Ηλεία

Κέντρο Ηλείας: «Το χωριό των πολλών παιδιών και των πολλών ελλείψεων»

Ακούστε το άρθρο

Σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας, σε μία χώρα που τα χωριά τείνουν να εξαφανιστούν από το χάρτη, η τοπική κοινότητα Κέντρου του δήμου Ήλιδας είναι από τις λίγες που καταγράφει στους μόνιμους κατοίκους υψηλό αριθμό παιδιών.

Στο χωριό οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι είναι 400 σε αριθμό και οι μόνιμοι αγγίζουν τους 350 μεταξύ των οποίων περισσότερα από 100 είναι τα παιδιά και σημαντικός ο αριθμός των νέων ανθρώπων.

Το Κέντρο ακριβώς δίπλα από το φράγμα του Πηνειού και οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν από τις καλλιέργειες, είτε τις δικές τους είτε ως εργάτες σε άλλα χωράφια. Η καθημερινότητα δεν είναι διόλου εύκολη και ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η κατάσταση έχει χειροτερέψει αφού οι δουλειές είναι λιγοστές και το μεροκάματο δεν βγαίνει εύκολα.

Άλλωστε, το Κέντρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτό τον τομέα και ακολουθεί τη μοίρα των άλλων χωριών, με τους κατοίκους να αναζητούν τρόπους επιβίωσης, τρόπους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, τρόπους να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους που κυλά στους ίδιους ρυθμούς, στην ίδια ρουτίνα, χωρίς σπουδαία γεγονότα.

Αγαπούν τον τόπο τους

Η διαφορά στο συγκεκριμένο χωριό είναι ότι… οι απόψεις των νέων διίστανται, αφού από τη μία πλευρά κυριαρχεί η άποψη ότι δεν υπάρχει διέξοδος και αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν, να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, ενώ από την άλλη υπάρχουν αυτοί που αγαπούν το χωριό, τους αρέσει η ζωή εκεί και δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να το εγκαταλείψουν αφού αυτός είναι ο τόπος τους.

Πάντως, σε γενικές γραμμές νέοι και μεσήλικες δείχνουν να συμφωνούν ότι ο ‘Καποδίστριας’ και ο ‘Καλλικράτης’ δεν λειτούργησαν προς όφελος των παιδιών, αφού χάθηκε η αυτονομία τους, έπαψαν να διαχειρίζονται ιδίους πόρους και εξαρτώνται από το κέντρο του δήμου. Υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες των χωριών δεν είναι ίδιες με των πόλεων, κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός και μέριμνα για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων ενός δήμου.

Στα βασικά προβλήματα του δήμου συγκαταλέγονται η έλλειψη καθαρού νερού, η μη τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ είναι ένα χωριό που παρά τα πολλά παιδιά δεν έχει πλατεία, ενώ η παλιά παιδική χαρά έχει διαλυθεί και έχει αφεθεί στην τύχη της.

Στα συν ωστόσο είναι ότι στο χωριό λειτουργεί εξαθέσιο δημοτικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν φέτος 57 παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που συνεχίζουν την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.

Τα μέγιστα στο χωριό έχει προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με την δημιουργία και λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος φιλοξενεί τριάντα παιδιά, δίνοντας την δυνατότητα στους γονείς τους να εργάζονται στις καλλιέργειες για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Επίσης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανέγερσής του ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, καθώς η εκκλησία του χωριού είχε καταστραφεί με το σεισμό του 2008.

Δείτε Φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα