Ηλεία

Γ.Ν. Ηλείας: Και 4ος νεκρός από εποχική γρίπη στον Πύργο

Πρόκειται για 62χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν αρκετές μέρες

Μπορεί όλη η Ελλάδα να έχει σαν κύριο θέμα συζήτησης τον κορωνοϊό και τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων και ιδίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όμως η εποχική γρίπη είναι αυτή που έχει προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα στην Ηλεία, με τον θάνατο ήδη τεσσάρων ανθρώπων, ενώ ένας ακόμη νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Η απώλεια του τέταρτου ασθενή, μιας 62χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν για αρκετές μέρες στην ΜΕΘ, φανερώνει ότι η εποχική γρίπη είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ηλεία και όχι ο κορωνοϊός, όπου ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη κάποιο κρούσμα, όχι μόνο στο νομό, αλλά σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Να τονισθεί ότι στην ΜΕΘ νοσηλεύεται ακόμη ένας 37χρονος αλλοδαπός εργάτης γης, ενώ τα τέσσερα θύματα της γρίπης που δεν τα κατάφεραν και απεβίωσαν ήταν πέρα από την 62χρονη γυναίκα, ένας 63χρονος άνδρας που απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου, μια 80χρονη γυναίκα που έχασε την «μάχη» στις 27 Ιανουαρίου και ένας 67χρονος άνδρας που κατέληξε στις 8 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα πέντε  κρούσματα που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν σοβαρότατα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, είτε αυτά ήταν χρόνιες αναπνευστικές ανεπάρκειες, είτε καρδιολογικά νοσήματα, είτε ζαχαροδιαβητικοί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η βελτίωση της υγείας τους.

Επιπλέον, δυο εκ των αποθανόντων είχαν εμβολιαστεί, σε αντίθεση με τους άλλους δυο και τον μοναδικό επιζήσαντα, να μην έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο κατά της γρίπης. Το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει εν ζωή τον 37χρονο άνδρα, ενώ στα θετικά – αν μπορεί να γραφεί αυτό – είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε νέο σοβαρό κρούσμα εποχικής γρίπης, που να επιφέρει την νοσηλεία στην ΜΕΘ.

Τα συμπτώματα ασθενών

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (14 Φεβρουαρίου), η διευθύντρια της ΜΕΘ κα. Ευστρατία Βρεττού είχε αναφέρει πως τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, ήταν ο συνεχής πυρετός χωρίς ωστόσο να φτάσει σε  υψηλά επίπεδα, ο βήχας και η έντονη δύσπνοια. Και τα πέντε περιστατικά, έφτασαν με εικόνα ως επί πνευμονικού οιδήματος, μια κατάσταση που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται ARDS, δηλαδή Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια των Ενηλίκων.

Όσα πρέπει να προσέχουν
οι πολίτες

Στους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν να ασθενήσουν, είχε εστιάσει στο ρεπορτάζ η κα. Βρεττού. Πρωταρχικό βήμα είναι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, στους οποίους ανήκουν κυρίως άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και παιδιά μικρής ηλικίας. Επιπλέον, ανέφερε πως θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες καθαριότητας, και όσοι έχουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με άλλους που έχουν να μην αγγίζουν στόμα, μύτη και μάτια. Επίσης να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, να γίνεται συχνά αερισμός των προσωπικών χώρων, να αποφεύγεται η εναλλαγή ζέστης και κρύου και τέλος να μην γίνονται μετακινήσεις χωρίς λόγο σε μέρη που υπάρχει αρκετός κόσμος από ανθρώπους που έχουν ήδη συμπτώματα. Όσον αφορά τα άτομα που το τελευταίο διάστημα συνηθίζουν να φορούν μάσκα, η κ. Βρεττού είχε αναφέρει πως νόημα για να φορέσει κάποιος μάσκα είναι να έχει ήδη τη γρίπη, μιας και με αυτό τον τρόπο δε βοηθά στη μετάδοση του ιού.

77 έως τώρα οι νεκροί

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 77 το συνολικό αριθμό των νεκρών από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 59 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι τέσσερις όπως έχουμε γράψει στην Ηλεία, και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 44 άνδρες και 33 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 73 (94,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (5,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 42 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών 15 (35,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 27 (64,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 72 (93,5%) από τα 77 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 27 (37,5%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 227 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 206 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ (ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας).

Την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 186 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 66 (35,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 44 (66,7%) ήταν τύπου Α και τα 22 (33,3%) ήταν τύπου Β. Τα 41 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 (73,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 11 (26,8%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Συνολικά έχουν ελεγχθεί 2.287 κλινικά δείγματα.

Όλη η επικαιρότητα