Ηλεία Οικονομία

«Καίνε» τα καύσιμα: Αυξήσεις – σοκ από την αρχή της νέας χρονιάς – Τι λένε οι πρατηριούχοι της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σοκ έχουν λάβει από την αρχή του νέου έτους τα υγρά καύσιμα, με τον κόσμο να καλείται πλέον να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του προκειμένου να ανεφοδιαστεί. Λόγω της αύξησης αυτής, η ζήτηση τους μειώνεται δραματικά, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους πρατηριούχους που βλέπουν το μέλλον των επιχειρήσεων τους δυσοίωνο. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ενημερώνετε συνεχώς για οποιαδήποτε νέα και φθηνή μορφή θερμότητας εμφανίζεται στην αγορά, προκειμένου να μειώνει τα έξοδά του στο ελάχιστο.

Κάθε σπίτι έχει ανάγκη από θερμότητα. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το καταναλωτικό κοινό φροντίζει να προμηθεύεται την ποσότητα που χρειάζεται για να περάσει το διάστημα που θα διαρκέσει ο χειμώνας, χωρίς να κάνει παραπάνω σπατάλη χρημάτων. Τα 0,96 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης πλέον έχουν αυξηθεί στο 1 ευρώ, που σημαίνει ότι στα 100 λίτρα η αρχική τιμή θα είναι αυξημένη κατά 4 ευρώ και στα 1000 κατά 40 ευρώ. Σε εποχές που πλέον ο κόσμος μετράει το κάθε λεπτό των χρημάτων του, η διαφορά αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αυτό φαίνεται και από τη μείωση της ζήτησης του πετρελαίου.

Απόψεις πρατηριούχων

Για το μείζον θέμα της αύξησης στα υγρά καύσιμα που επέβαλλε από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση μίλησαν πρατηριούχοι του Πύργου, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή και τη θεωρούν καταδικαστική για τις επιχειρήσεις τους.

Χρήστος Μπούκλης-«TaxiOil Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»: «Το τελευταίο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης είναι ελάχιστα ανεβασμένη. Ακούγεται βέβαια ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην τιμή βενζίνης και πετρελαίου, αν και δε γνωρίζουμε αν θα πραγματοποιηθεί σίγουρα. Η ζήτηση είναι περιορισμένη, με την έλλειψη χρημάτων από την πλευρά ιδιωτών και επαγγελματιών και την αυξημένη τιμή να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο κόσμος βάζει όσο χρειάζεται για να κινηθεί. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι περιορισμένη η κατανάλωσή του λόγω και της απουσίας ακραίων καιρικών συνθηκών. Βέβαια δε γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι τιμές είναι προσαυξημένες συγκριτικά με πέρυσι 0,04-0,05 ευρώ. Ο κόσμος πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Αν και πολύς κόσμος έχει καταφύγει πλέον σε τρόπους θέρμανσης με ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει φθηνό σε πολλές περιπτώσεις. Η διαφορά είναι ότι το πρέπει να το πληρώσει επί τη εμφανίσει, ενώ το ρεύμα μετά από τρεις μήνες. Το κακό όμως είναι γενικό, με τον κόσμο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα και τις ανάγκες του».

Ηρακλής Διονυσόπουλος-«Shell»: «Το πετρέλαιο θέρμανσης ανεβαίνει τις τελευταίες μέρες λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών του αργού πετρελαίου διεθνώς και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην αγορά από την άνοδο της τιμής. Ούτως ή άλλως η ζήτηση ήταν ελάχιστη και τώρα με την αύξηση αναμένεται να μειωθεί δραματικά. Τα χρήματα που δόθηκαν την περίοδο των εορτών από το κράτος με τη μορφή κοινωνικών μερισμάτων, δώρων, λοταρίας κ.ά. δεν θεωρώ ότι βοήθησαν σημαντικά την κίνηση της αγοράς. Είναι ακόμα πιο πεσμένη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Όσο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο άσχημα είναι για εμάς και τους καταναλωτές».

Παναγιώτης Σπυρογιάννης-«Silk Oil»: «Όλα τα καύσιμα παρουσιάζουν τάσεις ανόδου. Το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ποσό που κυμαίνεται πλέον είναι το 1 ευρώ και τείνει να ακριβύνει περισσότερο. Η τιμή του πλέον είναι απαγορευτική για την εποχή. Ο κόσμος κοιτάει να καλύψει τις ανάγκες του με μικρές παραγγελίες. Οι παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων έχουν πλέον χαθεί. Αυτό οφείλεται καθαρά στην οικονομική κρίση που επικρατεί. Ξεκίνησε σε αρκετά υψηλά επίπεδα και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Η ζήτηση πετρελαίου είναι ίδια και ίσως λιγότερη συγκριτικά με πέρυσι. Φτάνει να αναλογιστούμε όμως ότι και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές για την εποχή και δε βοηθούν στην κατανάλωσή του. Τις γιορτινές μέρες που πέρασαν και στις οποίες δόθηκαν επιδόματα και δώρα, η κίνηση ήταν αρκετά καλή αν αναλογιστούμε και την κατάσταση που βρισκόμαστε και θεωρώ ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μικρή αυτή αύξηση».

Όλη η επικαιρότητα