Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη και η Γεωργία Τσούμπα μιλούν για την μητρότητα στην εφ. Πατρίς

????????????????????????????????????

«Η μητρότητα είναι μια έννοια γεμάτη νοήματα. Όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται και μια μητέρα», αναφέρεται στην περιγραφή του βιβλίου των δύων συγγραφέων, Κατερίνας Τζωρτζακάκη και Γεωργίας Τσούμπα που εκδόθηκε φέτος τον Μάρτιο και κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «Τόπος» στα καταστήματα Public και ηλεκτρονικά στις εκδόσεις «Τόπος» (www.toposbooks.gr).

Τον Ιούνιο οι δύο συγγραφείς βρέθηκαν στον Πύργο, περιοχή όπου κατάγεται η Γεωργία Τσούμπα και έκαναν την παρουσίαση του βιβλίου τους στο κατάστημα Public, μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Την παρουσίαση παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του βιβλίου από τους οποίους οι δύο συγγραφείς, δέχθηκαν, συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη δουλειά τους. Σήμερα η εφ. «Πατρίς» φιλοξενεί την Κατερίνα Τζωρτζακάκη και την Γεωργία Τσούμπα, που εξηγούν τι σημαίνει γι’ αυτές η «μητρότητα».

1.Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδετε;

Γεωργία: Ναι , το «Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία» είναι το πρώτο μου βιβλίο.

Κατερίνα: Όχι, τα τρία λογοτεχνικά βιβλία μου, «Ο Χορός στη Σκακιέρα», «Παράλληλα Σύμπαντα» και «Χαμένες Παραστάσεις» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Είναι όμως το πρώτο μου βιβλίο με τέτοια θεματική.

  1. Τι ήταν αυτό που «κίνησε» ιδέες και σκέψεις για την μητρότητα;

Κατερίνα: Έκανα αυτή την πρόταση στη Γεωργία γιατί τη θαυμάζω πολύ ως μητέρα και μαθαίνω πολλά από εκείνη. Εγώ είμαι  μια νέα μητέρα με πολλούς προβληματισμούς και η Γεωργία μια έμπειρη μητέρα, που έχει αντιμετωπίσει τον αυτισμό των παιδιών της με αποδοχή, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Μοιραστήκαμε τις ιδέες και τις εμπειρίες μας μα φαίνεται πως όλα αυτά τα θέματα μάς απασχολούσαν έντονα και ήταν για καιρό στο μυαλό μας, γιατί το βιβλίο γράφτηκε αβίαστα.

  1. Γιατί επιλέξατε την μητρότητα και τι πηγάζει μέσα από το βιβλίο;

Γεωργία: Η μητρότητα είναι ένα θέμα, για το οποίο κάθε μητέρα έχει πολλά να πει. Έτσι και εγώ  πίστευα πως  λόγω του αυτισμού των γιών μου είχα πολλά να πω.  Από το βιβλίο μας πηγάζει η χαρά της συνεργασίας και σε αυτό μιλάμε για τον ρόλο του πατέρα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την τάση των μητέρων για ενοχή, καθώς και για την αυτονομία των παιδιών μας.

Κατερίνα: Στο βιβλίο αυτό εκφράσαμε τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας και το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι μια μητέρα μπορεί να μαθαίνει πολλά μέσα από τη σχέση της με μια άλλη μητέρα και να γίνεται πιο δυνατή.

  1. Πόσο χρόνο σας πήρε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Γεωργία: Η συγγραφή  του βιβλίου μας ολοκληρώθηκε σε περίπου εννέα μήνες, κατά σύμπτωση, όσο διαρκεί και μια εγκυμοσύνη.

Κατερίνα: Συναντιόμασταν μια φορά την εβδομάδα για δύο ώρες και συζητούσαμε. Ύστερα καταγράφαμε τις σκέψεις μας για τη συζήτηση αυτή. Απολαύσαμε πολύ τη διαδικασία αυτή και μέσα από όλες αυτές τις εξομολογήσεις η φιλία μας βάθυνε.

  1. Για να είναι κάποιος γονιός και κυρίως μητέρα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, τι είναι αυτό που χρειάζεται;

Γεωργία: Θεωρώ σημαντικό κάθε γονιός και ιδίως η μητέρα να μην εγκλωβίζεται στον γονεϊκό ρόλο, αλλά να κρατάει  ισορροπία ανάμεσα στους διαφορετικούς της ρόλους.

Κατερίνα: Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντική η καλή συνεργασία με τον πατέρα. Επίσης μια μητέρα είναι καλό να αντιλαμβάνεται πως δεν είναι τέλεια και να μαθαίνει από τα λάθη της. Τέλος, πρέπει να είναι ανοιχτή στην επικοινωνία με το παιδί της και να το σέβεται, βάζοντας όμως ταυτόχρονα όρια, όταν χρειάζεται.

  1. Στις αρχές καλοκαιριού έγινε η παρουσίαση του βιβλίου σας και στον Πύργο. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Γεωργία: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Σαλμώνη Ηλείας. Στον Πύργο τελείωσα το Λύκειο. Ήταν πολύ φυσικό να επιθυμώ να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Για τον λόγο αυτό στις 9 Ιουνίου – σε λιγότερο από ένα μήνα από την κεντρική παρουσίαση στην Αθήνα- παρουσιάσαμε το βιβλίο μας στο public του Πύργου, σε ένα πολύ ζεστό κλίμα.

  1. «Μητρότητα, η Δύναμη στην Αδυναμία». Τι σημαίνει για εσάς;

Γεωργία: Ο τίτλος του βιβλίου για εμένα σημαίνει την σύνθεση δύο αντιθέτων εννοιών. Η μητρότητα παρότι θεωρείται από πολλούς ότι είναι μια περίοδος – ιδιαίτερα η εγκυμοσύνη και η λοχεία- που η γυναίκα είναι αδύναμη και ευάλωτη ωστόσο την φέρνει και σε επαφή με την δύναμή της. Αναγνωρίζει τις τεράστιες δυνάμεις, που κρύβει μέσα της και τις υπερβάσεις, που μπορεί να κάνει διευρύνοντας τα όριά της.

Κατερίνα: Η μητρότητα για μένα είναι ένα κίνητρο να αλλάζω.

  1. Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;

Γεωργία: Το βιβλίο μας κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2017 από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ. Μπορείτε να το βρείτε στο public ή να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο σας ή να το αγοράσετε ηλεκτρονικά από το site των Εκδόσεων: www.toposbooks.gr