Ελλάδα

Κέρκυρα: Η απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων ευχαρίστησε τον Υπουργό για την θετική ανταπόκρισή του
Ακούστε το άρθρο

Η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκτός Κερκύρας εξασφαλίζεται και για το νέο έτος με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον οποίο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου είχε πρόσφατα συνάντηση στην Αθήνα. Η απόφαση αφορά σε μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου για το 2022 στην Κοζάνη, με επιπρόσθετη δυνατότητα μεταφοράς και στη Βόνιτσα.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, λύνεται και για το νέο έτος το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας, ζήτημα για το οποίο οφείλω να επισημάνω ότι έχουμε καταβάλλει εργώδεις και ιδιαίτερα επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά, δήλωσε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό για την θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνέχιση της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας.

Τη συγκεκριμένη απόφαση με θέμα τη «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Π.Ε. Κέρκυρας Π.Ι.Ν.» την υπέγραψε ο Υπουργός χθες 13 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς 27.500 τόνων στην Κοζάνη και 15.000 τόνων στη Βόνιτσα στους αντίστοιχους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στη Δήμαρχο ο Υπουργός αποφασίζει:

«Τη μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ως εξής:

Α. 27.500 τόνων εντός του 2022 στις νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ) του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας, ΔΙΑΔΥΜΑ. Ε στην Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Β. 15.000 τόνων εντός του 2022 στο νόμιμα λειτουργούντα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤ) Παλαίρου στη θέση Κακοπετριά του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Νομού Αιτωλοακαρνανίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των αποβλήτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών η οποία δεν επιδέχεται αναβολή. Στις εν λόγω εγκαταστάσεις αποδεκτοί θα γίνονται οι κάτωθι κωδικοί καταλόγου αποβλήτων (ΕΚΑ):
ΕΚΑ 20 03 01 «Ανάμεικτα Αστικά Απόβλητα» και ΕΚΑ 19 12 12 «Άλλα απόβλητα (Περιλαμβανομμένων μειγμάτων υλικών) από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων εκτός εκείνων που περιλαμβάνονται στο σημείο 19 12 11»

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων υποχρεούται :

Α. Να μεταφέρει τα ανωτέρω απόβλητα στις οριζόμενες στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις καταβάλλοντας το σχετικό ισχύον τέλος χρήσης στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας, υποχρεωμένων των τελευταίων να τα αποδέχονται.

Β. Να τηρεί αρχείο με τα παραστατικά στοιχεία της μεταφοράς των αποβλήτων και να τα υποβάλλει όταν ζητηθούν από κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μέχρι 31-12-2022».

Όλη η επικαιρότητα