Αγροτικά Ηλεία

«Καταστραφήκαμε… δεν θα βγάλουμε λάδι ούτε για το καντήλι!»

Ακούστε το άρθρο

Απελπισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι-αγρότες σε Βροχίτσα και Κορυφή από την ζημιά στα ελαιόδεντρα που καλλιεργούν στα χωράφια τους, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Καθημερινά βλέπουν τον καρπό πάνω στα δέντρα να μαυρίζει και να «ζαρώνει» πιο πολύ, πλήττοντας και τις δυο ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή (σ.σ. Καλαμών και Κορωνείκη)…

Παράλληλα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει εκτιμήσεις στην περιοχή και ζητούν αποζημιώσεις, όχι όμως μέσω του Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ)…

Αποζημιώσεις που θα καλύψουν ένα μόνο μέρος της φετινής καταστροφής που τείνει να εξελιχθεί σε πανωλεθρία… Αυτό γιατί για να συνεχίσουν να αποδίδουν οι ελιές τους στο μέλλον θα πρέπει φέτος να μαζέψουν τον κατεστραμμένο καρπό από τα δέντρα τους, να τα κλαδέψουν (σ.σ. αφού έχουν ξεραθεί τα κλαδιά) και στη συνέχεια να τα ραντίσουν με χαλκό. Κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνη στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα τους…

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που –σε πρώτη φάση- φαίνεται…

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος – πρόεδρος Τ.Κ. Βροχίτσας

«Καταστραφήκαμε! Εκτός του καρπού καταστρέφεται και το δέντρο! Οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει ο ΕΛΓΑ είχε προβεί σε αλλαγές για να μας καλύπτει. Έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Βόσσο μας είπε ότι θα ενταχθούμε στα ΠΣΕΑ, δηλαδή… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Για τις αποζημιώσεις από τον περονόσπορο του 2014 δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα! Οι κανονισμοί είναι για ν` αλλάζουν. Πληρώνουμε ασφαλιστική κάλυψη και κάλυψη δεν έχουμε… μας λένε τώρα ότι “δεν το καλύπτει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ”. Ψηφίζουν για να πληρώνουμε παραπάνω και μετά μας λένε ότι “φέτος κύριε δεν θα φας”! Και έτσι θα συμβεί γιατί φέτος δεν θα έχουμε λάδι ούτε για το καντήλι! Φωνάζουμε από πέρυσι να γίνουν τροποποιήσεις… αυτό που συμβαίνει είναι απελπισία. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο… δεν θα πάμε ούτε ένα μπουκάλι λάδι στην εκκλησία. Παρακαλώ βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς και άλλους… όχι μονάχα λόγια, έργα! Μας αρμέγουν λες κι είμαστε πρόβατα… είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε. Γιατί αν ζήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές θα ζήσουν και τα υπόλοιπα επαγγέλματα».

 

Νίκος Κατελούζοςκάτοικος Βροχίτσας

«Θέλουμε ο ΕΛΓΑ να `ρθει να κάνει εκτιμήσεις κι όχι έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο. Δεν μας καλύπτει αυτό. Πληρώσαμε ασφάλιστρα και θέλουν να τα περάσουν στα ΠΣΕΑ για να πληρωθούμε σε 4-5 χρόνια. Είμαι ακόμα απλήρωτος για την ζημιά που είχα πέρυσι στη σταφίδα. Θα πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά και να αποζημιωθώ αναλόγως. Είναι απατεωνιά να παίρνεις ασφάλιστρα και να μην αποζημιώνεις! Οι ελιές μας έχουν ξεραθεί… δεν έχει τίποτα να βγάλει. Αλλού είναι περισσότερο αλλού λιγότερο. Αυτό έχει να κάνει και με το που βρίσκεται κάθε λιοστάσι. Η ζημιά στη ποικιλία Καλαμών είναι μεγαλύτερη γιατί είναι επιτραπέζια. Θα σωθεί μόνο ένα μικρό μέρος έτσι όπως πάει…».

Αντώνης Κατελούζος – κάτοικος Βροχίτσας

«Η ζημιά αγγίζει το 100% στις ελιές που υπάρχουν σε υψώματα. Τα υψώματα δεν συγκρατούν νερά, σε αντίθεση με τις ευθείες επιφάνειες, και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Η ελιά και το λάδι είναι για πολλούς κύρια πηγή εισοδήματος και η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Ξέχωρα από την καταστροφή του καρπού καίγεται και το δέντρο. Αν εμείς θέλουμε να έχουμε καρπό πάλι σε δυο χρόνια πρέπει να μαζέψουμε φέτος τον κατεστραμμένο καρπό, να κλαδέψουμε και να ραντίσουμε με χαλκό. Μόνο έτσι θα ελπίζουμε πως θα ξαναδούμε καρπό στα δέντρα μας. Αυτό όμως συνεπάγεται επιπλέον κόστος. Σε μια χρονιά μάλιστα που δεν θα εισπράξουμε τίποτα λόγω της ζημιάς που καταγράφεται».

Παναγιώτης Κοτσιλίμπας – κάτοικος Βροχίτσας

«Λόγω της μεγάλης ανομβρίας αλλά και του καύσωνα το καλοκαίρι που πέρασε η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και δεν είναι μόνο η Βροχίτσα, είναι και τα τριγύρω χωριά όπως ο Ελαιώνας, οι Άγιοι Απόστολοι, η Κορυφή, ο Αμπελώνας… και φυσικά κι άλλες πολλές περιοχές της Ηλείας όπως ενημερώνομαι από την εφημερίδα σας. Θα πρέπει οι αγρότες να βοηθηθούν… είμαστε εξαρτημένοι από την ελιά, δεν θα έχουμε να φάμε! Αρκετοί δεν έχουν εισόδημα από πουθενά αλλού. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν με περισσότερο ενδιαφέρον το θέμα. Αν πεθάνει ο αγρότης θα πεθάνουν όλα τα επαγγέλματα!».

 

Γιώργος Μόσχοβος – πρόεδρος ΤΚ Κορυφής

«Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και κάθε ημέρα που περνάει μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο. Στις αρχές της χρονιάς τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα αλλά στην πορεία όλα πήγαν στραβά. Αν τυχόν βρέξει θα σωθεί ένα ποσοστό που εγώ πιστεύω ότι θα είναι μικρότερο του 30%, δηλαδή όσοι μπόρεσαν να ποτίζουν τα δέντρα τους και κυρίως αυτοί που οι καλλιέργειες τους βρίσκονται σε επίπεδα. Για τους υπόλοιπους είναι καταστροφή… δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς το τι σημαίνει η ελαιοπαραγωγή για την Ηλεία. Πέρυσι τέτοιο καιρό πλήρωνα 10 ευρώ βενζίνη για τα μηχανήματα μου καθημερινά… φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Άρα δεν εισπράττει ο βενζινοπώλης, δεν εισπράττει το κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων, με ελάχιστη παραγωγή πολλά ελαιοτριβεία δεν θα ανοίξουν καν… μεροκάματα θα χαθούν… είναι πολύ μεγάλη η ζημιά».

Όλη η επικαιρότητα