Ηλεία

Κάτοικοι πέντε κοινοτήτων του Δήμου Πύργου: «Δεν μπορούμε να πάμε στις περιουσίες μας»

Ακούστε το άρθρο

Έγγραφη διαμαρτυρία προς τον δήμο του Πύργου, κατέθεσαν πέντε πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του ορεινού όγκου της δημοτικής ενότητας Ωλένης, παρουσιάζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγροτική οδοποιία στα χωριά τους. Πρόσφατα οι πρόεδροι, Γουμέρου, Νίκος Αναστασόπουλος, Αγίας Άννας, Αυγερινός Παπαδόπουλος, Πεύκης, Γιώργος Μπλόσκας, Κλινδιά, Σπύρος Γκάτσης και Καρυάς, Γρηγόρης Κανελλόπουλος, κατέθεσαν έγγραφη διαμαρτυρία προς τον δήμο του Πύργου, ζητώντας την συντήρηση – αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας των χωριών τους, με δεδομένο πως ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Μεταξύ των άλλων οι πρόεδροι των κοινοτήτων τονίζουν το σοβαρό πρόβλημα της πρόσβασης στους αγροτικούς δρόμους, ενώ επισημαίνουν πως οι ίδιοι καθημερινά γίνονται δέκτες διαμαρτυριών από τους κατοίκους των χωριών τους, χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να δώσουν λύση, αφού για την πλήρη αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων απαιτούνται οικονομικά κονδύλια τα οποία οι κοινότητες δεν διαθέτουν. Παράλληλα και ενώ στα ορεινά χωριά η βασική ασχολία των κατοίκων είναι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή οι εκπρόσωποι τον κοινοτήτων θίγουν την εγκατάλειψη που βιώνουν από την πλευρά του δήμου χαρακτηρίζοντάς την ως «ανεπανάληπτη» ενώ δηλώνουν πως επιφυλάσσονται «για άμεσες κινητοποιήσεις και χρήση οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου», αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Μεταξύ των άλλων η έγγραφη διαμαρτυρία αναφέρει ότι:

«Με αυτή την διαμαρτυρία θα θέλαμε ως εκπρόσωποι των χωριών μας να γνωστοποιήσουμε ότι η ορεινή περιοχή του δήμου Πύργου – αποτελούμενη από τα χωριά Γούμερο, Αγία Άννα, Πεύκη, Κλινδιά και Καρυά – αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τόσο στην αγροτική όσο και στην εσωτερική οδοποιία λόγω της δύσκολης βατότητας και της ιδιομορφίας του εδάφους της. Το ένα εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων των τοπικών κοινοτήτων μας είναι η πολύ κακή κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα η πρόσβαση των γεωκτηνοτρόφων στις εργασίες τους να είναι δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνη. Ως εκ τούτου το ανωτέρω πρόβλημα καθίσταται ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής μας. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς και η κακή κατάσταση του αγροτικού δικτύου δυσχεραίνει και σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την προσπέλαση των οχημάτων για την μεταφορά του ελαιοκάρπου. Ενόψει της συγκομιδής της ελιάς ως εκπρόσωποι των χωριών μας έχουμε γίνει δέκτες πολλών διαμαρτυριών από τους κατοίκους και διαπιστώνουμε την έντονη αγανάκτησή τους για την εγκατάλειψή τους στην τύχη τους. Σας επισημαίνουμε ότι για την προαναφερόμενη απαράδεκτη κατάσταση των αγροτικών δρόμων είναι ανύπαρκτη η δημοτική μέριμνα και αυτονόητη η πλήρη εγκατάλειψή τους.

Οι τοπικές κοινότητές μας, έχουν γνωστοποιήσει έγκαιρα και κατ’ επανάληψη προφορικώς και εγγράφως το εν λόγω πρόβλημα στην δημοτική αρχή Πύργου, τόσο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ωλένης όσο και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τον δήμαρχο αλλά έχουμε μείνει μόνο με υποσχέσεις.

Κρίνουμε ότι το έργο συντήρησης – αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων είναι άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για την επιβίωση των κατοίκων των χωριών μας καθότι οι κύριες ασχολίες τους είναι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν προς εκτέλεση από τον δήμο του Πύργου δύο μελέτες του δήμου Πύργου, που αφορούν αποκατάσταση και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, ύψους 75 χιλ. ευρώ. Οι μελέτες αυτές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να «ενεργοποιηθούν» άμεσα προκειμένου να γίνει η συντήρηση των αγροτικών δρόμων.

Όλη η επικαιρότητα