Ηλεία

«Καταπίνει» περιουσίες ο Πηνειακός Λάδωνας – Πολλά προβλήματα στην περιοχή της Εφύρας

Ακούστε το άρθρο

Ο Πηνειακός Λάδωνας ‘ξύπνησε’ και καταπίνει περιουσίες στην Πηνεία, καθώς το ποτάμι φούσκωσε επικίνδυνα και παρασύρει πλέον ότι βρίσκει στο διάβα του, οδηγώντας σε απόγνωση τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως καταγγέλλουν, παρά τις επισημάνσεις και τις οχλήσεις, δυστυχώς δεν ελήφθησαν μέτρα, δεν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα πρανή του ποταμού, με αποτέλεσμα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να γεμίσει ο ποταμός, τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο και παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Φυσικά, από την ορμητικότητα των νερών στην ευρύτερη περιοχή της Εφύρας δεν κατάφεραν να γλιτώσουν οι παρόχθιες καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή μεταξύ Λαγανά και Κουτσοχέρας και στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Ροδιάς.

Μεγάλος ο κίνδυνος

Άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην γέφυρα του Πηνειακού Λάδωνα, η οποία κινδυνεύει να παρασυρθεί από τα νερά και μαζί ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθεί και ο αγωγός υδροδότησης από τις πηγές Κακοταρίου.

«Χάνουμε τις περιουσίες μας εξαιτίας των νερών του Πηνειακού Λάδωνα. Παρά τις οχλήσεις μας δεν έγινε ελήφθη κανένα μέτρο προστασίας» υποστηρίζουν κάτοικοι της Εφύρας.

Τα νερά του ποταμού φούσκωσαν επικίνδυνα και σε πολλά σημεία έχει μετατραπεί σε ανταριασμένη θάλασσα. Πολλές καλλιέργειες, και κυρίως ελιές, έχουν παρασυρθεί από τα νερά και όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις τόσο περισσότερο φουσκώνει ο ποταμός με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουν παρόχθιες ιδιοκτησίες.

 

Να ληφθούν μέτρα

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εφύρας Άγγελος Πετρόπουλος ζητά την άμεση λήψη μέτρων. «Τα έχουμε πει κατ’ επανάληψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επί τέσσερα χρόνια τα λέμε, από πέρυσι περιμέναμε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και να τα αποτελέσματα. Η καταστροφή που έχει σημειωθεί είναι τεράστια. Πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη και να ‘τρέξουν’ όλες οι διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και έθεσε το αίτημα και στον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Νώντα Παναγιωτόπουλο επισκέφθηκαν χθες την περιοχή της Εφύρας και το σημείο που διέρχεται ο Πηνειακός Λάδωνας και είδαν από κοντά τις ζημιές.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Πηνείας Κώστας Αναγνωστόπουλος, ζητά σε πρώτη φάση να αποσταλούν μηχανήματα και να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό τα προβλήματα. «Εφόσον δεν έχουν ληφθεί προστατευτικά μέτρα, που φωνάζουμε τόσα χρόνια, ήταν αναμενόμενο να γίνουν τόσες ζημιές στις παρόχθιες περιουσίες. Δεν υπάρχουν ζανζανέτ, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι τεράστιες οι ζημιές. Καταστραφήκαμε και ζητάμε να στείλουν σε πρώτη φάση μία μπουλντόζα για να γίνει παρέμβαση και να διευθετηθεί το νερό στην μέση της κοίτης. Εγώ ενημέρωσα και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Να σημειωθεί ότι πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι δρόμοι πέριξ του ποταμού και οι διερχόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όλη η επικαιρότητα