Ελλάδα Υγεία

Καθηγητής Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Ακούστε το άρθρο

«Να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται, τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν», αναφέρει ο καθηγητής μικροβιολογίας

Την ανησυχία του από την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας όπως την Θεσπρωτία και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως επεσήμανε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.

Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει. «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορωνοιο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με το 2ο κύμα του κορωνοιου ο ίδιος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κορωνοιό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος ο καθηγητής τονίζει πως αν ο ίος εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται ενώ αναφέρει πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Όλη η επικαιρότητα