Πολιτική

Κεντροαριστερά: Και επίσημα υποψήφιος ο Γ. Μανιάτης

Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο πρώην υπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητας του παρουσιάζοντας 4 βασικούς άξονες μιας πολιτικής που όπως τόνισε αποτελούν την προϋπόθεση για να μπορέσει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, σφραγίζοντας την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Οι άξονες αυτοί είναι:

– Μια καινοτόμα πρόταση για νέες πηγές εθνικού πλούτου, ώστε «να απαλλαγούμε από δανειστές και μνημόνια και να διαμορφώσουμε μια κοινωνία Αλληλεγγύης, μια Δίκαιη κοινωνία.»

– Μια θεσμική επανάσταση για ένα σύγχρονο, επιτελικό, έξυπνο κράτος, που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του. Για ένα κράτος αρωγό της υγειούς επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, για ένα κράτος της αριστείας, της διαρκούς αξιολόγησης, της πλήρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.«Να κοινωνικοποιήσουμε το κράτος και όχι να κρατικοποιήσουμε την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Η ταχύτατη και με κοινωνικό μέρισμα αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας, με ρήτρες απασχόλησης και αειφορίας.

– Η αξιοποίηση «με αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα κι εθνική αυτοπεποίθηση» της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας στην ενεργειακή, αμυντική και οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης. « Οφείλουμε να ασκήσουμε ανεξάρτητη και ωφέλιμη για τη χώρα οικονομική διπλωματία»ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος για να δοθούν προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, του ασφαλιστικού, των ανισοτήτων της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μετά από μετά από 8 χρόνια μνημονίων και αποτυχιών του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ήρθε η ώρα, όσοι μπορούμε, όσοι το αντέχουμε, να διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του για την επανένωση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. « Ήμουν παρών στα δύσκολα χρόνια της παράταξης, όταν πολλοί κρύβονταν, ή εγκατέλειπαν το σκάφος» τόνισε με έμφαση.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ένα « νέο, ενιαίο, πλειοψηφικού Κίνημα Προοδευτικών Πολιτών, με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων.» Τόνισε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα μείνουν ενωμένοι και μετά τις εσωκομματικές εκλογές, επέμεινε στην πραγματοποίση debate μεταξύ των υποψηφίων στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας αλλά και σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική που μαστίζεται από την ανεργία.

Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, επεσήμανε ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός και προέβλεψε ότι ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι η διαδικασία εκλογής θα καταφέρει να προσελκύσει πάνω από 150 χιλιάδες πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα