Καιρός

Καιρός: Χειμώνιασε και πάλι… Θεαματική πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Ακούστε το άρθρο

Χειμωνιάτικο είναι και πάλι το σκηνικό του καιρού, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα των προηγούμενων ημερών. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές -στα ορεινά αναμένονται και χιονοπτώσεις- όμως, η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έως σήμερα είναι εντυπωσιακή.

Έτσι, θεαματική πτώση της θερμοκρασίας καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία σε σχέση με το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου η μέγιστη θερμοκρασία, την ίδια ημέρα, έφτασε στους 20,6 βαθμούς, ενώ στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης η θερμοκρασία είναι στους 1,9 βαθμούς (διαφορά 18.7 βαθμοί).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε επιλεγμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτή καταγράφηκε από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

20190312_temp_dif.jpg
20190312_day1_maxwind_gr_result.jpg

Χάρτης 1. Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τρίτης 12/03.

Την Τετάρτη 13/03, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, κατόπιν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση (Χάρτης 2).

3.jpg

Χάρτης 2. Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 13/03.

Την εξέλιξη των αναμενόμενων φαινομένων (βροχή/χαλάζι/χιόνι) έως το βράδυ της Τετάρτης 13/03 μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παραπάνω βίντεο.

Όλη η επικαιρότητα