Κόσμος

Καταπέλτης για την Τουρκία τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕE

Η ΕΕ ζητά την ανεξαρτησία σημαντικών θεσμών, όπως της Κεντρικής Τράπεζας.
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντονες και σοβαρές ανησυχίες καταγράφονται για το γεγονός ότι η Τουρκία διολισθαίνει σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, αλλά και της διαρκούς έλλειψης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία της αγοράς καθώς οι παρεμβάσεις και οι αδυναμίες συντονισμού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και αυξάνουν τη φτώχεια.

Η ΕΕ ζητά την ανεξαρτησία σημαντικών θεσμών, όπως της Κεντρικής Τράπεζας.

Το Συμβούλιο συνεχίζει να ζητά από την Τουρκία να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική προσφυγή σε διεθνούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ζητά λύση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ – καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.

Τέλος, σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλαμβάνει τα προηγούμενα συμπεράσματα που έλεγαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει καμία σκέψη για άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα