Ηλεία

Καθαρά τα νερά της Κουρούτας! (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ασφαλή χαρακτήρισαν τα νερά της Κουρούτας ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες και έδωσαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την ανάλυση που έγινε στα δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή από το Τμήμα Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσο και ο κ. Τσαούσης ζήτησαν να σταματήσει η παραφιλολογία περί μόλυνσης της θάλασσας της Κουρούτας και ο κ. Τσαούσης ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν και μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων συνεχιστούν οι αναρτήσεις περί μόλυνσης, τότε ο ίδιος σήμερα κιόλας θα προσφύγει στην Εισαγγελία.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στην δημοσιότητα αφορούν δείγματα τα οποία ελήφθησαν από την θάλασσα της Κουρούτας και του Παλουκίου και της Αγίας Μαρίνας στις 26 Ιουνίου 2019.

Οι αναλύσεις

Το δείγμα στην Κουρούτα ελήφθη από την περιοχή έναντι του χώρου στάθμευσης και όπως προκύπτει τα ποσοστά σε εντερόκοκκοκο ανέρχονται σε 47 cfu/ 100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 100 cfu/ 100 ml και τα ποσοστά σε κολοβακτηρίδια είναι 6 cfu/100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 250 cfu/100 ml, κατά συνέπεια τα νερά χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Στην περιοχή Παλουκίου και Αγίας Μαρίνας, τα  ποσοστά σε εντερόκοκκοκο ανέρχονται σε 22 cfu/ 100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 100 cfu/ 100 ml και τα ποσοστά σε κολοβακτηρίδια είναι 0 cfu/100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 250 cfu/100 ml, κατά συνέπεια και εκεί τα νερά χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Αντίστοιχη δειγματοληψία στα ίδια σημεία είχε γίνει στις 30 Μαΐου 2019 και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Στην Κουρούτα τα ποσοστά σε εντερόκοκκοκο ανέρχονταν τότε  σε 39 cfu/ 100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 100 cfu/ 100 ml και τα ποσοστά σε κολοβακτηρίδια ήταν 0 cfu/100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 250 cfu/100 ml, κατά συνέπεια τα νερά χαρακτηρίζονταν και τότε ως εξαιρετικής ποιότητας.

Στην περιοχή Παλουκίου και Αγίας Μαρίνας, τα  ποσοστά σε εντερόκοκκοκο ήταν  σε 27 cfu/ 100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 100 cfu/ 100 ml και τα ποσοστά σε κολοβακτηρίδια ήταν 2 cfu/100 ml με τα επιτρεπτά όρια να είναι 250 cfu/100 ml, κατά συνέπεια και εκεί τα νερά είχαν χαρακτηριστεί ως εξαιρετικής ποιότητας.

Αναφορικά με την ρύπανση που καταγράφηκε την Κυριακή 23 Ιουνίου, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ελήφθησαν δείγματα από το Λιμεναρχείο και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των προσεχών ημερών για να διαπιστωθεί για το τι ακριβώς πρόκειται, επεσήμανε ωστόσο ότι η θάλασσα είναι πλέον καθαρή.

Φημολογία

«Την Κυριακή 23 Ιουνίου όλη η δυτική ακτή, από Θίνες έως Ζαχάρω είχε αυτή τη ρύπανση που καταγράφηκε και στην ακτή της Κουρούτας. Κάτι που δεν παρατηρήθηκε τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη και ότι παρουσιάζονται δερματολογικά προβλήματα. Η επίσημη επαφή που είχα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το αρμόδιο τμήμα, με τη Διεύθυνση Υγείας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Λιμεναρχείο, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και από τα αποτελέσματα που εστάλησαν από το Τμήμα Υδάτων της Αποκεντρωμένης, προκύπτει ότι τα νερά είναι αρίστης ποιότητας. Να σταματήσει λοιπόν η φημολογία και η δυσφήμηση της περιοχής μας, γιατί από κανέναν επίσημο φορέα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα νερά είναι αρίστης ποιότητας και δεν υπάρχει πρόβλημα» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος και τόνισε: «Να διαβεβαιώσω επίσης τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό της Αμαλιάδας, ο οποίος λειτουργεί άριστα. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση από πού προήλθε η ρύπανση. Άλλοι λένε από φυτοπλαγκτόν, άλλοι από λύματα, πάντως δεν ήταν από την δική μας περιοχή. Έχω δώσει εντολή στην δημοτική αστυνομία να παρακολουθεί και τους τρεις χειμάρρους που εκβάλουν στην περιοχή για τυχόν λύματα και έχουμε πει να μην πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων στο βιολογικό καθαρισμό για να μην ρίχνουν αλλού τα λύματα».

Αναφορικά με τις φήμες ότι τα λύματα προήλθαν από τον βιολογικό καθαρισμό της Ζακύνθου, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Δήμαρχο της Ζακύνθου και έλαβε την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ενημερώθηκε δε ότι στην περιοχή εκεί υπάρχουν κάποια ζητήματα με πλοιάρια και κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες, όχι όμως από το βιολογικό καθαρισμό και ότι τις ίδιες απαντήσεις έλαβε και από τον Λιμενάρχη Ζακύνθου, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Υγείας. Αναφορικά με δείγματα που είχαν ληφθεί πέρυσι και πρόπερσι από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, δήλωσε ότι τότε είχαν αποφανθεί για οργανικής φύσης μόλυνση, ενώ για το δείγμα που ελήφθη από το Λιμεναρχείο στις 23 Ιουνίου 2019, αναμένεται απάντηση τις επόμενες ημέρες όπως επίσης τις επόμενες ημέρες θα γίνει και νέα δειγματοληψία.

Ανευθυνότητα

Από την πλευρά του ο κ. Τσαούσης ανέφερε: «Λόγω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί και διάφοροι το κάνουν άθελά τους και ανεύθυνα, δεν θέλω να πω κακόβουλα, διαδίδουν για δερματοπάθειες και για προσφυγές στην Εισαγγελία. Αυτά ανήκουν στην φαντασία αυτών που τα γράφουν και πρόκειται για ανευθυνότητα. Αν γίνει οποιαδήποτε ανάρτηση στο εξής για ρύπανση, εγώ το πρωί θα είμαι στην Εισαγγελέα και θα υποβάλλω μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είχαμε μία ρύπανση, δεν παρατηρήθηκαν στερεά σωματίδια να επιπλέουν, δεν παρουσιάστηκε κανένα περιστατικό που να οφείλεται στην υποτιθέμενη ρύπανση της θάλασσας. Κάθε χρόνο παρατηρούνται φυσαλίδια που μας έχουν πει ότι οφείλονται σε φυτοπλαγκτόν. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και να μπορούν να κάνουν μπάνιο άφοβα. Δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες».

Τόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσο και ο κ. Τσαούσης ζήτησαν να σταματήσει η δυσφήμηση της περιοχής και εξήγησαν ότι δεν έκαναν ανακοινώσεις από την πρώτη στιγμή γιατί ανέμεναν τα επίσημα αποτελέσματα.

Όλη η επικαιρότητα