Ηλεία

Καθαρά Δευτέρα με Κούλουμα και χαρταετούς στο Κατάκολο – Αμόλησαν… καλούμπα στην Κουρούτα!

Πλημμύρισαν από κόσμο, το Κατάκολο και η Κουρούτα.
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάκολο επέλεξαν όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες πολίτες, εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό για να γιορτάσουν τα κούλουμα, με τη χθεσινή ημέρα ωστόσο να μη θυμίζει τίποτα την προ-κορωνοϊού εποχή.

Από νωρίς χθες το πρωί οικογένειες και μικρά παιδιά είχαν απλώσει τους χαρταετούς τους, που με σύμμαχο το αεράκι γέμισαν τον ουρανό στο μεγάλο πάρκινγκ του λιμανιού.

Νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνα και κρασί προσέφερε δωρεάν ο Δήμος Πύργου στους πολίτες που προτίμησαν το Κατάκολο για τη περάσουν την Καθαρά Δευτέρα.

«Κατάκολο και Καθαρά Δευτέρα. Ένα έθιμο που τηρείται πλέον από την περιοχή του Πύργου αλλά και από όλη την Ηλεία. Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Σαρακοστή. Οι πολίτες βρίσκουν την ευκαιρία μέσα σε όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν να τηρήσουν τα έθιμα και ο Δήμος Πύργου είναι πάντα παρόν, με δωρεάν εδέσματα στο πνεύμα της νηστείας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω να βγούμε πια στο ξέφωτο, να τελειώσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, να σταματήσει ο πόλεμος και τα μνημόνια. Για όλα αυτά χρειάζεται όμως πνεύμα αλληλεγγύης, πνεύμα συλλογικότητας και αισιοδοξία. Είμαστε με αυτήν την πλευρά της ζωής και με αυτή την πλευρά της ιστορίας. Αγωνιζόμαστε, ελπίζουμε, αισιοδοξούμε» δήλωσε ο κ.Αντωνακόπουλος κατά την παρουσία του στο Κατάκολο

Αμόλησαν… καλούμπα στην Κουρούτα!

Με κόσμο γέμισε την Καθαρά Δευτέρα  η Κουρούτα, όπου μικροί και μεγάλοι τήρησαν  το έθιμο με το πέταγμα του χαρταετού!

Μπορεί οργανωμένα… κούλουμα να μην έγιναν, δεν έλειψαν όμως οι περιπτώσεις που κάποιοι είχαν τα απαραίτητα σαρακοστιανά μαζί τους, τα οποία απόλαυσαν, άλλοι στην παραλία και άλλοι στην πλατεία της Κουρούτας.

Τα σύννεφα και το ψιλόβροχο ανά διαστήματα, μετά το μεσημέρι,  δεν πτόησαν τον κόσμο, με τον δυνατό αέρα να αποζημιώνει και με το παραπάνω τις προσπάθειες πετάγματος των χαρταετών!

Στην Κουρούτα βρέθηκε και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» δήλωσε: «Θέλω να πω με την ευκαιρία της Καθαρής Δευτέρας, χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή σε όλους τους πολίτες της Αμαλιάδας και σε όλους τους Ηλείους.

Βλέπουμε ότι σήμερα ο κόσμος βγήκε πια. Αυτό ίσως σηματοδοτεί και το τέλος της πανδημίας.

Μπαίνουμε στην μετά covid εποχή σιγά-σιγά και ελπίζω Θεού θέλοντος και πολέμου επιτρέποντος, να επανέλθουμε πραγματικά στην κανονικότητα, να έρθουν καλύτερες ημέρες με υγεία, χαρά και ευτυχία για όλους…».

Γιάννης Τσουκαλάς / Παναγιώτης Πεντάζος 

Όλη η επικαιρότητα