Αγροτικά Πολιτική

Κατατέθηκε το ν/σ για την φαρμακευτική κάνναβη – Τι προβλέπει

Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη. «Οι σύγχρονες μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνεται σαφώς η τάση θεσμοθέτησης της πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και ο διάλογος για τη ρύθμιση του πεδίου της παραγωγής των τελικών προϊόντων, του ελέγχου και της αδειοδότησής τους, της διάθεσής τους και της ιατρικής χρήσης παραμένει ανοιχτός και υπό εξέλιξη εντός της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων τόσο της διαδικασίας παραγωγής, όσο και των τελικών προϊόντων, καθώς και των ανοιχτών προοπτικών της ιατρικής χρήσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση.

Σε άλλο σημείο της αιτιολογική έκθεσης αναφέρεται: 

«Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση τα οφέλη είναι αρκετά και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα:

α) πρόσβασης των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης […]

β) φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα […]

γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας […]

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου […]»

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου εδώ 

Δείτε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση εδώ 

Όλη η επικαιρότητα