Κατίνα Κρεκουκιώτη: Η ποιήτρια των αναµνήσεων

Share

Το βλέμμα της σπινθηροβόλο, σε αγκαλιάζει, όπως και η μεγάλη της καρδιά. Η καλή ψυχή της σε καλεί να γίνει δική σου.

Ο λόγος της με τη γλυκειά φωνή της σε «ανεβάζει», με τα πιο επαινετικά λόγια για εσένα αλλά και για όλους. Παντού γύρω της αναμνήσεις, ζωντανές στο σπίτι της, που της κάνουν «παρέα» όλη μέρα και όλη νύχτα.

Καίει το φως από το κερί που το ανάβει για τις αγαπημένες μορφές, που δεν υπάρχουν πια, όπως η αξέχαστη μαμά της Όλγα και ο πατέρας της Γιάννης.

Από το 2014  έχει τη φλόγα του συντροφιά της και θύμιση πλάι στις «ζωντανές» φωτογραφίες τους.

Γύρω στους τοίχους του σαλονιού, η ζωγραφική του αγαπημένου τους γιου Γιάννη, που έχει το χάρισμα της δημιουργίας.

Στο ζεστό σπιτικό η καθαριότητα και η αρχοντιά του, ξεχωρίζει με τα δικά της χειροτεχνήματα και τα κέντηματά της, απλωμένα γύρω μας, άψογα βαλμένα. Σ’ αυτόν τον χώρο φωλιάζει η αγάπη της για τα καλά και ευγενικά παιδιά της, αλλά και για τους φίλους της, τους αληθινούς που την αγαπούν και την αναγνωρίζουν.

Το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά για να μιλήσει, για να δώσει βοήθεια και προσφορά σε συγγενείς και φίλους.

Είναι από τις γυναίκες που νιώθουν υποχρεωμένες να προσφέρουν κρατώντας πολύ ψηλά την ηθική της και την αξιοπρέπεια.

Γεννημένη στο χωριό Αρετή, ήλθε στον Πύργο με τους γνωστούς γονείς της, για να μείνουν μόνιμα στον Πύργο, στη γνωστή συνοικία Κρεκουκιώτικα.

Αυτή είναι η ξεχωριστή Κατίνα μας, η φίλη μας, η Κατίνα της καρδιάς μας και της αγάπης μας.

Στα χέρια της κρατάει την κρυφή της αδυναμία, της ψυχής  και της καρδιάς της, που την γράφει τις νύχτες και τις καμαρώνει τις μέρες:

Ποιήματα και διηγήματα που εκφράζουν τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες, τις επιθυμίες, τις αναζητήσεις της. Η εξάσκηση της αυτή ενδυναμώνει τα πάντα μέσα της. Προσπαθεί συνειδητά και με μοναδικό τρόπο να ανταποκρίνεται με την ίδια  δύναμη ψυχής σε ό,τι επιθυμεί να εκφράσει.

Koντά της τα βιβλία που από μικρή αγάπησε και διαβάζει. Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές, άνοιξαν για εκείνη ένα παράθυρο στη γνώση. Τους θαυμάζει και μέσα από αυτή την γνωριμία, ακολούθησε την ψυχή της και την έκφρασή της.

Εκδήλωσε και κράτησε ζωντανή αυτήν την επιθυμία για την ολοκλήρωσή της, που τα βράδια γίνεται αυτή δημιουργία σημαντική στην ποίηση αλλά και στο διήγημα καταγράφοντας αληθινές ιστορίες ζωής.

Ο καλύτερος σύμμαχός της και η προτροπή, η αξέχαστη Ζωή Σπυροπούλου αλλά και τα αγαπημένα της παιδιά ο Γιάννης και ο Δημήτρης που την καμαρώνουν και την θαυμάζουν γι’ αυτό που εκφράζει.

Η γλυκειά μας Κατίνα μέτρησε τη σημασία της αναγνώρισης από τη φιλία που αναπτύχθηκε από τον θαυμασμό του «ήρωα» ποιητή της Μάνο Ελευθερίου που του αφιέρωσε δύο ποιήματα  και εκείνος την κάλεσε να την γνωρίσει.

Συναντήθηκαν μία ιστορική και για τους δύο ημέρα στο σπίτι του στο Ψυχικό. Τα λόγια της αναγνώρισης του για εκείνη, τα βιβλία του που της χάρισε με την αφιέρωσή του και ένα «φυλαχτό» σελιδοδείχτη ήταν οι ανταμοιβή της στη δοτικότητα της που είναι το μοναδικό και μεγάλο στοιχείο της ψυχής της. Με αυτό είναι φτιαγμένη η ποιήτρια, γεμάτη από αγάπη και δημιουργία.

ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΨΥΧΗΣ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Στους στίχους σου συνάντησα

τα πάθη όλου του κόσμου

και το χαμογελάκι σου

υπογραφή του πόνου.

Του όσιου έχεις  μορφή

Τη συντροφιά της  μοναξιάς.

Η ταπεινή μου προσφορά

άνθη της λεμονιάς.

Εσύ ‘σαι δάσκαλος ψυχής

Αφέντης με παράπονο.

Τ’ αγγελικό το διάβα σου

το προσκυνά κυκλάμινο.

Κάτι άνθρωποι σαν και σε

του πλήθους ασκητές,

πάντα θα παραμένουνε

τ’ ονείρου εραστές.

Σε πόνεσαν τα δύσκολα

Του βούρκου τ’ αγγελούδια

και με το νέκταρ της ψυχής

μας κέρασες τραγούδια.