Ηλεία

Κέντρο “Παρεμβάσεις”: Η μακρά διαδρομή στο χώρο της πρόληψης…

Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρόνια ζωής, είκοσι χρόνια στον χώρο της πρόληψης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Πρόληψης Νομού Ηλείας ‘Παρεμβάσεις’ που εδρεύει στην Αμαλιάδα και η επέτειος γιορτάζεται με ένα διήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν την παρουσίαση αυτής της μακράς διαδρομής και του ρόλου της λειτουργίας του Κέντρου.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Κέντρου, που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώνονται σήμερα με την στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης του δήμου Ήλιδας, έχουν τίτλο: «20 χρόνια πρόληψης… με λογισμό και μ’ όνειρο» και φιλοξενούνται στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα.

Στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενείται η μακρά διαδρομή του Κέντρου, μέσα από φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα, αφίσες, κάρτες και δράσεις.

Όλες οι στιγμές

Σε ειδικά σταντ αποτυπώνονται όλες οι στιγμές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την λειτουργία του το Κέντρο μέχρι και σήμερα. Πληροφοριακό υλικό, έντυπα, καταγράφουν το ρόλο του Κέντρου και είναι εκεί για να ενημερωθεί το κοινό για το έργο που επιτελεί το Κέντρο, με παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και όλες τις κοινωνικές ομάδες, φορείς και συλλόγους, με μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά και τους εφήβους.

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ηλείας ‘Παρεμβάσεις’ λειτουργεί από το 1998 σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και παρέχει υπηρεσίες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε το βράδυ της Παρασκευής και πολλοί από τους παρευρισκόμενους ανατρέχοντας στο αρχειακό υλικό που εκτίθεται, βρήκαν και την δική τους παρουσία σε πολλές από τις δράσεις του Κέντρου, ενώ το παρών έδωσαν και πρόσωπα που στελέχωσαν το Κέντρο στα πρώτα του βήματα.

Στην παρουσίαση που έγινε με τίτλο: «Ένα έργο 20 χρόνων» η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου- ψυχολόγος Γιώτα Τσαμπαρδώνη, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Κέντρου και αναφέρθηκε στο ρόλο του, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και ένα μικρό βίντεο με χαρακτηριστικές στιγμές του Κέντρου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Στην συνέχεια, έγινε αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με τίτλο «Το Δαφνοκούκουτσο», με την Αγνή Στρουμπούλη.

Στην επετειακή εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η αντιδήμαρχος Ρούλα Γκουβίτσα, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης δήμου Ήλιδας Βάκης Βαρούχας.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Μαθαίνω το παιδί μου να μαθαίνει», από τον ψυχίατρο Κώστα Γκοτζαμάνη και ακολούθησε η θεατρική παράσταση: «Μία μέρα στο πάρκο».

Και χθες αλλά και σήμερα πραγματοποιούνται εργαστήρια με την Αγνή Στρουμπούλη και πιο συγκεκριμένα το εργαστήρι ενηλίκων για την τέχνη της αφήγησης με τίτλο: «Το παραμύθι ως αθάνατο νερό» και εργαστήρι κατασκευών για παιδιά με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας με κουρέλια ένα παραμύθι».

Όλη η επικαιρότητα