Αγροτικά Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κατσιφάρας: «Η ποιότητα σώζει την τομάτα»

Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα στήριξης του αγροτικού κόσμου και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, είχε η χθεσινή επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στην βιομηχανία επεξεργασίας τοματοπολτού ‘Κύκνος’ στα Σαβάλια.

Μία επίσκεψη διόλου τυχαία, αφού φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η βιομηχανική τομάτα υπέστη μεγάλες ζημιές που ξεπερνούν το 35% και το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται πολλά προβλήματα ως προς την συγκομιδή του προϊόντος και την παράδοσή του για επεξεργασία.

Ο κ. Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής παραγωγής Κώστα Μητρόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ‘Κύκνος’ Γιώργο Μανουσάκη και στελέχη της επιχείρησης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και εν συνεχεία ξεναγήθηκε στον χώρο του εργοστασίου και παράλληλα συνομίλησε και με τοματοπαραγωγούς που παρέδιδαν το προϊόν τους.

Τοπική οικονομία

Ο ίδιος, υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει τον συγκεκριμένο τομέα και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε ποιοτικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δυναμικές και η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω και των καιρικών συνθηκών. Τα εργοστάσια κάνουν μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουν τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Έχουμε σε επίπεδο Περιφέρειας πάνω από 130 αγρότες- καλλιεργητές βιομηχανικής τομάτας και έχουμε πάνω από 100.000 τόνους παραγωγής. Άρα λοιπόν είναι ένας τομέας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια αλλά και την τοπική οικονομία. Θέλουμε να στηρίξουμε και στηρίζουμε τους αγρότες, αλλά στηρίζουμε και τους μεταποιητές. Και οι δύο εταιρείες που βρίσκονται στην Ηλεία προσθέτουν στο αναπτυξιακό κεφάλαιο της Περιφέρειας. Είναι δύο εξωστρεφείς εταιρείες, αξιοποιούν όλα τα ερευνητικά προγράμματα που διαθέτει η Περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, να φέρουν ότι καινούργιο και καινοτόμο υπάρχει σε επίπεδο παραγωγής ή μεταποίησης, νέους κωδικούς, νέα προϊόντα, για να ανταγωνιστούν την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε λοιπόν εδώ να κατανοήσουμε, να μιλήσουμε με ανθρώπους, να ακούσουμε τα προβλήματα που έχουν και μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτουμε ως Περιφέρεια να στηρίξουμε και τους παραγωγούς και τα εργοστάσιά μας και πάνω απ’ όλα να στηρίξουμε το προϊόν της βιομηχανικής τομάτας και το εισόδημα και την οικονομία της Περιφέρειας».

Έμφαση στην ποιότητα

Αναφορικά με τις μειωμένες ποσότητες φέτος, ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ιδιαίτερα την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στο θέμα της ποιότητας του προϊόντος, το οποίο αποτελεί διαφήμιση στο εξωτερικό για την χώρας μας.

«Υπάρχουν δυο-τρία ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε σε συνεργασία αγρότες και μεταποιητές. Δεν αρκεί να κάνουμε μια απορρόφηση, πρέπει να εξασφαλίσουμε και την ποιότητα γιατί τα προϊόντα μας πηγαίνουν στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τα προϊόντα για να έχουμε μόνο την απορρόφηση. Αλλά πρέπει και τα εργοστάσια ταυτόχρονα σε συνεργασία με τους αγρότες να γίνεται καλύτερη διαλογή για να δούμε τι έχει γίνει με την ζημιά, γιατί ήταν ακραία τα φαινόμενα και πάνω από 35% έχει ζημιές. Εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι να διεκδικήσουμε τους πόρους για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Άλλο η διεκδίκηση των πόρων για τις αποζημιώσεις των αγροτών και άλλο να μην μειώσουμε την ποιότητα, γιατί τα προϊόντα μας πηγαίνουν σε καταναλωτές. Χρειάζεται θα έλεγα μια ισορροπημένη, στοχευμένη πολιτική που την διαθέτει η Περιφέρεια, έτσι ώστε και ότι δικαιούνται οι αγρότες σε επίπεδο αποζημιώσεων από τις ζημιές να μην το χάσουν, να το διεκδικήσουμε και το διεκδικούμε και δεύτερον να κρατήσουμε την ποιότητα στην παραγωγή μας και την μεταποίηση σε υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να είμαστε σε όλα παράδειγμα για το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Κοντά στους παραγωγούς

Από την πλευρά του ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την επίσκεψη του κ. Κατσιφάρα: «Ο κ. Κατσιφάρας μας ενημέρωσε για τις δυνατότητες που υπάρχουν από την Περιφέρεια και την διάθεση μιας κλειστής συνεργασίας με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Είμαστε από το 1963 σαν εργοστάσιο στην Ηλεία και από το 1915 σαν εταιρεία και ασφαλώς θέλουμε την υποστήριξη της πολιτείας από την οποία σπάνια έχουμε επισκέψεις και με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε τον κ. Κατσιφάρα και τους συνεργάτες του».

Αναφορικά με το προϊόν ανέφερε:  «Η παράδοση του προϊόντος παρ’ όλα τα προβλήματα εξελίσσεται κανονικά, η εταιρεία μας είναι δίπλα στους παραγωγούς, ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους, λειτουργία Κυριακής προκειμένου να απορροφήσουμε τις τομάτες οι οποίες καταστράφηκαν εξαιτίας των βροχών. Ελπίζουμε ότι το τέλος της παραγωγικής σεζόν, στα μέσα Σεπτεμβρίου, να μας βρει όλους σε καλύτερη κατάσταση, προκειμένου να συνεχίσουμε και του χρόνου την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τους παραγωγούς. Είμαστε στο 50% της παραγωγής, η ζημιά που έχει γίνει είναι σε μέσο όρο 35%, αλλά αυτό θα το ξέρουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου με οριστικά στοιχεία ανά αγροτεμάχιο και ανά παραγωγό. Σε ότι αφορά την ποιότητα του προϊόντος και οι παραγωγοί λαμβάνουν μέριμνα να αφήσουν την πράσινη τομάτα στο χωράφι αλλά και εμείς με τα μηχανήματά μας θα κάνουμε την κατάλληλη διαλογή, σαφώς ανεβαίνει το κόστος και για τους παραγωγούς και για την εταιρεία μας, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι να πάρουμε την τομάτα από τους παραγωγούς και να είμαστε ανοιχτά και να μας το ζητάνε και να μην κλείνουμε».

Όλη η επικαιρότητα