Αχαϊα Ελλάδα

Κατάθεση «φωτιά» από τον γιατρό της Τζωρτζίνας – Με εξειδικευμένη επιστήμονα ενισχύεται η κύρια ανάκριση

Μετά από αίτημα της 18ης τακτικής ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα που χειρίζεται την υπόθεση ορίστηκε η διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιοπούλου να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.
Ακούστε το άρθρο

Με εξειδικευμένη επιστήμονα ενισχύεται η κύρια ανάκριση για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας (υπόθεση Πάτρας), για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά από αίτημα της 18ης τακτικής ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα που χειρίζεται την υπόθεση ορίστηκε η διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιοπούλου να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό αίτημα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου που φέρεται ότι τελέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δει μέσω της χρήσης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας που άφησε το αποτύπωμά της στο μεταθανάτιο αίμα της ανήλικης παθούσας όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, κατά τη γνώμη μας ο ειδικός επιστήμων επί θεμάτων ιατροδικαστικής αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου της παθούσας καθώς και των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό της, ενδεχομένως να μας επισημάνει ή να μας συστήσει περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τις οποίες μόνο αν μας τις καταστήσει γνωστές πρόσωπο με ειδικές γνώσεις επί της ιατροδικαστικής επιστήμης εμείς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις για την περαιτέρω διαλεύκανση της αξιόποινης πράξης που διερευνούμε».

Με το αίτημα της ανακρίτριας συμφώνησε αμέσως κι η εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών, Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ η οποία, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προχώρησε στον ορισμό της κ. Σπηλιοπούλου.

Δεν είναι συνηθισμένες τέτοιες ενέργειες

Να σημειωθεί πάντως πως δεν είναι συνηθισμένες τέτοιες ενέργειες, καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που υπογράφονται ανάλογες πράξεις. Η συγκεκριμένη όμως υπόθεση κρίθηκε πως είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας υπόθεσης και θα υποβοηθηθεί, με τη συνδρομή ειδικού επιστήμονα προκειμένου να αποτελέσματα της έρευνας να μην επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η κ. Σπηλιοπούλου με τις εξειδικευμένες γνώσεις της και την πολυετή εμπειρία της συνέβαλε καθοριστικά στη διερεύνηση και της υπόθεσης της δολοφονίας της 29χρονης Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά και ήταν μάλιστα από τις σημαντικότερες μάρτυρες στην εν εξελίξει δίκη με κατηγορούμενο τον 34 χρόνο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Από εξωγενή παράγοντα η ουσία στην καρδιά;

«Κλειδί» για την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα, φαίνεται να αποτελεί η κατάθεση του εντατικολόγου και διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη.

Ο γιατρός μίλησε για το εύρημα της «τροπονίνης» και έκανε λόγο για ενδεχόμενο «εξωγενή παράγοντα» που θα μπορούσε να εξηγεί την υψηλή τιμή της ουσίας στις εξετάσεις του παιδιού.

Ειδικότερα, αν και τα όσα κατέθεσε είναι απόρρητα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικαλούμενη νομικούς κύκλους, δημοσιεύει πως μεταξύ των αναφορών του κ. Ηλιάδη στις «περίεργες συμπεριφορές» των γονέων της μικρής, επέμεινε και στο «κομβικό στοιχείο» της «τροπονίνης» που εμφανίστηκε πολύ υψηλή στις εξετάσεις της 9χρονης.

Ο κ. Ηλιάδης φαίνεται να υποστήριξε την προσωπική του θέση – ως επιστήμονας – για το εύρημα του ενζύμου «τροπονίνη» στις εξετάσεις της μικρής και το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να «φωτίσει» κάτι ιδιαίτερο στη δικαστική υπόθεση, πιθανής εγκληματικής πράξης.

Ο εντατικολόγος, στην κατάθεσή του, αφού ανέφερε πως το στοιχείο της «τροπονίνης» ήταν πράγματι μόνο για μια μέρα και έπεσε την επομένη, εξήγησε πως μια τιμή που πέφτει σχεδόν αμέσως είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί.

Το κομβικό στοιχείο

Επί της ουσίας, όμως, κατέθεσε ότι το εύρημα δεν προήλθε από την ίδια την καρδιά, αλλά ενδεχομένως από… εξωγενή παράγοντα και ανάφερε ως δηκτικό παράδειγμα, ότι πρώτα και κύρια ένα στοιχείο που δυσπραγεί την καρδιά είναι το οξυγόνο. Ως ένζυμο, δε, αποκλειστικό της καρδιάς, δεν επιτρέπει να παραληφθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και αποτέλεσμα ενεργοποίησης του βηματοδότη που είχε το παιδί.

Το «κομβικό» στοιχείο της «τροπονίνης» ο κ. Ηλιάδης, όχι μόνο το χαρακτήρισε θέμα που η απλή Ιατρική δεν μπορεί να λύσει, αλλά ζήτησε να διερευνηθεί από πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Αν αυτοί καταλήξουν πως το εύρημα προήλθε από «χέρι», το οποίο και προκάλεσε την απώλεια οξυγόνου, τότε αυτό θα αφορά πράξη που θα ‘χει γίνει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας, απ΄όπου η 9χρονη διακομίσθηκε στο ΠΓΝΠ.

Η κατάθεση των γιατρών του Καραμανδάνειου

Για τα δραματικά 55 λεπτά ανάνηψης της Τζωρτζίνας κατέθεσε στην Ανακρίτρια Αθήνας ο επικεφαλής αναισθησιολόγος του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας, Ιωάννης Χασαπόπουλος.

«Αν δεν είχαμε σώσει τον Απρίλιο του 2021 το παιδί, σήμερα δεν θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Θα επρόκειτο για έναν ακόμη αιφνίδιο θάνατο.Την ώρα της ανάνηψης δεν κοιτάζουμε ποιος είναι μπροστά – πίσω, αλλά σημασία για μάς έχει μόνο η αναζωογόνηση του παιδιού. Όταν καταφέραμε να το επαναφέρουμε τα συναισθήματά μας ήταν συγκλονιστικά», είπε. Για δε τη συμπεριφορά της μάνας και του πατέρα σημείωσε, ότι Μάνος ήταν πιο ψύχραιμος κι η Ρούλα αμίλητη.

Κατέθεσαν ακόμη δύο παιδίατροι κι ένας παιδονευρολόγος.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα