Χωρίς κατηγορία

«Καζάνι που βράζει» η αγορά της Αμαλιάδας

agora-1.jpg

Σε «καζάνι που βράζει» έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες η αγορά της Αμαλιάδας και ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει δράση, προκειμένου να προστατευθούν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τους κόπους μιας ζωής.

Όπως είχε γράψει πρώτη προ ημερών η εφημερίδα ‘Πατρίς’, πολλοί καταστηματάρχες της Αμαλιάδας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, εξαιτίας της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Οι καταστηματάρχες έχουν 20 ημέρες προθεσμία προκειμένου να τακτοποιήσουν ή ρυθμίσουν τις εισφορές τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Λάδι στη φωτιά»

Τα ειδοποιητήρια έριξαν ‘λάδι στη φωτιά’, σε μία περίοδο που η αγορά βουλιάζει από την οικονομική κρίση και το 70% τουλάχιστον του εμπορικού κόσμου της Αμαλιάδας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ποσά είναι μεγάλα.

Οι έμποροι εκτός του ότι δηλώνουν αδυναμία καταβολής των οφειλών, βρίσκουν το μέτρο ακραίο και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο.

Καθημερινά τα ειδοποιητήρια διαδέχονται το ένα το άλλο και εάν κάποιοι αισθάνονταν ασφαλείς μέχρι σήμερα, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους και καρδιοχτυπούν για το πότε θα φθάσει και η δική τους σειρά.

Αυτό που έχει εξοργίσει τους εμπόρους είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι είναι ακάλυπτοι από ιατροφαρμακευτικής πλευράς, κάποιοι αδυνατούν να επισκεφθούν γιατρό ακόμη και για τα στοιχειώδη και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναλγησία του ασφαλιστικού τους φορέα και εν γένει του κράτους, που γυρίζει την πλάτη και σφυρίζει αδιάφορα στα προβλήματα.

Ετοιμάζονται για αντίδραση

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή οι έμποροι έχουν αρχίσει να οργανώνονται μεταξύ τους. Το μήνυμα βέβαια είναι ένα, ότι δηλαδή θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να είναι ενωμένοι και να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο αντίδρασης.

«Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος θεωρούμε αδιανόητο τέτοιες εποχές όπου ο τζίρος των επιχειρήσεων στην αγορά έχει πέσει σε ποσοστό του 65-70 % να γίνεται αυτός ο ψυχολογικός πόλεμος επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Το 2005 που το πρώην ΤΕΒΕ έγινε ένα ταμείο το λεγόμενο ΟΑΕΕ με υπουργική απόφαση έλεγε πως το ποσόν που θα καταβάλουμε στον ασφαλιστικό μας φορέα και η αύξηση που θα μπορεί να πάρει θα είναι σύμφωνα με το ΑΕΠ της χώρας.

Έτσι λοιπόν και έγινε από το 2005 μέχρι το 2009 η αύξηση στις εισφορές μας άγγιξε το ποσοστό του 30%.

Ρωτάμε όμως εμείς τώρα από το 2009 μέχρι το 2014 που το ΑΕΠ της χώρας είχε πέσει για ποιο λόγο δεν έγινε καμία μείωση στα χρήματα ποτ δίνουμε έστω και στο ποσοστό του 30%;» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος μεθοδεύει τις περαιτέρω κινήσεις του Συλλόγου.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα