Αχαϊα Ηλεία

Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι αγρότες Χειμαδιού-Κουτσοχέρας: Απέφυγαν την «έξωση»

Με την διαβεβαίωση ότι η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων (σ.σ. που υποστηρίζει ότι της ανήκουν 7.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή), δεν θα προχωρήσει σε διαδικασίες εξώσεως αποχώρησε χθες από τα Καλάβρυτα αντιπροσωπεία 100 και πλέον κατοίκων του Χειμαδιού και της Κουτσόχερας και άλλων χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της επιτροπής των κατοίκων και της Μονής κατά την διάρκεια της οποίας –και μέσα σε κλίμα κατανόησης και συνεργασίας- δόθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις….

Μετά την συνάντηση, πάντως, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενημερώνοντας τον κόσμο και καλώντας τον Πολιτικό κόσμο παράλληλα να πιέσει ώστε να δοθεί μια μόνιμη λύση αφού αυτό που χρειάζεται είναι η (κεντρική) Πολιτική βούληση, με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση. Αυτό θα είναι ικανό να εκμηδενίσει την ανησυχία των κατοίκων για να μπορέσουν απερίσπαστοι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν εδώ και πολλές γενιές… να καλλιεργούν βιοποριστικά τη γη στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι έφτασαν στον περίβολο της Μονής λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί… αντίκρισαν κλειστή της είσοδο της ενώ στο χώρο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, 15-20 ατόμων. Έγιναν σύντομες διαβουλεύσεις και αποφασίστηκε να εισέλθει στη Μονή η αντιπροσωπεία των κατοίκων που αποτελούνταν από τον δικηγόρο Λάμπη Μπράμο και τους πρόεδρους του Χειμαδιού, Θεόδωρο Μπάλλα, Κουτσοχέρας, Δημήτρη Μητρόπουλο και Σοπίου, Λευτέρη Σταυρόπουλο. Ακολούθησε συζήτηση με την ηγουμένη και τον δικηγόρο της Μονής. Οι εκπρόσωποι της Μονής έδειξαν θετική αντιμετώπιση στα αιτήματα των κατοίκων τονίζοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι «Θα βρεθεί μια λύση και θα φύγετε ειρηνικά»…

«Ξένος δεν έρχεται στην περιοχή»…

Σε δήλωση του στην ΠΑΤΡΙΣ ο δικηγόρος Λάμπης Μπράμος τόνισε πως «Είχαμε μια εξαιρετικής φύσεως επαφή, σε πνεύμα ανταλλαγής επεδείχθη πνεύμα κατανοήσεως εκ μέρους αμφότερων των πλευρών. Η ηγούμενη είναι υπερχρεωμένη  με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να δημοπρατεί την περιουσία της Μονής αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της απιστίας και σε καταληκτική ερώτηση μου “αφού είναι έτσι να πάμε στην  ευχή της Παναγίας χωρίς να διατρέχουμε κανένα κίνδυνο αποβολής;”… Και μου απάντησαν… “να πάτε στην ευχή της Παναγίας και να είστε ήσυχοι ότι το Μοναστήρι δεν θα κάνει διαδικασίες εξώσεως. Διατρέχετε κίνδυνο μόνο από τους εαυτούς σας, διότι θα διατρέξετε κίνδυνο μόνο αν εμφανιστούν πλειοδότες από την περιοχή σας! Ξένος δεν έρχεται εκεί».

«Απαιτείται ουσιαστική βούληση της Πολιτείας»…

Συνεχίζοντας ο κ. Μπράμος συμπλήρωσε πως «Για τους κατοίκους των κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει υπό το καθεστώς του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και δη του διατάγματος του έτους 1933. Σε πρώτη φάση επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος πλην όμως η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί ουσιαστική βούληση της Πολιτείας, με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση η οποία θα δικαιώνει τους κόπους των κατοίκων των τελευταίων 200 ετών και θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων παιδιών – αγροτών στο τόπο τους. Ο τελικός στόχο αφενός είναι η επιβίωση τους και αφετέρου η προσφορά τους στην εθνική Οικονομία. Το πρόβλημα τούτο, που είναι το κυρίαρχο, καλούμε την Πολιτεία και την εκκλησία, αμφοτερομερώς, να το κατανοήσουν και να το επιλύσουν για την εξασφάλιση της ομοψυχίας που απαιτεί η εύρυθμη κοινωνική λειτουργία στους παραπάνω κοινωνικούς χώρους».

«Συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες μοναχές όπως η ηγουμένη Βηθλεέμ, ενώ και ο δικηγόρος της Μονής Γιάννης Κανελλόπουλος, εκ Πάτρας, συμφώνησε με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρώ αγαστή την συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών… αυτό που επιδιωχθεί για την ώρα, επετεύχθη. Τελικός στόχος είναι η βούληση της Πολιτείας», τόνισε εν κατακλείδι ο έμπειρος δικηγόρος.

Όλη η επικαιρότητα