Ηλεία Οικονομία

Καταστήματα Εστίασης: Αγωνία και ελπίδα…

Η εστίαση στην μετά-covid εποχή – Προσδοκούν «Ανάσταση» οι επαγγελματίες  – Μουδιασμένοι και επιφυλακτικοί οι θαμώνες 

Ρεπορτάζ:
Νάντια Μανιάτη & Παναγ. Πεντάζος

Τελειωμό δεν έχει ο Γολγοθάς της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου με τους ιδιοκτήτες που ενώ αιμορραγούν, να καλούνται να βρουν λύσεις για να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, μετά τη δυσλειτουργία και το ψυχολογικό σοκ που προκάλεσε ο covid19.

Για τον χώρο της εστίασης ο πρώτος μήνας μετά την άρση των μέτρων κύλησε απ’ ότι φαίνεται με δυσκολία καθώς οι πελάτες μέχρι και προχτές Παρασκευή 26 Ιουνίου που γραφόταν το ρεπορτάζ παρέμεναν επιφυλακτικοί στο σύνολο.

Η αγορά που έκανε παύση στις 12 Μάρτη με το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με το προσωπικό να μένει άνεργο και τις πάγιες υποχρεώσεις να τρέχουν, άρχισε να επαναλειτουργεί στις 4 Μάη με τη διανομή προϊόντων το γνωστό μας δηλαδή delivery σε καφέ και φαγητό και χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Σταδιακά και με την άρση των μέτρων στα τέλη Μάη άνοιξαν κανονικά τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία και άρχισαν να υποδέχονται κανονικά τους πελάτες. Έναν μήνα τώρα, μετά την άρση των μέτρων προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους και να προσαρμοστούν στη νέα μετά covid-πραγματικότητα με τα γάντια, τις μάσκες και τα αντισηπτικά να ρέουν άφθονα, αλλά με τους θαμώνες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μαζεμένοι και ψυχολογικά πιεσμένοι όπως μας περιγράφουν επιχειρηματίες της περιοχής.

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα οικονομικής στήριξης, με τη χορήγηση δανείων, τη μείωση του ενοικίου, και τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το φθινόπωρο, στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Αρκετοί είναι αυτοί που για να τους χορηγηθεί δάνειο θα πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στην εφορία και στο ΕΦΚΑ και καλούνται να τις καλύψουν μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της δανειοδότησης. Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες απέρριψαν δάνεια διότι οι επιχειρήσεις δεν εμφάνιζαν κερδοφορία.

Γιάννης Πλεμμένος: «Ο εγκλεισμός έφυγε, αλλά οι συνήθειές του παραμένουν»

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ενώ έχουμε βγει από την καραντίνα αρκετοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα να είμαστε ακόμη, δηλ να παίρνουν καφέ σε πλαστικό και να κάθονται στην πλατεία, μας είπε ο κ. Γιάννης Πλεμμένος.

Το delivery και ο καφές στο πλαστικό μπορώ να πω ότι κινούνται σχετικά όπως και πριν, όμως λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν ως τώρα να κάθονται στο μαγαζί για να πιουν τον καφέ τους. Ελπίζω ότι αυτό με τον καιρό θα αλλάξει, πρόσθεσε.

Θανάσης Μπούκλης: «Η κίνηση στην αγορά θυμίζει πρωινό ξύπνημα»

Η κατάσταση είναι όπως όταν ξυπνάμε το πρωί που θέλουμε χρόνο για να συνέλθουμε, μας είπε ο κ. Θαν. Μπούκλης που έχει εμπειρία στο χώρο της εστίασης.

Όλοι είναι ψυχολογικά και οικονομικά πιεσμένοι. Εάν ήταν μόνο οικονομικά, η κατάσταση θα ήταν πιο καλή, αλλά το ψυχολογικό έχει άλλη βαρύτητα. Είμαι αισιόδοξος πως όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνεται βήμα-βήμα η κατάσταση και θα βρούμε ξανά το ρυθμό μας, πρόσθεσε..

Λάμπρος Τσέλος: «Αναγκαστική παύση εργασιών, αλλά πληρωμή στα πάγια«

Η κίνηση είναι πτωτική και ο κόσμος διστακτικός με περιορισμένες εξόδους. Τα πρωινά υπάρχει μια σχετική κίνηση, αλλά τα απογεύματα είναι αισθητά μειωμένη ενώ τα βράδια επικρατεί η απόλυτη νέκρα μας είπε ο κ.Τσέλος.

Τρία άτομα προσωπικό απασχολώ και ακόμη παραμένουν σε αναστολή με το επίδομα των 534 ευρώ. Το παράλογο πρόσθεσε είναι ότι ενώ είμαστε σε αναγκαστική παύση εργασιών έπρεπε να πληρώσουμε το ΕΦΚΑ.

Αλέκος Τομαρόπουλος: «Με μικρή πτώση, αλλά κινείται ο καφές»

Ο Πύργος έχει εσωτερικό κόσμο για να ζει, μέσα από την πόλη του αλλά και από τα γύρω χωριά, συνεπώς δεν περιμέναμε τουρίστες, μας είπε ο κ .Αλέκος Τομαρόπουλος και συνέχισε λέγοντας, ο καφές κινείται, παρουσιάζει μια πτώση αλλά κινείται.

Η κίνηση τις  βραδινές ώρες είναι μειωμένη, αλλά είναι και άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως ο καιρός, οι Πανελλαδικές εξετάσεις,συνεπώς τις επόμενες ημέρες η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Πέφη Τορέγα: «Μέχρι τώρα επιφυλακτικοί οι πελάτες»

Ως χώρος εστίασης τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής για την ασφάλεια τη δική μας και των πελατών, μας είπε η κ. Πέφη Τορέγα.

Αισιοδοξώ ότι η κατάσταση θα πάει καλύτερα, αλλά μέχρι τώρα οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοι και τρομοκρατημένοι, αυτό έχω εισπράξει από την ημέρα που ανοίξαμε, δείχνουν ότι φοβούνται. Όσο για τα μέτρα οικονομικής στήριξης ενώ δεν έχουμε δουλειά, εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο δημόσιο, μας είπε.

Παναγιώτης Μαντάς: «Με τον καιρό θα βρούμε τους ρυθμούς μας»

Όσο περνάει ο καιρός βλέπω να ομαλοποιείται η κατάσταση μας είπε ο κ. Παναγιώτης Μαντάς. Αυτό ήταν μεγάλο σοκ και μας επηρέασε όλους. Όσο για τον καφέ κινείται σε καλά επίπεδα, όχι όπως πριν, αλλά κινείται.

Στο ποτό και γενικά στη βραδινή έξοδο υπάρχει μια πτώση αλλά είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν γενικά τις εξόδους. Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί, κατέληξε.

Χάρης Τροχανάς: «Η κίνηση δεν είναι όπως πριν»

Σίγουρα η κίνηση στο χώρο δεν είναι όπως πριν, όμως μερα με τη μέρα νομίζω ότι η κατάσταση βελτιώνεται, μας είπε ο κ. Χάρης Τροχανάς.

Τα πρωινά υπάρχει περισσότερη σε σχέση με το βράδυ αλλά ούτε ο καιρός βοηθάει για να βγει ο κόσμος τα βράδια, άλλωστε μέχρι την Παρασκευή έγραφαν τα παιδιά εξετάσεις και ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί προτιμούν πλέον και τις παραλίες.

Και στην Αμαλιάδα ανάλογες είναι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων

Χρήστος Ντάβαρης
Καφέ «Ήλιδα» Αμαλιάδα

«Τίποτα. Δεν υπάρχει κίνηση. Λίγο ο καφές κινείται. Το φαγητό τίποτα. Δεν έχει
καμία σχέση με την εποχή και με πέρυσι. Δεν πάει καλά γενικά η εστίαση και η
αγορά. Χρειαζόμαστε μέτρα και στήριξη πραγματική. Αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα.
Είμαστε τελειωμένοι.

Βλέπω ότι αν το καλοκαίρι συνεχίσει έτσι, δεν θα βγάλουμε χειμώνα. Ήδη, ανοίξαμε
με χρέος που μείναμε 3 μήνες κλειστοί και «έτρεχαν» ενοίκια και λογαριασμοί. Να
προσθέσουμε και αυτά που συνεχίζουν να «τρέχουν».
Είναι δύσκολα και αβέβαια…»

Σταύρος Παναγόπουλος
Ψησταριά «Το Στέκι» Αμαλιάδα

«Τα πράγματα είναι συγκρατημένα και λόγω κορονοιού και για οικονομικούς
λόγους. Φοβάται ο κόσμος, δεν μπορεί να ανοιχτεί παρότι είμαστε στο καλοκαίρι.
Και φοβάται μήπως επιστρέψουμε σε κρίση.

Το Κράτος πρέπει να βοηθήσει. Και με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με τους φόρους και να υπάρξουν ρυθμίσεις για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Σε διαφορετική περίπτωση όλη αυτή η ζημιά με τον κορονοιό δεν θα αντιστραφεί. Είναι δύσκολη η κατάσταση…»

Νίκος Τσεριώνης

Τσιπουράδικο «Μπίρι – μπίρι» Αμαλιάδα

«Η κατάσταση στον χώρο της εστίασης είναι απογοητευτική. Δεν υπάρχει πολύ
κίνηση. Όλα είναι δύσκολα και περιορισμένα.

Δεν έχουμε ούτε βοήθεια από την Κυβέρνηση, ούτε από τον δήμο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης παρά τις υποσχέσεις. Και υπάρχουν και εκκρεμείς υποχρεώσεις των προηγούμενων μηνών που είμασταν κλειστοί. Και επιπλέον τα τρέχοντα, χωρίς να υπάρχει κίνηση. Πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει. Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά…»

Όλη η επικαιρότητα