Καταναλωτές

Kαταναλώθηκε κρέας αλόγου στην Πάτρα;

Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο το γραφείο Πάτρας της ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να ζητήσουν ενημέρωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει σε σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο με αλογίσιο κρέας, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο υπεύθυνος του γραφείου της Αχαϊκής πρωτεύουσας κ.Νικολαδάκης.

Ο κ.Νικολαδάκης επεσήμανε πως από τη στιγμή που και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες όπου έχει γίνει κατανάλωση αλογίσιου κρέατος εν αγνοία των καταναλωτών, κανένας δεν μπορεί ν\’ αποκλείσει μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο, πως κάποιες ποσότητες δεν έχουν καταναλωθεί και στην περιοχή.


Στο ΙΚΕΑ

Την ίδια ώρα το μόνο σίγουρο είναι πως πολλοί από τους καταναλωτές της περιοχής που για την προμήθεια διαφόρων προϊόντων επέλεξαν τα συγκροτήματα της εταιρείας ΙΚΕΑ, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές, κατανάλωσαν τα γνωστά καφεδάκια τα οποία με απόφαση της επιχείρησης ανακλήθηκαν, μετά την διαπίστωση» πως στα αντίστοιχα ΙΚΕΑ της Τσεχίας βρέθηκε πως περιέχουν κρέας αλόγου.

Ζητούμενο μέχρι πού έφτασαν οι εισαγωγές

Σχετικά με τις δύο εταιρείες που θεωρούνται ύποπτες -ενδέχεται να είναι και άλλες- για εισαγωγή κρέατος αλόγου στην χώρα μας είναι υπό διερεύνηση κατά πόσο το διοχέτευσαν στις αγορές και της Δυτικής Ελλάδας καθώς μέχρι στιγμής οι έδρες που είχαν δηλώσει αποδείχθηκε πως ήταν ανύπαρκτες.


Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες όσο και τις χώρες απ\’ όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα. Η Eurostat, πάντως, πιστοποιεί πως έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά! «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος», αναφέρει στέλεχος του ΕΦΕΤ.

Σε αρκετές χώρες το αλογίσιο κρέας καταναλώνεται. Υπάρχουν μεγάλα εκτροφεία συγκεκριμένων φυλών, όπως Βαριάς Ελξης, Περσερόν κ.λπ., τα οποία εκτρέφονται με μοναδικό σκοπό την κατανάλωση, η οποία φυσικά γίνεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε άλογο. Αυτό δεν είναι κατ\’ ανάγκη κακό» αναφέρει ελεγκτής του ΕΦΕΤ, επισημαίνοντας πως: «Το θέμα είναι ότι το άλογο που εσύ μπορεί να κατανάλωσες και να καταναλώνεις ακόμη εν αγνοία σου, να περιέχει βλαβερές ουσίες. Υπάρχει θέμα ασφάλειας. Τα άλογα εμβολιάζονται γιατί παθαίνουν αρθρίτιδες. Με την κατανάλωση η ουσία εμβολιασμού περνά στον άνθρωπο».

Αναφέρεται στη φαινυλβουταζόνη. Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από σύσταση της Ε.Ε., συλλέγει από την αγορά 100 δείγματα, ώστε να εξεταστούν σε ειδικό εργαστήριο για να εξακριβωθεί εάν περιέχουν αυτήν την ουσία και άλλα 100 δείγματα τα οποία θα περάσουν από έλεγχο DNA με σκοπό να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για μοσχαρίσιο κρέας ή κρέας αλόγου.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επικεντρώνονται «σε τρόφιμα που αναφέρεται στην ετικέτα τους ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος και παρασκευάσματα κρέατος», ενώ θα διεξαχθούν σε σημεία λιανικής πώλησης, χώρους εστίασης αλλά και σφαγεία.

Η φαινυλβουταζόνη, γνωστή διεθνώς ως «bute», ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, περνά στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr

Όλη η επικαιρότητα