Αγροτικά

Καταρρέει η τιμή της σταφίδας – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις η τιμή έχει φθάσει το 1,10
Ακούστε το άρθρο

Την κατηφόρα φαίνεται πως έχει πάρει η τιμή της Κορινθιακής Σταφίδας, αφού με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει φθάσει το 1,10 και εκφράζεται η ανησυχία πως θα πέσει και κάτω από 1 ευρώ την ώρα, που πέρυσι δεν είχε πέσει κάτω από 1,50.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παυλόπουλος / Γιάννης Τσουκαλάς

Μία από τις αιτίες που έχουν συντελέσει στην κατάσταση αυτή σε ένα προϊόν όπου το 92% της παραγόμενης ποσότητας γίνεται εξαγωγή είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα απορροφηθεί η ποσότητα των 8.000 τόνων που έχουν από την περσινή σοδειά παραμείνει στις αποθήκες της Παναιγειαλείου Ένωσης, με βάση και τις παραινέσεις του Υπουργείου Αγροτικού Ανάπτυξη, από τους δημόσιους οργανισμούς.

Οι παράγωγοι έχουν πάθει ζημιά από τον παγετό, από τον καύσωνα και μετά από τις φωτιές. Είμαι 40 χρόνια στον αγροτικό τομέα και αυτό που συμβαίνει σε προϊόν μόνιμης φυτείας το 2021 δε το έχω ξαναδεί.

Η «Παναιγιάλειος» πλήρωσε το 2020 και πήρε τη σταφίδα 8 χιλιάδες τόνους που ήταν στα σπίτια των παραγώγων  με1,50 ευρώ και τους πλήρωσε.  Το υπουργείο είναι ενημερωμένο από τον περασμένο Μάρτιο και με έγγραφα και συνάντηση είχαμε κάνει με Λιβανό και τους εξηγήσαμε το πρόβλημα και από τον Απρίλιο δεν έχουν κάνει τίποτα. Το υπουργείο έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Από εκεί και πέρα μας λένε ότι στο τέλος το 2021 με αρχές 2022 θα ισχύσει η αναδιάρθρωση .Εμείς ως ομάδα παραγώγων έχουμε έτοιμο φάκελο να υποβάλλουμε .Αν πέσει η τιμή της κορινθιακής σταφίδας, ποιός σταφιδοπαραγωγός θα πάει να κάνει αναδιάρθρωση; Δεν υπάρχει περίπτωση να υποβάλλουμε φάκελο γιατί με χαμηλή την τιμή κανένας παραγωγός δε θα υποβάλλει αίτημα για αναδιάρθρωση Εμείς αυτή τη στιγμή περιμένουμε να αποσύρει του 8χιλιαδες τόνους που είναι αποθεματικό στην παναιγιαλειο για να κινηθεί η αγορά φέτος.  Στο νομό Ηλείας και ειδικά στην περιοχή της Πηνείας η σταφίδα είναι πολύ πρώιμη, έχουμε ξεκινήσει και μαζεύουμε και δεν έχουμε που να την αποθηκεύσουμε

Δεν έχουμε να δώσουμε προκαταβολές  για να πληρώσουν οι παραγωγοί τους εργάτες  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβει το υπουργείο.  Οι παραγωγοί είναι γεμάτοι αγανάκτηση και είπα στον υπουργό ότι  θα μας δουν στην Αχαρνών. Έστω την τελευταία στιγμή να πάρουν αποφάσεις. Στο νομό η σταφίδα έζησε χρόνια και χρόνια οικογένειες. Να μη φύγει η σταφίδα από το νομό μας”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Αμαλιάδος κ Χρήστος Βαλιανάτος.

Θέμα επιβίωσης

Οι παραγωγοί θέτουν θέμα επιβίωσης ενώ καλούν το Υπουργείο να πάρει πρωτοβουλίες για την διαφύλαξη του προϊόντος και της καλλιέργειας. Παράλληλα ζητούν και από αυτούς που πριν μερικές μέρες κοινοποίησαν την θέση τους για μη απορρόφηση από το Υπουργείο των αποθεματικών να συμβάλλουν οι  ίδιοι ώστε η τιμή να παραμείνει στα επίπεδα τα περσινά.

“Θα πρέπει το υπουργείο να πάρει πρωτοβουλίες ώστε η τιμή της σταφίδας να παραμείνει στα περσινά επίπεδα στο 1,50 το κιλό.                        Σήμερα που μιλάμε έχει πέσει στο 1,10 και πολύ φοβόμαστε ότι θα πέσει και κάτω από ένα ευρώ. Πριν μερικές μέρες βγήκε μία ομάδα παραγωγών και εξαγωγέων και καλούσαν το υπουργείο να μην πάρει το αποθεματικό των 8.000 τόνων που είναι στις αποθήκες της Παναιγειαλίου Ένωσης. Τους καλώ λοιπόν αυτούς να έρθουν να αγοράσουν την σταφίδα με 1,50 έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν το κάνουν παρά μόνο λόγια ξέρουν να λένε. Με το 1,10 που έχει σήμερα όχι τα έξοδα της καλλιέργειας δεν βγάζουμε ούτε των φαρμάκων που χρησιμοποιήσαμε. Θα πρέπει τώρα το κράτος να παρέμβει να απορροφήσει τα αποθεματικά ώστε να ξεμπλοκάρει η αγορά και να κινηθεί η τιμή της σταφίδας σε κανονικά πλαίσια», τόνισε ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος παραγωγός από το Σόπι.

Στο θέμα της τιμής αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος παραγωγός από τη Βροχίτσα κάνοντας σαφές πως αν ο παραγωγός δεν πουλάει 2 ευρώ το κιλό λόγω του ότι τα έξοδα  της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τότε θα σημάνει η «αρχή του τέλους για την σταφίδα».

«Ζήτηση υπάρχει. Άριστη ποιότητα έχουμε αλλά τιμήν δεν δίνουν. Σκοπίμως κατά τη γνώμη μου. Μιλάω για την μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα. Παράγουμε ένα μοναδικό προϊόν σχεδόν σε όλο το κόσμο, μία μοναδική υπερτροφή με άπειρες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια καλλιέργεια και παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Αναρωτιέμαι και λέω γιατί η τιμή της σταφίδας μία χρονιά πάει καλά και δέκα χρονιές πωλείται σε ασύμφορη τιμή. Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί φταίμε εμείς που πουλάμε τη σταφίδα από το αλώνι, και περιμένουμε αδιάφοροι και αδρανείς από κάποιους άλλους να μας επιβάλλουν, μας συμφέρει δεν μας συμφέρει, όποια τιμή συμφέρει αυτούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους το δικό μας συμφέρον;

Αν πραγματικά θέλουμε  όλοι μας,  παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς και όσοι ασχολούνται και έχουν κέρδος από την σταφίδα, γνωρίζοντας ότι η καλλιέργεια έχει πάρα πολλά έξοδα και θέλει πάρα πολλά εργατικά χέρια καθώς και ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο τα εφόδια αυξήθηκαν κατά 40% η καλλιέργεια να συνεχίσει να υπάρχει τότε θα πρέπει και η τιμή να είναι ανάλογη.

Ας το κατανοήσουμε όλοι ότι η σταφίδα πρέπει να πωλείται από τον παραγωγό, χωρίς ίχνος υπερβολης, δύο ευρώ (2) το κιλό, διαφορετικά αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για την σταφίδα. Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρόπουλος από τη Βροχίτσα.

«Ανοίξτε πάλι το ΟΣΔΕ!»

. «Πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην Ηλεία έχουν καεί και δεν πληρώνονται καθόλου» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης πλαστουργός

Την ανάγκη να δοθεί –εκ νέου- η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο ΟΣΔΕ τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου και της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Πύργου, Μιχάλης Πλαστουργός, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν καλλιεργητές για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές.

Μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Πλαστουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Διαφωνούμε ριζικά σε κάποια θέματα όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις πυρόπληκτες περιοχές και τους αγρότες – καλλιεργητές. Είναι κάτι που είχαμε τονίσει και στην σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο του Πύργου και επανερχόμαστε ξανά διότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο δεν βρίσκουμε καμία ανταπόκριση.

Ειδικότερα υπάρχουν τρία προβλήματα με το πρώτο από αυτά να είναι ότι επανειλημμένα η Ηλεία καίγεται και ακολουθείται η τακτική του «σε καίω και σε πληρώνω». Αυτό είναι ένα σημείο που διαφωνούμε διότι καίγεται ο αγροτικός πλούτος του αγρότη που προκαλεί εξαγωγές και εισόδημα στους Έλληνες και την εθνική οικονομία.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα για να καλύψουν τις ανάγκες. Θυμίζω τα τριχίλιαρα του Καραμανλή το 2007. O Μητσοτάκης τώρα δίνει ένα χιλιάρικο και λέει ότι είναι και πολλά. Αλλά αν βάλουμε από το 2007 έως σήμερα την αναλογία του κόστους ζωής θα δούμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει πέσει πολύ έξω

Δεν υπολογίζεται η απώλεια παραγωγής στις ελιές, τα ΠΣΕΑ, οι εισφορές στον ΕΛΓΑ και πότε θα πληρωθούν αλλά ανακοινώνει αποζημίωση στο 10 ή το 20% έως το 70% σε αόριστο χρόνο και για το υπόλοιπο 30% τίποτα».

Ο κ. Πλαστουργός πρόσθεσε πως «Το τρίτο και κύριο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην Ηλεία οι οποίοι έχουν καεί και δεν πληρώνονται καθόλου. Στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2012 γινόντουσαν 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες αιτήσεις στο ΟΣΔΕ.

Φέτος βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν 630 χιλιάδες αιτήσεις. Αυτό συνέβη διότι χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι έχουν μικρή περιουσία, μικρό κλήρο, που δεν τους επιτρέπει να κάνουν αίτηση ΟΣΔΕ.

Καθημερινά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από όλα τα μέρη της Ηλείας ακόμα και από την Αθήνα και οι άνθρωποι ρωτούν πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ για να υποβάλλουν τώρα αίτηση και να αποζημιωθούν τα λιοστάσια τους που κάηκαν. Υπάρχουν και περιπτώσεις μελισσοκόμων, κτηνοτρόφοι και άλλες καλλιέργειες και καλλιεργητές. Εμείς ζητάμε να δοθεί λύσεις και στα τρία παραπάνω προβλήματα και να δοθεί το συντομότερο δυνατό η δυνατότητα αιτήσεων για ΟΣΔΕ για το καλό της κοινωνίας».

Ετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις για τη σταφίδα

«Θα βγούμε στο δρόμο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ

Άμεσες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για την προτεινόμενη χαμηλή τιμή της σταφίδας. Ήδη οι αγροτικοί σύλλογοι του  νομού βρίσκονται σε εγρήγορση πραγματοποιώντας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, συνεχώς συνελεύσεις, για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαμαρτυρηθούν.

Ο πάγος, το χαλάζι, οι καύσωνες και η ξηρασία προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην παραγωγή. Πλέον έχει τελειώσει ο τρύγος και ο κόσμος μαζεύει τη σταφίδα του, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την τιμή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ,κ. Θανάση Βομπίρη που μίλησε στην εφ. «Πατρίς» έχουν ζητηθεί οι αποζημιώσεις στο 100% αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ενώ υπογράμμισε ότι οι αγροτικοί σύλλογοι θα βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ζητάμε από τους σταφιδοκαλλιεργητές να μη δώσουν τη σταφίδα, ειδικά στην τιμή που προτείνεται, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και μπορεί να φτάσει έως και 80 λεπτά. Ήδη πραγματοποιούνται συσκέψεις με τους συλλόγους και η πρόταση η δική μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να βγούμε στο δρόμο. Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε είναι αυτός. Εφόσον οι κυβερνήσεις και οι έμποροι κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα , εμείς θα βγούμε στο δρόμο για το δικό μας συμφέρον. Το αν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο κ.Βομπίρης.

Από την πλευρά του ο κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου δήλωσε ότι «η σταφίδα φέτος ξεκίνησε άσχημα. Είχαμε τον πάγο που έπληξε πολλά σημεία με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν μεγάλες ζημιές. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με έντονη ξηρασία και ήρθε ο καύσωνας να αποτελειώσει ότι έμεινε. Η μείωση φτάνει από 30 έως 50%, έχουμε πολλά έξοδα και η τιμή ακούγεται ότι θα είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε απευθυνθεί σε διάφορους φορείς, οι οποίοι μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν αλλά ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα και η τιμή βρίσκεται στον πάτο. Όλοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας και στο τέλος εμείς θα την πληρώσουμε, όπως πάντα. Πραγματοποιούμε συνεχώς συσκέψεις και μιλάμε με τους συναδέλφους για να μην πουλήσουμε τη σταφίδα χωρίς τιμή και θα βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε.»

Όλη η επικαιρότητα