Αγροτικά Ηλεία

Κάτω Σαμικό: Η απόλυτη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή – Ζητούνται κατεπειγόντως τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις ζημιές

Ακούστε το άρθρο

Κόπος, ατελείωτες ώρες δουλειάς αλλά κυρίως τόσα έξοδα για το τίποτα.
«Πως θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας δεν το γνωρίζουμε πραγματικά.

Η ζημιά που πάθαμε είναι ολοκληρωτική. Πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει.

Δεν γίνεται να πληρώνουμε μόνο και όταν χρειαζόμαστε στήριξη να μας κοροϊδεύουν όλοι»

Λόγια που κρύβουν οργή αλλά και παράπονο από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής του Κάτω Σαμικού, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού να καταστρέφονται από την σφοδρή ανεμοθύελλα και βροχή που έπληξε την περιοχή τους το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Πλέον η μοναδική τους ελπίδα είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι γεωπόνοι του οποίου θα βρεθούν στην περιοχή την επόμενη Τρίτη προκειμένου να κάνουν την αποτίμηση των ζημιών.

Δεν μαζεύεται από τα χωράφια….

Πραγματικά η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι τραγική.

Περίπου 2000 στρέμματα καλαμποκιού, όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί της περιοχής, έχουν  σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή  του προϊόντος με τις  ειδικές θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

«Η ανεμοθύελλα βρήκε τις καλλιέργειες και τον καρπό  ώριμο, με αυξημένο βάρος και κυριολεκτικά τις διέλυσε. Τις ισοπέδωσε χωρίς υπερβολή.

Ότι και αν κάνουμε δεν μπορεί να διασωθεί τίποτα.

Δεν μαζεύεται από τα χωράφια…τελειώσαμε».

Αυτές ήταν οι κουβέντες, γεμάτες πόνο και απόγνωση όλων των παραγωγών που συναντήσαμε στην περιοχή.

Και πώς να μην νιώθουν έτσι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να χάνονται λίγες μέρες πριν ολοκληρώσουν τις καλλιέργειες τους, λίγες μέρες πριν οι κόποι και τα έξοδα μίας χρονιάς αποδώσουν καρπούς.

Αυτή είναι άλλωστε και η μοίρα του αγρότη όπως μας είπαν με παράπονο.

Οι ελπίδες στον ΕΛΓΑ

Με τις καλλιέργειες του καλαμποκιού σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένες, οι ελπίδες των παραγωγών της περιοχής του Κάτω Σαμικού επαφίενται πλέον στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

«Η λέξη απόγνωση δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που βιώνουμε.

Με τόσα έξοδα και χωρίς πλέον έσοδα το πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας κανείς δεν το γνωρίζει.

Το κράτος ζητά από εμάς μόνο να πληρώνουμε και τίποτα άλλο. Πληρώνουμε κάθε χρόνο τον ΕΛΓΑ αλλά όταν είναι να πληρωθούμε, αυτό δεν γίνεται. Οι αποζημιώσεις δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει».

Αυτό που ζητούν οι καλλιεργητές της περιοχής είναι οι γεωπόνοι του οργανισμού που θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες της επόμενη Τρίτη να αποτυπώσουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και να μην βρουν δικαιολογίες για να μην αποζημιώσει ο οργανισμός, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.

Μάλιστα κάνουν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και πολιτικούς της περιοχής μας να ενδιαφερθούν για αυτούς.

Το έβλεπες στο βλέμμα τους, το ένιωθες στον τόνο της φωνής τους. «Μας θέλουν μόνο για να πληρώνουμε και όταν είναι να πληρωθούμε τότε μας ξεχνάνε όλοι».

Όλη η επικαιρότητα