Ηλεία

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος: Ζητούν μέτρα «μακράς πνοής…» στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Γ.Χατζηθεοδοσίου: Αυτά προτείνουμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων
Ακούστε το άρθρο

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κλάδος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών σε περιοχές των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου και όχι μόνο, αλλά και ο τρόπος που αυτά θα επιλυθούν, μέσω πιέσεων από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε συνεργασία με όλους τους φορείς, προς την Κυβέρνηση, ήταν το θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Ηλείας με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά την τραγική απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Χθες το απόγευμα στο ΕΒΕ Ηλείας, τον κ. Χατζηθεοδοσίου υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος και επιμελητηριακοί παράγοντες, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Τζαβάρας και Διονύσης Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης, θεσμικοί φορείς και οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, κάποιοι διαδικτυακά και κάποιοι δια ζώσης, ενώ τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαδάς που συνόδευε τον νέο πρόεδρο της ΚΕΕΕ στο Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης κ.α.

«Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο για δεύτερη φορά και ο ρόλος του Επιμελητηρίου Ηλείας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τον αγώνα του τόπου στα φώτα της δημοσιότητας. Βιώσαμε τις φωτιές του 2007 όπου τότε παρά τις πολλές υποσχέσεις ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν με αποκορύφωμα την κάκιστη διαχείριση του Ταμείου Μολυβιάτη», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος και τόνισε ότι η Ηλεία παρά τη θέση που κατέχει με τον πολιτισμό και την φυσική ομορφιά ερημοποιείται χάνοντας πληθυσμό εξαιτίας των δυσκολιών και της εγκατάλειψης του νομού καθώς δεν δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις. «Οφείλουμε να αναδείξουμε τη ζημιά της επιχειρηματικότητας γιατί αυτή η ζημιά αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας και όχι μόνο τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, στους τομείς κυρίως του τουρισμού αλλά και να παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί», σημείωσε ο κ. Νικολούτσος.

Να μην ξαναγίνει ότι έγινε το 2007 – 25 χιλ. ευρώ από την ΚΕΕΕ στην Ηλεία

Την ύπαρξη μέτρων «μακράς πνοής» ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κλάδο του Νομού Ηλείας, συνολικά και όχι αποσπασματικά αλλά και να μην υπάρξουν ζητήματα όπως αυτά του 2007 με το Ταμείο Μολυβιάτη και τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν δοθεί, έθεσε στο «τραπέζι» της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την καταβολή ποσού ύψους 25 χιλ. ευρώ στο ΕΒΕ Ηλείας, για την στήριξη των επιχειρηματιών.

«Εμείς σαν Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στην περιοχή σας θα δώσουμε 25 χιλ. ευρώ αν και δεν πιστεύουμε πως με αυτό θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά πιστεύουμε πως με αυτό θα δώσουμε την δυνατότητα ευαισθησίας όλης της κοινωνίας και βεβαία θα φτάσει και στην Κυβέρνηση ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που θέλει λύση και οι λύσεις δεν μπορούν να είναι μόνο λεκτικές αλλά πρέπει να είναι και πραγματικές.

Στην περιοχή σας δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα το φυσικό της κάλλος που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή εξαιτίας αυτών των καταστροφών. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Θέλω να είστε βέβαιοι ότι όλα τα θέματα που αφορούν την Ηλεία η Κεντρική Ένωση θα τα παραδώσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό δίδοντας το εύρος των προβλημάτων που υπάρχουν και θυμίζοντας ότι το πρόβλημα του 2007 με την περιβόητη επιτροπή Μολυβιάτη πρέπει να πάρει ένα τέλος. Εμείς έχουμε αποφασίσει για όλη την Ελλάδα τα όποια χρήματα δίνουμε αυτά θέλουμε να φτάνουν στην τσέπη του επιχειρηματία», ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, που στάθηκε στον τομέα του τουρισμού και τόνισε ότι ο επιμελητηριακός κλάδος θα δώσει ώθηση στην επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενική πολιτική ανακούφισης καθώς πλήγματα στην οικονομία δέχονται όχι μόνο οι περιοχές που κάηκαν.

Τα αιτήματα – προτάσεις

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου η ΚΕΕΕ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της επιβίωσης των επιχειρήσεων της περιοχής σε συνεργασία με το ΕΒΕ Ηλείας ενώ τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είναι:

-Αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα

-Επιδότηση της διατήρησης της θέσης εργασίας για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και τις νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές

-Μηδενικές επιστρεπτέες προκαταβολές από τις επιχειρήσεις

-Επιδότηση ενοικίου στις πυρόπληκτες περιοχές

-Διάθεση ζωοτροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα

-Παράταση του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ», να υπάρξει τουλάχιστο για έναν ακόμα χρόνο

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον Νομό

-Να υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα για τις πληγείσες περιοχές

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι: «Η επιχειρηματική κοινότητα της Χώρας είναι δίπλα στους πληγέντες και θα είμαστε εδώ μέχρι την ολοκληρωτική αποκατάσταση. Και αυτό γιατί οι πληγέντες δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν». Επίσης ο κ. Καββαδάς, σχολίασε ότι ο επιχειρηματικός κλάδος δε θα μπορέσει να ανακάμψει αν η ίδια η Κυβέρνηση δεν συγκρουστεί με το τραπεζικό σύστημα.

Στην δική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης έκανε συνοπτική καταγραφή των ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές ενώ οι βουλευτές της Ηλείας, τόνισαν ο καθένας από την πλευρά του, ότι θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων και των θεσμών ώστε να κατατεθούν συγκριμένες προτάσεις για έργα στήριξης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος που επέμειναν στο λάθος μοντέλο του Ταμείου Μολυβιάτη.

Σχέδιο για στήριξη επιχειρήσεων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως το ΕΒΕ Αχαΐας συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ανακοίνωσε πως οι δύο φορείς ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται μάλιστα να συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία. «Η Ηλεία, η Αρχαία Ολυμπία είναι το brand name της περιοχής και ολόκληρης της Ελλάδας και δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο από τις Κυβερνήσεις. Υπολείπεται σε υποδομές», ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας.

Και μέτρα για πανδημία

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαδάς σχολίασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως η πανδημία φαίνεται να φέρνει έναν δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις καθώς το τρίτο κύμα με την μετάλλαξη Δέλτα είναι προ των πυλών. «Όλα τα επιμελητήρια η Κεντρική Ένωση είναι υπέρ του να πεισθεί ο καθένας για την ανάγκη εμβολιασμού. Δεν λέω της υποχρεωτικότητας, λέω της ανάγκης. Και εννοούμε ότι με το να μην εμβολιαστεί πέρα από τα θέματα υγείας που δημιουργεί στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στους γύρω του, υποχρεώνει επιχειρήσεις να κλείνουν. Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία ούτε περιοριστικά μέτρα ούτε lockdown. Άρα θα εμείνουμε στην ανάγκη ότι δεν είναι στο χέρι του κάποιου που δεν εμβολιάζεται, θα πρέπει να πεισθεί για την ανάγκη, για την καταστροφή που φέρνει πέρα από την υγεία», ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου που τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΕΕ ζητά και την διαγραφή μέρους οφειλών επιχειρήσεων που έκλεισαν από την πανδημία.

Όλη η επικαιρότητα