Ηλεία

ΚΕΦΙΑΠ: Προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες

Ακούστε το άρθρο

Οι 5.140 συνεδρίες Λειτουργικής Αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν το 2018 στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συστηματική προσπάθεια αναδιοργάνωσής του, από την Διοίκηση, με σκοπό την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, στέφθηκε με επιτυχία. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σκοπός του Κέντρου είναι η  παροχή υπηρεσιών υγείας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά ή αναπτυξιακά/αισθητηριακά προβλήματα.

Από το σκοτάδι, στο φως

«Όταν αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2016 τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής  και  Αποκατάστασης του  Γενικού Νοσοκομείου  Ηλείας  (ΚΕΦΙΑΠ) βρισκόταν σε ¨αγρανάπαυση¨. Από την πρώτη ημέρα ξεκινήσαμε μια συστηματική προσπάθεια αναδιοργάνωσής του με σκοπό την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών λειτουργικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης», σημειώνει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν «με τον πλέον εμφατικό τρόπο σε ποια κατάσταση το παραλάβαμε και που βρισκόμαστε σήμερα», όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας πως η προσπάθεια συνεχίζεται, με τον ίδιο και τους συνεργάτες τους να θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους.

Το ΚΕΦΙΑΠ σε αριθμούς

Αναλυτικά,  το 2018 πραγματοποιήθηκαν 5.140 συνεδρίες λειτουργικής αποκατάστασης, όταν το 2017 είχαν γίνει 4.054 και το 2016, μόλις 837. Το 2016 δεν λειτουργούσαν η Θεραπευτική Πισίνα και το Δινόλουτρο μέλους, ενώ το 2018 πραγματοποιήθηκαν 251 και 434 συνεδρίες αντίστοιχα. Εξαιρετικά σημαντικά όμως είναι και τα στοιχεία για τις συνεδρίες Φυσικοθεραπείας (530 το 2016 και 1.987 το 2018) και Λογοθεραπείας (295 το 2016 και 2.040 το 20180). Θα ήταν παράλειψη  να μην αναφερθεί ότι το 2018 πραγματοποιήθηκαν 60 ομαδικές και 119 ατομικές συνεδρίες ψυχοκινητικής στήριξης, όταν το 2016 δεν υπήρχε καν τέτοια δραστηριότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 υπηρετούσαν στο Κέντρο 6 εργαζόμενοι ενώ φέτος το 2018 ήταν 12, ο αριθμός των ωφελουμένων έχει αυξηθεί από 31 στους 95, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα σε αναμονή, με ευθύνη του ΚΕΦΙΑΠ.

Η επόμενη ημέρα

Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και την λειτουργία των εγκαταστάσεων, όπως εξήγησε ο κ.Διαμαντόπουλος,  με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη τον περασμένο Δεκέμβρη, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η προμήθεια «Αντλίας Θερμότητας» προϋπολογισμού 41.000 ευρώ, η οποία θα λύσει τόσο το πρόβλημα της ψύξης όσο και το πρόβλημα της θέρμανσης στο συγκεκριμένο κτίριο. Τέλος, υπενθύμισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του «…επεξεργαζόμαστε πρόταση για την ενεργειακή του αναβάθμιση, προϋπολογισμού 510.000 ευρώ στην οποία θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση τοίχων, αντικατάσταση λεβητών, εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος, εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος, αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων με σώματα LED».

Όλη η επικαιρότητα