Κατατέθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας 189 αιτήματα ιδιωτών για φωτοβολταϊκά!

Share

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού  σε ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πηνειού στην  Ηλεία.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουάριου, κατατέθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας 189 αιτήματα ιδιωτών, τα οποία αφορούν στην χορήγηση γνωμοδότησης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές πέριξ της Λίμνης Πηνειού, σε περιοχές που υπάγονται στις τοπικές κοινότητες Αυγής, Κεραμιδιάς, Δάφνης, Άγιου Ηλία, Βελανιδίου και Κάμπου Δήμου Ήλιδος.

Στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία υπογράφει η υπουργός, Λίνα Μενδώνη αναφέρεται συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κατατέθηκαν στην Υπηρεσία 189 αιτήματα ιδιωτών, τα οποία αφορούν στην χορήγηση γνωμοδότησης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές πέριξ της Λίμνης Πηνειού, σε περιοχές που υπάγονται στις τοπικές κοινότητες Αυγής, Κεραμιδιάς, Δάφνης, Άγιου Ηλία, Βελανιδίου και Κάμπου Δήμου Ήλιδος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ζήτησε την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/22296/19.01.2022 έγγραφο της ΕΦΑ Ηλείας), προκειμένου εν συνεχεία να εξεταστούν τα εν θέματι αιτήματα, βάσει των διατάξεων του ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (Α΄ 220)».

Στην ερώτησή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας, καθώς προωθείται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε χιλιάδες στρέμματα εξωλίμνιων εκτάσεων του ΥΠΠΑΤ, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, τα οποία διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού.

Το πάρκο φωτοβολταϊκών αναμένεται να εκτείνεται στα 2,7 χιλιάδες στέμματα της συνολικής έκτασης, εντός των οποίων θα δημιουργηθούν 180 μικρότερα πάρκα φωτοβολταϊκών των 15 στρεμμάτων το καθένα, τα οποία θα παράγουν στη μέγιστη ισχύ τους 180 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο προσεχές διάστημα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις – μισθωτήρια παραχώρησης των εν λόγω εκτάσεων από τον ΓΟΕΒ στον κύριο μέτοχο του έργου, ο οποίος είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, καθώς και σε συνολικά 37 ενεργειακές κοινότητες. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν πως για την περιοχή είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της Λίμνης, προς όφελος των χωριών της Πηνείας, τα οποία σταδιακά ερημώνουν.

Εκτός των άλλων, στις συγκεκριμένες εκτάσεις δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι της περιοχής, δικαίωμα το οποίο έχουν κατοχυρώσει από το 1983, με συμβολικό αντίτιμο κάθε χρόνο.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στην Αρμάτοβα, στα όρια της Πηνείας, σημείο στο οποίο στην αρχαιότητα εναπόθεταν τα όπλα τους οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ισχύει ότι ο ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού επιχειρεί την ενοικίαση (διάθεση) των εν λόγω χορτολιβαδικών εκτάσεων προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ αποτελεί το κατά νόμο υπεύθυνο όργανο, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση (δηλαδή διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση) των εγγειοβελτιωτικών έργων της ως άνω περιοχής; Και αν ναι, από που αντλεί το δικαίωμα της διάθεσης των ως άνω εκτάσεων;
  2. Ποιες είναι οι 37 ενεργειακές κοινότητες με τις οποίες θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις;
  3. Έχει κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη, η οποία σχετίζεται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην αναφερόμενη περιοχή, καθώς τα εν λόγω πάρκα θα επηρεάσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής; Αν ναι, παρακαλούμε να κατατεθεί η σχετική περιβαλλοντική μελέτη.
  4. Θα επιτρέψετε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε χαρακτηρισμένους βοσκότοπους, ενάντια στα συμφέροντα και στη βούληση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας; Και αν ναι, σε ποια νομοθεσία στηρίζεται η εν λόγω εγκατάσταση;
  5. Υπάρχει απόφαση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που να επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα στην Αρχαία Ήλιδα και πάνω στην Αρμάτοβα; Αν ναι, παρακαλούμε να κατατεθεί η σχετική απόφαση».