Ηλεία Πολιτική

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Άνοιξε ο δρόμος της αποϊδρυματοποίησης…

Η αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, το γνωστό σε όλους ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, γίνεται πράξη μετά τις ανακοινώσεις που έκαναν χθες η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν παρουσίασαν τρία προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το ένα εκ των τριών αφορά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑΜΕΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.

Τα άλλα δύο προγράμματα αφορούν την ‘Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους’ και την εφαρμογή ‘Διερμηνείας εκ αποστάσεως για κωφούς και βαρήκοους’.

 

Ίσα δικαιώματα

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Αχτσιόγλου, κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων:  «Γι’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν αόρατοι ούτε πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Αντίθετα, υπάρχουν συμπολίτες που έχουν ίσα δικαιώματα και οι τρεις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που ανακοινώνει το υπουργείο αποδεικνύουν ότι για εμάς δεν υπάρχουν αόρατοι».

Από την πλευρά της η κα Φωτίου ανέλυσε διεξοδικά τα τρία προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά την ‘αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία’ εξήγησε ότι βασικός στόχος του προγράμματος είναι η οργάνωση και λειτουργία δομών, δράσεων και προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρία. Προβλέπεται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενουμένων και η διαβίωσή τους σε ασφαλή και υποστηρικτική δομή ή σε δομή οικογενειακού τύπου ή η επιστροφή τους στην οικογένεια με ταυτόχρονη υποστήριξή τους από το πρόγραμμα.

Τι προβλέπεται

Οι δράσεις για την αποϊδρυματοποίηση και την πρόληψή της, που συμπεριλαμβάνεται το παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών περιλαμβάνουν:

– Την ανάπτυξη δομών φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρία.

– Την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής.

– Την ανάπτυξη μονάδας βραχείας υποδομής ατόμων με αναπηρία.

– Τη δημιουργία κινητής μονάδας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε οικογένειες με άτομα με αναπηρία, θετές ή ανάδοχες.

– Την ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

– Τη δημιουργία κέντρων ημέρας για άτομα με αναπηρία.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, τα οποία καλούνται να συνεργαστούν για την υλοποίησή του.

Όλη η επικαιρότητα