Κόσμος

Κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια σας; Κάθε τέσσερις μήνες οι μισοί single Βρετανοί, δείχνει έρευνα

Η ιδανική συχνότητα απέχει παρασάγγας από τη συνήθεια των μισών αυτών Βρετανών
Ακούστε το άρθρο

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε και να πλένουμε τα σεντόνια του κρεβατιού; Ο καθένας έχει την άποψή του, όμως οι επιστήμονες μιλούν με στοιχεία. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολίτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια απάντηση ενώ τα ευρήματα σε δείγμα 2,250 ενήλικων Βρετανών είναι αποκαλυπτικά. 

Σχεδόν το ήμισυ των single ανδρών δήλωσαν πως αλλάζουν σεντόνια κάθε τέσσερις μήνες, με το 12% να παραδέχεται πως τα πλένει όποτε θυμάται – που σημαίνει ακόμη και μετά το τετράμηνο.

«Αυτό δεν είναι και πολύ καλό σχέδιο» εξηγεί η δρ. Λίντσεϊ Μπράουνινγ, ψυχολόγος, νευροεπιστήμονας και ειδικός ύπνου.

Από την άλλη, οι single γυναίκες αλλάζουν σεντόνια συχνότερα, κάθε δύο εβδομάδες το 62%, ενώ τα ζευγάρια κάθε τρεις εβδομάδες.

Η δρ. Μπράουνινγ υποστηρίζει πως πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα, το πολύ κάθε δύο εβδομάδες.

Η υγιεινή είναι σημαντικός παράγοντας και ένας από τους λόγους γι’αυτό είναι ο ιδρώτας, εξηγεί.

«Ο ιδρώτας πάει στα σεντόνια κάνοντάς τα όχι μόνο να μυρίζουν άσχημα, αλλά και να “βουλώνουν”» λέει η ίδια, προσθέτοντας πως το ύφασμα πρέπει να αναπνέει για να νιώθουμε ωραία στον ύπνο.

Ωστόσο, πέραν του ιδρώτα, άλλος ένας παράγοντας είναι τα νεκρά κύτταρα που ξεφορτώνεται το δέρμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Όταν δεν πλένετε επαρκώς τα σεντόνια, τα νεκρά δερματικά κύτταρα συσσωρεύονται πάνω τους» λέει που στην πράξη σημαίνει συσσώρευση μικροσκοπικών πλασμάτων, ακάρεων δηλαδή, που προκαλούν εξανθήματα και δυσφορία.

«Δε θα κοιμάσαι μόνο στην αηδία του ιδρώτα και των νεκρών κυττάρων, αλλά και στα ακάρεα» περιγράφει γλαφυρά η ίδια.

«Μπορούμε να δικαιολογηθούμε λιγάκι τους χειμερινούς μήνες» προσθέτει η ίδια, επιμένοντας πάντως στο «μία φορά την εβδομάδα θα ήταν ιδανικό» καθώς η υπέρβαση των δύο εβδομάδων «μας βάζει σε όχι και τόσο καλά εδάφη».

Όπως λέει, παρότι ιδρώνουμε λιγότερο το χειμώνα, τα νεκρά δερματικά κύτταρα εξακολουθούν να απορρίπτονται στα σεντόνια.

Στην έρευνα, μόλις το 18% δήλωσε πως κάνει ντους το βράδυ ώστε να μπει καθαρός στα σεντόνια, κάτι που επικαλείται και ως λόγο για τη μη συχνή αλλαγή.

Με πληροφορίες από BBC

Όλη η επικαιρότητα