Κατερίνα Παναγοπούλου: «Προσκύνημα στον ευλογημένο τόπο»

Η κα Παναγοπούλου δώρισε στον Δήμαρχο Ήλιδας ένα βιβλίο για την Αρχαία Ελλάδα και τον Σύγχρονο κόσμο

«Η επίσκεψή μου αυτή είναι ένα προσκύνημα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο…», αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της προέδρου του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ‘ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ’ και άμισθης ειδικού συμβούλου της Γενικής Γραμματεία του πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Διασποράς Κατερίνας Παναγοπούλου, όταν συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Η επίσκεψη της κας Παναγοπούλου και τα όσα συζήτησε με τον κ. Χριστοδουλόπουλο, αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον της για τον τόπο του Ολυμπισμού και της Ιερής Εκεχειρίας, ενώ η ίδια δήλωσε αρωγός σε κάθε προσπάθεια.

Η παρουσία της κας Παναγοπούλου στην Αμαλιάδα έγινε με αφορμή το 3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών και δοθείσης της ευκαιρίας έγινε μία πιο εκτενής συζήτηση με τον Δήμαρχο για τα θέματα της Ιερής Εκεχειρίας και το Μνημείο των Αθανάτων που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην Αρχαία Ήλιδα με την συνδρομή του Ιδρύματος ‘Μνημείο των Αθανάτων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κύπριος Μάκης Χαβατζιάς, ο οποίος συνόδευε χθες την κα Παναγοπούλου, μαζί με τον επίσης Κύπριο μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐδη.

Σε θερμό κλίμα η χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας

Έμπρακτο ενδιαφέρον

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος την καλωσόρισε στο γραφείο του, υπενθυμίζοντας ότι είναι σπουδαίο για τον δήμο να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν η Αρχαία Ήλιδα που ήταν το κέντρο του πολιτισμού της αρχαιότητας, καθώς από αυτό τον τόπο ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες το ευ αγωνίζεσθαι και η Εκεχειρία.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων, ανέφερε: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μνημείο όπου όλοι οι Ολυμπιονίκες θα έχουν ένα σημείο αναφοράς. Και επιτέλους η Ήλιδα να πάρει να πάρει την θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο στερέωμα».

Ευχαρίστησε την κα Παναγοπούλου για την βοήθεια που έχει δείξει μέχρι τώρα έμπρακτα για τον τόπο και την Εκεχειρία και το Μνημείο των Αθανάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι θέλετε να βοηθήσετε και η παρουσία σας εδώ δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον σας», ενώ υπενθύμισε ότι η κα Παναγοπούλου είναι μέσα στους δέκα πρώτους που υπέγραψαν και το μνημόνιο στην Αρχαία Ολυμπία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, πριν την αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος δώρισε στην κα Παναγοπούλου ένα βιβλίο για τον Ηλειακό Τύπο

Προσκύνημα στον ευλογημένο τόπο

Από την πλευρά της η κα Παναγοπούλου ανέφερε:  «Είναι ένα προσκύνημα η επίσκεψη αυτή. Αυτή την αίσθηση έχω κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Δεν είναι ένας τόπος που εκπέμπει μόνο για τον Ολυμπισμό, εκπέμπει για την ειρήνη, για την Δημοκρατία και πηγάζει την παγκόσμια κοινωνία. Εάν συνειδητοποιήσουμε την δυναμική που έχει η ενέργεια αυτού του τόπου, πιστεύω ότι είναι και η απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας. Σε αυτό τον τόπο γεννήθηκαν όλες οι αξίες και πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τον σεβασμό που απαιτεί αυτή η περιοχή γιατί εκεί πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία στο μέλλον. Είμαι πραγματικά ευτυχής για το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει για το Μνημείο των Αθανάτων με τον αδελφό Κύπριο τον κ. Χαβάτζια και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πάρει διεθνή διάσταση.  Ξέρουμε ότι έχουμε κοντά μας όλο τον απόδημο ελληνισμό γιατί η Αρχαία Ολυμπία και η Ήλιδα είναι σημεία αναφοράς στον πλανήτη αυτή τη στιγμή της ειρήνης. Θέματα πολύ επίκαιρα, θέματα πολύ ουσιαστικά, να βοηθήσουμε τις ταραγμένες διεθνείς κοινωνίες. Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ, πιστεύω ότι με την συνεργασία μας θα μπορέσουμε να περάσουμε πιο γρήγορα αυτό το μήνυμα που θα επηρεάσει θετικά όλες τις κοινωνίες. Είμαι περήφανη και εγώ σαν ελληνίδα, θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου την Ήλιδα και θα βρίσκομαι πολύ κοντά σας».

 

Ενθουσιάστηκε η κα Παναγοπούλου από τον δίσκο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα που έχει στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ήλιδας

Το Μνημείο των Αθανάτων

Σχετικά με το Μνημείο των Αθανάτων υπογράμμισε: «Μέσω και του μνημείου των Αθανάτων, θα γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο, ένα σημείο αναφοράς που θα υπενθυμίζει τι έχει προσφέρει ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα και θα μπορεί να φτιάχνει ανθρώπους με αυτά τα υγιή κύτταρα, μέσω της Ολυμπιακής ιδέας στον κόσμο. Ασφαλώς χρειαζόμαστε και την Εκεχειρία γιατί όταν δεν υπάρχει ειρήνη, η οποία δεν επιβάλλεται με την Εκεχειρία, η Εκεχειρία είναι η εξέλιξη μέσα από διεργασίες πνευματικές των ανθρώπων, να καταλαβαίνουν ότι οι καταστρεπτικοί πόλεμοι δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό είναι Ολυμπισμός, αυτό είναι Εκεχειρία, αυτό είναι εσείς οι Ήλειοι, είναι μία τεράστια περιουσία, κληρονομιά, είναι εντολή που έχετε λάβει εσείς, γιατί όλοι οι Έλληνες έχουμε λάβει εντολή να συνεχίσουμε κάτι θεϊκό που γεννήθηκε στον τόπο μας. Μέσα από τις προσπάθειές σας θα είμαι αρωγός, όπου με χρειαστείτε όσο με χρειαστείτε και πραγματικά με ενθουσιάζει αυτή η επαφή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δράση του Σωματείου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», το οποίο ήταν το πρώτο με την ιδρύτριά του που ξεκίνησε το θέμα της Εκεχειρίας διεθνώς και όπως δήλωσε έχει το χρέος να συνεχίσει και να το προβάλλει, ενώ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι γυναίκες σε αυτή την προσπάθεια.

Στην χθεσινή συνάντηση παρευρέθηκαν και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Νώντας Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος του ‘Ηλείου’ Αλέξης Μανωλόπουλος, καθώς και η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου.

Η κα Παναγοπούλου δώρισε στον κ. Χριστοδουλόπουλο ένα βιβλίο από το Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελλάδα και τον Σύγχρονο κόσμο και αυτός με την σειρά του της δώρισε ένα βιβλίο για τον Τύπο στην Ήλιδα.