Μεσσηνία

Καταγγελία κατοίκων: Δεν θα γίνει χωματερή η πόλη των Φιλιατρών

Ακούστε το άρθρο

ΜΕΧΡΙ τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας έφθασε η υπογεγραμμένη καταγγελία 54 κατοίκων των Φιλιατρών για την δημιουργία σκουπιδότοπου στην τοποθεσία Αγροκήπιο μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του τοπικού συμβουλίου. Το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. Τριφυλίας από τον κ. Ασημακόπουλο ο οποίος επέρριψε πολιτικές ευθύνες στην Δημοτική αρχή, ενώ οι αρμόδιοι αιρετοί δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις για την νέα χαβούζα στην πόλη.

Στην καταγγελία των κατοίκων των Φιλιατρών προς το δήμαρχο Τριφυλίας, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και τον τοπικό αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι :
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 49/2017 απόφαση Συμβουλίου Δ. Κ. Φιλιατρών προτείνεται δημοτικός χώρος ανατολικά του ξερού γηπέδου για την “προσωρινή εναπόθεση αυστηρά και μόνο κλαδιών” και “για λίγες μόνο μέρες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου”, προκειμένου μετά να καούν.

Επειδή: Ο χώρος αυτός είναι ιστορικός, ανήκε στον ΑΣΟ και με την επωνυμία “Αγροκήπιο”, με βραβευμένο επιστημονικό έργο στο παρελθόν, αλλά και ως πρότυπο κέντρο καλλιεργειών και αρχιτεκτονικής κήπων, έως και τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, οπότε η κυριότητα του χώρου επήλθε στον τότε Δήμο Φιλιατρών.

Το έτος 1991 ιδρύθηκε το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών, το 1995 χτίστηκε το κτήριο με χρηματοδότηση LEADER I, στοίχισε τότε μαζί με τον πανάκριβο εξοπλισμό του συνολικά 22.000.000 δραχμές. Δούλεψε τα έτη 1998 -2004. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα: το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών (κατασκευής 2006), το Νέο Γήπεδο Φιλιατρών (κατασκευής 2008) και ένα βοηθητικό ξερό γήπεδο ποδοσφαίρου. Καθημερινά, συχνάζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, αθλητές. Εκτός από τα σπίτια στη γειτονιά μας υπάρχουν και συνεργεία αυτοκινήτων”.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι “Η απόσταση του χώρου που προορίζεται για εναπόθεση, έστω και “προσωρινή”, είναι 120 μέτρα. Είναι δε μόλις 40 μέτρα από το Νέο Γήπεδο, 60 μέτρα από το Ειδικό Σχολείο, δίπλα ακριβώς από το ξερό, με δρόμο που διασχίζει και συνδέει τα γήπεδα του Αγροκηπίου με το παλαιό Γήπεδο Φιλιατρών, που κι αυτό βρίσκεται πλησίον.

Λόγω της μεγάλης κι αναξιοποίητης έκτασής του, ο χώρος αυτός στο παρελθόν είχε σε ορισμένα σημεία μετατραπεί σε έναν «άτυπο» σκουπιδότοπο από διάφορους ασυνείδητους πολίτες κι αγρότες της περιοχής, όπου πετούσαν ανεξέλεγκτα: μπάζα – σκουπίδια – παλαιά έπιπλα – στρώματα – υπολείμματα καλλιεργειών – διάφορα πλαστικά κ.λπ. Έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ σε αναθέσεις εργολάβων χωματουργικών έργων για τον καθαρισμό του χώρου από το 2006 μέχρι και το έτος 2015”.

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι “Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την υποβάθμιση της γειτονιάς μας!
Ζητούμε: Ο Δήμος Τριφυλίας να μη φέρει κι άλλα σκουπίδια στη γειτονιά μας, παρά να καθαρίσει και ν’ αξιοποιήσει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε πάρκο ή σε οτιδήποτε άλλο που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Να εφαρμόσει στους κατάλληλους χώρους ένα νόμιμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε έννομο μέσο τα συμφέροντα του τόπου μας».

Όλη η επικαιρότητα