Ηλεία

Καταστροφικός μύκητας απειλεί με αφανισμό τα πλατανοδάση της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ο αφανισμός των πλατανοδασων της Ηλείας, από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που προκαλείται από τον μύκητα «Ceratocystis platani», αποτελεί – σύμφωνα με τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, το χειρότερο σενάριο. Κι αυτό γιατί, το πλατάνι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη της Ελληνικής χλωρίδας, αφού είναι μοναδικό δέντρο που συναντάται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι το δάσος των ψυχρόβιων κωνοφόρων. Από τον καταστροφικό μύκητα δεν γλύτωσε – δυστυχώς – ούτε το πλατανόδασος στις Πηγές της Αύρας, στη Νεράιδα.

Χθες το πρωί, ο Δασάρχης Πύργου κ.Λάττας μαζί με συνεργάτες του από το Δασαρχείο, βρέθηκαν στον Μύλο του Ψαρρού, στο πλατανόδασος που εκτίνεται πέριξ του ποταμού Ενιπέα, όπου και εντόπισαν αρκετά προσβεβλημένα δέντρα. Κάποια έχουν νεκρωθεί τελείως και κάποια άλλα δείχνουν τα πρώτα σημάδια προσβολής από τον καταστροφικό μύκητα. «Το Μεταχρωματικό Έλκος είναι μία ασθένεια που εμφανίστηκε το 2003 στην Πελοπόννησο, από μολυσμένα δενδρύλλια που ήρθαν από την Ηλεία. Έχει παρατηθεί επίσης στη Μεσσηνία και στην Ήπειρο, ενώ στην περιοχή ευθύνης μας έχει εντοπιστεί στο Ρέμα Χαρατσαρίου της Νεμούτας και στον Άμπουλα του Βασιλακίου, καθώς και στην περιοχή του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία», εξηγεί ο κ.Λάττας, επισημαίνοντας πως ο μύκητας επεκτείνεται ραγδαία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που κάνει το Δασαρχείο Πύργου στις παραπάνω περιοχές.

Μεταφορά του μύκητα και τρόποι πρόληψης

   Ένα πλατάνι – εξηγεί ο κ.Λάττας – μπορεί να προσβληθεί από τον μύκητα, αν έχει «πληγωθεί» σε κάποια σημεία, από πέτρες, σπασίματα κλπ. «Σημαντική αιτία της ασθένειας είναι η χρήση βαρέων μηχανημάτων. Ένα μηχάνημα που δουλεύει σε δρόμο με προσβεβλημένα πλατάνια, όταν μεταφερθεί για να δουλέψει σε κάποιο άλλο σημείο, μπορεί να  μεταφέρει και τα σπόρια του μύκητα, που είναι αόρατος.  Αν λοιπόν δεν καθαριστεί και δεν απολυμανθεί καλά ένα μηχάνημα έργου, τότε πολύ εύκολα μεταφέρει το μύκητα», σημειώνει. Για το λόγο αυτό, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί δασικές αστυνομικές διατάξεις, απαγορεύοντας την κοπή των πλατάνων. «Αν υπάρχουν σε αγροκτήματα ή σε κάποια σημεία που εμποδίζουν, εκεί, έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να γίνεται με σύνεση και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Δηλαδή, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν απολυμανθεί. Η απολύμανση γίνεται πολύ εύκολα, είτε με κάψιμο του εργαλείου σε φλόγα, είτε σε διάλυμα (1/5)χλωρίνης και νερού», εξηγεί ο κ.Λάττας.

«Οικολογική καταστροφή»

   Το πλατάνι, είναι το μοναδικό δέντρο που έχει προσαρμογή σε διαφορετικές συνθήκες (από τη θάλασσα μέχρι το βουνό) και η καταστροφή του, αποτελεί τεράστια οικολογική καταστροφή. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τη μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών με διάφορα αντιβιοτικά – τα όπως μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιοχές – δυστυχώς δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ο ρυθμός νέκρωσης ενός δέντρου, κυμαίνεται από ένα έως πέντε χρόνια και εξαρτάται από το μέγεθος της προσβολής και την ηλικία του δέντρου. Όσον αφορά τις αναγεννήσεις, υπάρχουν και στις περιοχές που έχει ήδη εντοπιστεί ο μύκητας, αλλά οι πιθανότητες προσβολής και των νέων πλατάνων, είναι αυξημένες. «Ένα δέντρο που θα προσβληθεί, είναι βέβαιο ότι θα νεκρωθεί. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή, η φύση θα μπορέσει να σταματήσει την επέκταση αυτή. Ότι το ίδιο το δέντρο, θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό αντίστασης», καταλήγει ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Όλη η επικαιρότητα