Πολιτική

Κατρούγκαλος: Αναγκαίο να ενισχυθεί η δημοκρατική διάσταση της ΕΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής διάστασης της ΕΕ, «ώστε να απαντήσουμε στο δικαιολογημένο φόβο των κοινωνιών μας, ότι τα παιδιά μας κινδυνεύουν να έχουν μια χειρότερη ζωή από τη δική μας», προέταξε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος «καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαγγελθεί ο νέος πυλώνας ευρωπαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου, αν και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη και ιδίως νομικά δεσμευτική».

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της ΕΕ για το προσεχές διάστημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ως παράδειγμα των αναγκαίων φιλόδοξων τομών που έχει ανάγκη η Ευρώπη, την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί θέση υπουργού Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωζώνης, επικεφαλής ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης, για να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές ανισότητες στο εσωτερικό αλλά και μεταξύ των κρατών.

Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε στη σύσκεψη των σοσιαλδημοκρατών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Πορτογαλία

Εξάλλου, θέματα σχετικά με το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης επίσημης επίσκεψης, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, του κ. Κατρούγκαλου στην Πορτογαλία, όπου είχε επαφές στη Λισσαβώναμε μέλη της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την Άνα Πάουλα Ζαχαρία (Ana Paula Zacarias), τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εουρίκο Μπριλέντε Ντίας (Eurico Brilhante Dias). Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πορτογαλίας Ζόρζι Πάις (Jorge Pais).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα