Πολιτική

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: «Υπάρχει εθνική γραμμή, δεν μας επηρεάζει το συλλαλητήριο»

Ακούστε το άρθρο

“Έχω την αίσθηση ότι καλύπτεται αποτελεσματικά αυτός ο χώρος της ακροδεξιάς, όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από τις μεταγραφές από το ΛΑΟΣ προς τη Νέα Δημοκρατία και σ’ ένα βαθμό και με την πολύ σκληρή, ας πούμε Αβερωφική, πολιτική του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 και τους 88,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις φήμες για δημιουργία μιας νέας δεξιάς παράταξης. Σημείωσε ότι μέσα στη Νέα Δημοκρατία συνυπάρχει η κλασική, λαϊκή, Καραμανλική δεξιά, η φιλελεύθερη του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ακροδεξιά”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το συλλαλητήριο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αυτό “δεν μας επηρεάζει ως προς τη διαπραγμάτευση καθώς θεωρούμε ότι υπάρχει μια εθνική γραμμή που εκφράζει το εθνικό συμφέρον και της οποίας έχει υπάρξει στο παρελθόν διαρκής συναίνεση του πολιτικού κόσμου,. Είναι αυτή που θεωρεί ότι μπορούμε να έχουμε μια λύση με τα Σκόπια, στα πλαίσια ενός έντιμου συμβιβασμού, που σε εμάς θα εξασφαλίζει ότι μέσω μιας σύνθετης ονομασίας και θα είναι διακριτή η ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και δεν θα μπορεί το όνομα να αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού”.

Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, το θέμα είναι να αποδείξουν και τα Σκόπια ότι έχουν τη διάθεση για έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ ανέφερε ότι όταν μια πρόταση φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την καθιστά εθνικά συμφέρουσα, oi “υπεύθυνες κυβερνήσεις θα πρέπει να φέρνουν και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ενώπιον των ευθυνών τους. (…) Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολλές ψήφους, ωστόσο αυτό δεν είναι συνταγματικό αναγκαίο”.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι “η λύση πρέπει να είναι έναντι όλων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (…) Είναι προφανές ότι η γειτονική χώρα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς. (…) Επομένως, επειδή θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό που δεν θα εξευτελίζει την άλλη πλευρά, θέλω να ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει και ρεαλισμό και την ικανότητα να συμβιβάσει πολλές διαφορετικές τάσεις και απόψεις, αρκετές από αυτές εξτρεμιστικές, που υπάρχουν. (…) Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων αποτέλεσε και καύσιμο και για το δικό μας εθνικισμό.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της σταθερότητας των Βαλκανίων αποτελεί και δικό μας συμφέρον και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία και ακόμα και να είχαμε τη δύναμη να επιβάλλουμε μια λύση σε μια άλλη χώρα, αντίθετη με την αντίληψη που έχει η ίδια για τον εαυτό της, το γεγονός αυτό είναι που γεννά τον αλυτρωτισμό.

Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει καιροσκοπικά το θέμα και ήταν αναμενόμενο το συγκεκριμένο κόμμα να κάνει αλλαγές στη στάση της για ψηφοθηρικούς λόγους. “Φαίνεται ότι ο κ. Γεωγιάδης έχει καταφέρει να ξαναπάρει το κόμμα παρά τη σχετική του έκλειψη το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή φαίνεται ότι η ακροδεξιά ψυχή της Νέας Δημοκρατίας επισκιάζει τις άλλες” είπε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στο αν αναμένει να βρεθεί λύση: “Είμαι αισιόδοξος. Βέβαια, η αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι έχουμε δεδομένη τη λύση. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στο γεγονός ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που είναι διατεθειμένος, με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, να φέρει σε αίσιο τέλος μια υπόθεση που έπρεπε να έχει λήξει από το 1992”.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα