Αποδράσεις

Κεφαλονιά: Οι 21 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Ακούστε το άρθρο

Υπέροχες θάλασσες, όμορφα τοπία, καλό φαγητό, όλα θα τα βρεις στο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων…

Βρέθηκα στην Κεφαλονιά πριν από 3 καλοκαίρια, με τον ιερό σκοπό να συνοδεύσω τον κολλητό μου φίλο στο γάμο της μεγαλύτερης αδελφής του. Οφείλω να παραδεχτώ ότι δίχως αυτήν την αφορμή, το πιθανότερο είναι πως ακόμη δεν θα είχα πατήσει το πόδι μου στο νησί των Επτανήσων με τις ξακουστές παραλίες.

Να ζήσουν τα παιδιά, να είναι πάντα ευτυχισμένα και με την ευκαιρία αυτή να εκμεταλλευτώ τούτο εδώ το βήμα για να τους ευχαριστήσω που χάρη στο ιερό μυστήριο που διοργάνωσαν, εγώ έζησα μια πολύ όμορφη εβδομάδα στην Κεφαλονιά.

Η βάση μου για τις ημέρες του Αυγούστου που πέρασα στο νησί, υπήρξε το Ληξούρι, ωστόσο το γεγονός ότι έκατσα μια εβδομάδα, μου έδωσε τη δυνατότητα να το γυρίσω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όπως κατάλαβες, καλό θα είναι να διαθέτεις αυτοκίνητο, ώστε να εκμεταλλευτείς όλα τα ταλέντα της Κεφαλονιάς.

Μιας και πιάσαμε τις συμβουλές, η παρέα μου επέλεξε να οδηγήσουμε μέχρι την Πάτρα και να πάρουμε το πλοίο από εκεί και ομολογώ ότι το ταξίδι μέσω αυτής της οδού, υπήρξε αρκετά ξεκούραστο. Αν είσαι φαν της εναλλακτικής της Κυλλήνης, είσαι ευπρόσδεκτος να παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματά της στα σχόλια.

Στην πιο ξακουστή από όλες τις παραλίες του νησιού, τον Μύρτο. Ο Μύρτος δεν είναι απλά η πιο ονομαστή παραλία της Κεφαλονιάς, αλλά και μια από τις διασημότερες της χώρας. Δικαίως, έχω να σχολιάσω, καθώς τα υπέροχα νερά, το λευκό βότσαλο και οι λόφοι που την περιβάλλουν, δημιουργούν ένα εξωπραγματικό φυσικό τοπίο. Ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι ανοργάνωτο, αν όμως είσαι φαν της ξαπλώστρας, θα τη βρεις την άκρη σου. Αξίζει να κάτσεις μέχρι το βραδάκι για να απολαύσεις και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ενώ αν θέλεις να εξασφαλίσεις φωτογραφίες για να σαρώσεις στο instagram, φρόντισε να κάνεις μια στάση στην στροφή από πάνω, για μια πανοραμική λήψη.

Στην παραλία της Αντισάμου για να δεις από κοντά το σκηνικό του Λοχαγού Κορέλι. Η παραλία Αντίσαμος μοιάζει αρκετά με τον Μύρτο, ωστόσο πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να δεις από κοντά μέρη όπου γυρίστηκαν παραγωγές του Χόλιγουντ; Σε αυτή την παραλία γυρίστηκαν αρκετές σκηνές από την ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” με τον Νίκολας Κέιτζ, ενώ πέραν αυτού, διαθέτει υπέροχα, και αρκετά βαθιά νερά.

Στην Έμπλυση για βουτιές πριν επισκεφτείς το Φισκάρδο. Για το Φισκάρδο θα σου μιλήσω σε λίγο, πριν όμως κάνεις την βόλτα σου εκεί, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου στην υπέροχη παραλία της Έμπλυσης. Το τροπικό τοπίο με την πυκνή βλάστηση και η εύκολη πρόσβαση είναι τα μεγαλύτερα πλεονέκτημα της παραλίας. Εγώ θα συμπλήρωνα στα θετικά και το γεγονός ότι δεν είναι οργανωμένη.

Αν η βάση σου είναι το Ληξούρι και σου έλειψε η άμμος, κάνε το μπάνιο σου στο Ξι. Βρίσκεται στο Ληξούρι και σε αντίθεση με τις παραλίες τις οποίες ανέφερα μέχρι στιγμής, αυτή διαθέτει μια πολύ όμορφη κοκκινωπή αμμουδιά. Μια αμμουδιά μάλιστα, η οποία είναι πλούσια σε άργιλο κι έτσι θα δεις πολύ κόσμο να απλώνει την άμμο πάνω στο δέρμα του, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Το δοκίμασα κι εγώ, πλάκα είχε, αν και τρομερό αποτέλεσμα δεν είδα. Το Ξι προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ.

Αν θέλεις να ιδρώσεις για τη βουτιά σου, τότε αξίζει να επισκεφτείς την Πλατιά Άμμο. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, με πλούσια αμμουδιά και πανέμορφα νερά. Αν προτιμάς την ανοργάνωτη φάση και δεν είσαι φαν της ξαπλώστρας και των beach bar, αυτή είναι η παραλία σου. Μοναδικό μειονέκτημα; Για να βρεθείς στα νερά της, πρέπει να κατέβεις χίλια σκαλοπάτια. Θα ιδρώσεις λίγο παραπάνω, όμως θα απολαύσεις ένα όμορφο και κυρίως, ήσυχο μπάνιο.

Στο λιμάνι του χωριού Ζόλα για εξόρμηση με το καραβάκι στις κοντινές παραλίες.Στους κόλπους δίπλα από τον Μύρτο, κρύβονται μερικές υπέροχες παραλίες, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Μπορείς όμως να κατευθυνθείς προς το χωριό Ζόλα, στο δρόμο προς το Ληξούρι και να πάρεις το καραβάκι από το λιμάνι, με προορισμό όλους αυτούς τους καλά κρυμμένους παραδείσους.

Όταν επιστρέψεις στο λιμανάκι από τις βουτιές σου, να επισκεφτείς το μικρό ταβερνάκι. Στο ταβερνάκι που θα συναντήσεις στο λιμάνι (ένα είναι, δεν το χάνεις), θα δοκιμάσεις ίσως τα νοστιμότερα καλαμαράκια που έχεις φάει στη ζωή σου. Αν τα συνοδεύσεις με τις ωραίες πατάτες, τις σαλάτες και τους υπόλοιπους μεζέδες, θα είσαι βασιλιάς.

Στο σπήλαιο της Μελισσάνης για τη σπάνια φυσική ομορφιά. Βρίσκεται στη Σάμη και στην ουσία πρόκειται για ένα σπήλαιο το οποίο στο εσωτερικό του κρύβει μια λίμνη. Πριν από κάποια χρόνια, η οροφή του σπηλαίου κατέρρευσε και οι αχτίδες του ηλίου που τρύπωσαν κατάφεραν να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο, καθώς φωτίζουν τα νερά της λίμνης. Αξίζει να το επισκεφτείς μεσημέρι, όταν και θα πετύχεις τους πιο εκθαμβωτικούς χρωματισμούς, και να το εξερευνήσεις πάνω σε μια από τις βαρκούλες.

Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου για να απολαύσεις τη σπάνια θέα. Το κάστρο ή αλλιώς φρούριο του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από το Αργοστόλι και προστάτευε την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένο σε ύψωμα, προσφέρεται για μια ωραία βόλτα και έναν ρομαντικό περίπατο με σύμμαχο την εντυπωσιακή θέα.

Στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στα Φραγκάτα. Στα Φραγκάτα, στο δρόμο προς τη Σάμη, θα συναντήσεις τόσο την εκκλησία όσο και το μοναστήρι του πολιούχου του νησιού, Αγίου Γερασίμου. Αν είσαι τυχερός και πιστεύεις και σε θαύματα, ίσως πετύχεις για προσκύνημα τα λείψανα του Αγίου. Ακόμη και να μην πιστεύεις όμως σε αυτά, αξίζει να το επισκεφτείς για μια όμορφη εκδρομή.

Για μια βόλτα μέσα στη φύση στον Κήπο του Νάπιερ. Υπερυψωμένο πάρκο με πολλά είδη φυτών και δέντρων, στην καρδιά του Αργοστολίου. Ανοιχτό και φωτισμένο όλο το 24ωρο, ό,τι πρέπει για μια ρομαντική βόλτα, ενώ συχνά διοργανώνονται σε αυτό εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παραστάσεις.

Στο “Ενετικό” για κουνέλι κοκκινιστό με παραδοσιακά μακαρόνια. Στην παραλία της Αβύθου, στα Σβορωνάτα, βρίσκεται η υπέροχη ταβέρνα του Ενετικού, η οποία φημίζεται για τα μαγειρευτά της. Προσωπικά θα σου πρότεινα το κουνέλι, ό,τι και να δοκιμάσεις όμως δεν θα σε απογοητεύσει. Στα πλεονεκτήματα και η τοποθεσία της, δίπλα στην θάλασσα.

Για νοστιμότατη πίτσα και μακαρονάδα στο “Al Forno”. Αν είσαι από τους τύπους που δεν αντέχουν να τρώνε κάθε βράδυ των διακοπών τους σε ταβέρνα, μπορείς να ξεφύγεις δοκιμάζοντας την ολόφρεσκη ιταλική κουζίνα του Al Forno. Χωμένο σε ένα στενό του Λιθόστρωτου, του κεντρικού πεζόδρομου του Αργοστολίου, ιδανικό για να φας μια χορταστική μερίδα και να συνεχίσεις τη βόλτα σου.

Για πιο λιτές καταστάσεις στην καντίνα “Sesto”, στην παραλία της Κορώνης.Διακοπές είσαι, γιατί να πρέπει να φύγεις από την παραλία προκειμένου να φας; Μπορείς να συνδυάσεις τις δυο μεγάλες σου αγάπες, το μπάνιο και το φαγητό, επιλέγοντας την καντίνα Sesto. Μην σε ξενίζει η λέξη καντίνα, τα καλαμάκια και οι πατάτες του είναι ό,τι πρέπει για μια γρήγορη, χορταστική και οικονομική μπουκιά.

Για ψάρι στο εστιατόριο της Βάσως στο Φισκάρδο. Θα ήταν ελλιπές το άρθρο αν δεν σου πρότεινα κι ένα μέρος για καλό ψάρι σε ολόκληρο το νησί. Το καλύτερο ψάρι λοιπόν θα το φας στο εστιατόριο της Βάσως, στο πανέμορφο λιμάνι του Φισκάρδου. Άχαστη επιλογή φυσικά και οι μακαρονάδες με θαλασσινά, ενώ η ευγένεια της κυρίας Βάσως θα σε σκλαβώσει.

Για παραδοσιακά γλυκά στον Μαυροειδή στο Ληξούρι. Στην κεντρική πλατεία της περιοχής, φημίζεται για τα τοπικά γλυκά, τα παγωτά και την υπέροχη αμυγδαλόπιτα. Μπορεί να είναι παραδοσιακό, ωστόσο η ποικιλία στις γεύσεις γλυκών και παγωτού ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις τον απογευματινό καφέ ή να ολοκληρώσεις ένα θριαμβευτικό φαγητό.

Για ένα ποτό στις μυστηριώδεις καταβόθρες του Αργοστολίου. Οι καταβόθρες αποτελούσαν για χρόνια ένα τοπικό γεωλογικό μυστήριο, σχετικά με το που κατέληγαν τα νερά της. Το μυστήριο τελικά λύθηκε, καθώς τα νερά αποδείχτηκε ότι καταλήγουν στη λίμνη της Μελισσάνης, για την οποία σου έγραψα πιο πάνω και βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού. Δίπλα στις καταβόθρες, μπορεί να πιεις ένα ποτό, με θέα το παράξενο αυτό φαινόμενο.

Για ξενύχτι στο La Sapin Noir στην πλατεία του Αργοστολίου. Αν θέλεις ένα βράδυ να το ρίξεις έξω, το La Sapin Noir στο Αργοστόλι αποτελεί μονόδρομο. Κλασικό στέκι, μένει ανοιχτό μέχρι αργά, διατηρώντας το κέφι του όλες τις ώρες.

Για την απογευματινή σου βόλτα στο Φισκάρδο. Για το Φισκάρδο τα λόγια είναι περιττά. Το υπέροχο, γραφικό λιμανάκι του με τα μικρά σκάφη, αποτελεί μιας από τις κλασικότερες εικόνες του νησιού, λες και είναι βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Θα σε συμβούλευα να το επισκεφτείς μετά το απογευματινό σου μπάνιο, ώστε να απολαύσεις περπατώντας το ηλιοβασίλεμα, με θέα την Ιθάκη.

Φεύγοντας από την Κεφαλονιά, πέρνα μια βόλτα από τη Βοσκοπούλα για να εφοδιαστείς με μαντολάτο και άλλα τοπικά προϊόντα. Η Βοσκοπούλα μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και δεσπόζει στο Λιθόστρωτο του Αργοστολίου. Πριν αποχωρήσεις από το νησί, φρόντισε να την επισκεφτείς για να γεμίσεις τις βαλίτσες σου με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα που παρασκευάζει. Προσωπικά, σου συστήνω τα αμυγδαλωτά.

Σαν γενικότερη συμβουλή, θα σου έλεγα να απολαύσεις τις διαδρομές με το αυτοκίνητο. Γυρνώντας το νησί με το αυτοκίνητο, θα πιάσεις τον εαυτό σου να κοιτάζει συνεχώς έξω από το παράθυρο, αποσβολωμένος από τα υπέροχα τοπία και την πανοραμική όψη των μαγευτικών θαλασσών. Φρόντισε να μην κάνεις αυτές τις διαδρομές βιαστικά. Δες τη θέα, σταμάτα για φωτογραφίες, κάνε και μια παράκαμψη παραπάνω. Αξίζει τον κόπο.

via

Όλη η επικαιρότητα