Ελλάδα

Και πάλι στο …σκαμνί την Τρίτη η Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο
Στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα διότι δεν ανέκτησε, όπως όφειλε, τις ενισχύσεις που είχε παρατύπως χορηγήσει στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ). Η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 η Κομισιόν είχε αποφασίσει (υπόθεση SA.26534) ότι η Ελλάδα όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις …ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, δηλαδή την κρατική εγγύηση του 2007 και την αναδιάταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινωνικής ασφάλισης το 2009. Επίσης, η ελληνική διοίκηση όφειλε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα που επρόκειτο να λάβει.

Ωστόσο, η Ελλάδα όχι μόνο δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις εντός τεσσάρων μηνών, αλλά και έως σήμερα δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τις 30 Δεκεμβρίου 2015, οι ελληνικές αρχές ανέστειλαν για έξι μήνες τη διαδικασία των δημόσιων πλειστηριασμών για την εκποίηση της περιουσίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με σκοπό τη διερεύνηση του ενδεχόμενου επανέναρξης της λειτουργίας της, δίχως να έχουν ανακτηθεί οι ασυμβίβαστες ενισχύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν την έχει ενημερώσει επαρκώς για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης και ως εκ τούτου άσκησε προσφυγή παραβάσεως κράτους μέλους.

Πάντως, πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ έχουν καταρτίσει σχέδιο για την επαναλειτουργία μονάδων της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας και όπως υποστηρίζουν υπάρχει ενδιαφέρον από συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα ώστε να πάρουν και πάλι «μπρος οι μηχανές». Ζητούν μάλιστα την επίσπευση των διαδικασιών καθώς, όπως καταγγέλλουν, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης της αξίας της περιουσίας της εταιρείας (των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού).

Η ΕΝΚΛΩ (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) του ομίλου Λαναρά ιδρύθηκε το 1928 (ως Εριοκλωστήρια Πεννιέ Αδελφοί Χρ. Λαναρά ΑΕ). Ακολουθεί μια ιστορία με διασπάσεις (το 1949 τα αδέλφια Λαναρά χωρίζουν τα …τσανάκια τους), αποχωρήσεις, συνεργασίες, μεγάλες επιτυχίες για να φτάσει το 2003 στην τελική κατάρρευση που ακολούθησε τη φούσκα του Χρηματιστηρίου.

Τράτσα Μάχη

in.gr

Όλη η επικαιρότητα