Αγροτικά Ηλεία

«Καίνε» τους σταφιδοπαραγωγούς πορίσματα και πλαφόν – Τέθηκαν τα θέματα στη συγκέντρωση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους σταφιδοπαραγωγούς τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Κορινθιακή σταφίδα τον Ιούλιο του 2017, εξαιτίας του καύσωνα και των βροχοπτώσεων, καθώς τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Το θέμα τέθηκε στην προχθεσινή συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών που είχε συγκαλέσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και ζητήθηκε επιτακτικά να γίνει παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση της αδικίας.

Για ζημιά 80% το πόρισμα δίνει 30%

Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος έχει προγραμματίσει συνάντηση στην Πάτρα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ του υποκαταστήματος Πατρών, προκειμένου να του θέσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει και να απαιτήσει λύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν σταφιδοπαραγωγοί που είχαν υποστεί ζημιά στο προϊόν τους της τάξης του 70% με 80%, στα πορίσματα που παρέλαβαν η ζημιά που έχει καταγραφεί ανέρχεται μόλις σε 30% με 35%. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αφενός καταστράφηκαν από τις καιρικές συνθήκες, αφετέρου καταστρέφονται για δεύτερη φορά αφού δεν θα αποζημιωθούν για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα από σταφιδοπαραγωγούς ότι αδικήθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτές που αποτυπώνονται στα πορίσματα και πρέπει να σημειωθεί ότι έγιναν σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το προϊόν, ένα με ενάμιση μήνα πριν τον τρυγητό. Γι’ αυτό και κλείσαμε άμεσα ραντεβού στην Πάτρα, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος.

Θα χάσουν την συνδεδεμένη

Πέραν των πορισμάτων όμως, τους σταφιδοπαραγωγούς ‘καίει’ και το πλαφόν για την συνδεδεμένη ενίσχυση. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους σταφιδοπαραγωγούς και για να λάβει κάποιος τα χρήματα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 150 κιλά σταφίδα το στρέμμα. Ωστόσο, εξαιτίας και των ζημιών που σημειώθηκαν το 2017 στο προϊόν, πολλοί παραγωγοί δεν συμπληρώνουν το πλαφόν των 150 κιλών και έτσι κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν και να το πάει στα 50 κιλά το στρέμμα για να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση η παραγωγή. Με τα σημερινά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι θα είναι μεγάλος ο αριθμός των παραγωγών που θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Πρέπει το Υπουργείο να ξαναδεί το θέμα» επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος.

Κατά την διάρκεια της προχθεσινής συγκέντρωσης έγινε απολογισμός για το έτος 2017, κατά το οποίο η Ομάδα Παραγωγών συγκέντρωσε 614 τόνους σταφίδας. Μειωμένη ποσότητα εξαιτίας των ζημιών.

Επίσης, αναλύθηκε και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ομάδας 2018-2020 και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για τα οφέλη και τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να ληφθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ομάδα.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος από το ΚΕΑ Πύργου, ο οποίος ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου.

Όλη η επικαιρότητα