, την ραδιουργία ενάντια στο καπιταλισμό«.

Μάλιστα όπως σημειώνουν «ονομάσαμε την κατάληψη ΄ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ¨ για λόγους συμβολικούς. Για να χαραχτεί στην συλλογική μνήμη, η γελοία απαίτηση του Υπουργείου ¨προστασίας¨ του πολίτη, να αδειάσουμε οικιοθελώς τους κατειλημμένους χώρους εντός 15 ημερών. Προσθέτουμε λοιπόν, μια ακόμη κατάληψη σε όσες σχεδιάζουν να εκκενώσουν. Αλλά κυρίως προσθέτουμε ένα ακόμη χώρο, στον πλούσιο και όμορφο αστερισμό του κινήματος ενάντια στην εξουσία. Τους τρίβουμε το τελεσίγραφό τους στη μούρη».

via

Όλη η επικαιρότητα