Κατάμεστο το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Share

Μια μοναδική εμπειρία ήταν για τους θεατές το δράμα της «Αντιγόνης», η σύγκρουση του θεϊκού νόμου και του νόμου που φτιάχτηκε από την εξουσία με τοποτηρητές τους άρχοντες, ζωντάνεψαν σε μια εξαιρετική παράσταση την Κυριακή το βράδυ, στο κατάμεστο θέατρο της Ήλιδας, στο πλαίσιο του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθέτησαν μια  παράσταση που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Η μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα ζωντάνεψε το κείμενο, δίνοντας του σύγχρονες προεκτάσεις. Οι χαρακτήρες του δράματος μοιράστηκαν σε τρείς υποκριτές.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ήταν ο  αποφασισμένος να επιβληθεί, ο αλαζονικός Κρέων που θα οδηγηθεί στο τέλος στην συντριβή, καθώς και η απελπισμένη Ευρυδίκη. Η Αθηνά Μαξίμου συγκλονιστική Αντιγόνη και στιβαρός Τειρεσίας.

Ο Μιχάλης Σαράντης –έπλασε με μοναδικό  τρόπο– τρεις διαφορετικούς ρόλους. Την Ισμήνη, τον φρουρό και τον Αίμωνα.

Τα οκτώ μέλη του χορού ανέλαβαν και τον ρόλο των αφηγητών, υπηρετώντας με συνέπεια το πνεύμα της παράστασης. Συγκινητική η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα ήταν δουλεμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια.

«Έρχεται ο ‘Αγαμέμνονας’’

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη 2 Αυγούστου με το έργο του Αισχύλου ‘Αγαμέμνονας’, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων.

Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός.

Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική τoυ Χάρη Πεγιάζη.

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία.

Καθώς η Κλυταιμήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.