Ελλάδα

Καιρός: Η κακοκαιρία υποχωρεί αλλά θα χιονίσει και σήμερα – Πού «έπεσε» η θερμοκρασία στους -14

Ακούστε το άρθρο

Κακοκαιρία: Χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο, βροχές και ισχυροί άνεμοι θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη  τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού

Ισχυρός παγετός  σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη θερμοκρασία να καταγράφει διψήφιους αρνητικούς αριθμούς. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας καταγράφτηκε θερμοκρασία -14.3 βαθμών Κελσίου.

Οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

pagetos_xionia_meteo

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 

Στα ανατολικά και τα νότια τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Κρήτης. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές στα δυτικά και βόρεια, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος. Στη Θράκη νεφώσεις, τις πρωινές ώρες παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 05) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά από -06 (μείον 06) έως 10 βάθμους Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές ή χιονόνερο, και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιιορεινά κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας μέχρι το μεσημέρι. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, στα ανατολικά τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση .
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα από το αργά το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Θερμαικό έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον τέσσερα) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

emi_xartis_xionias

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη, 09 – 01 – 2020

Στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην Κρήτη τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με
σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια. Το πέρασμα του «Ηφαιστίωνα» άφησε τη χώρα στον… πάγο, καθώς πολλές περιοχές, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, έχουν «θαφτεί» στο χιόνι και θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα προκειμένου να επανέλθουν στις κανονικές τους συνθήκες. Χθες Τρίτη, το πέρασμα της κακοκαιρίας από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ήταν σαρωτικό, με θυελλώδεις ανέμους ακόμα και 10 μποφόρ, χιόνια στα ορεινά και δυνατές βροχοπτώσεις στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Βροχές στην Κρήτη την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην Κρήτη τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα
ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Αίθριος καιρός και λίγες νεφώσεις στα νησιά την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα στο Ιόνιο. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που ταλαιπωρεί τη χώρα από τη Κυριακή με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους, βροχές και κατά τόπους χιονοπτώσεις.

Στην Άνδρο οι ισχυροί άνεμοι που έφτασαν τα 11 μποφόρ δημιούργησαν χθες ανήμερα των Θεοφανείων τεράστια κύματα τα οποία «έσκαγαν» πάνω στις ακτές. Μάλιστα εξαιτίας της σφοδρότητας των κυμάτων έσπασε στα δύο η προβλήτα στο Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Είναι η πρώτη απώλεια σε υποδομές που καταγράφεται.

Αντίστοιχη ήταν η εικονα και από το νησί της Τήνου. Στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο από το tinos now απεικονίζεται η μανιασμένη θάλασσα στη παραλία Κολυμπήθρα.

DSC09445
DSC09442
DSC09434
DSC09421

Πολλά προβλήματα στην Κρήτη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Οροπέδιο Λασιθίου με το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου να είναι πλημμυρισμένο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Στις 4:10 τα ξημερώματα της Τρίτης προσωπικό του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθέτησαν ειδική σήμανση για την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου στον κάμπο με την απαγόρευση να είναι σε ισχύ για όλη την ημέρα.

Προβλήματα από τους ανέμους

Προβλήματα δημιούργηθηκαν και στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι ισχυροί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο καθώς καταγράφονται κοπές δέντρων και αποκολλήσεις βράχων, ως αποτέλεσμα και του μεγάλου όγκου νερού που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το έδαφος.

Ο κ. Λαγουδάκης απηύθυνε κάλεσμα, μάλιστα, προς τους πολίτες, ως την Πέμπτη να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δέντρα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να υποστούν φθορές τα οχήματα από ενδεχόμενη πτώση δέντρου.

Στον Δήμο Κισσάμου έκλεισε ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάστηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπήρξαν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό έμεινε χθες, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.

Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προκάλεσε κατολισθήσεις Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Κομμάτια βράχων έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στη μέση της Εθνικής οδού.

Μάλιστα στην περιοχή του Ρεθύμνου όπου η Εθνική οδός είναι κοντά στη θάλασσα τα κύματα έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Βιβλική καταστροφή στο γήπεδα Κατσαμπά

Μεγάλες ζημιές υπέστη το γήπεδο της «Αθλητικής Εξόρμησης Κατσαμπά» στην περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο, από τη σφοδρή κακοκαιρία. Τα νερά από τις έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που έφτασε να γίνεται ένα με το γήπεδο, μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα, όχι μόνο το γήπεδο, και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που αυτό βρίσκεται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Α.Ε. Κατσαμπά, Γιάννης Μαστορίδης, δεν είναι η πρώτη φορά που το γήπεδο εν μέσω κακοκαιρίας «βουλιάζει» στο νερό. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «είναι η πρώτη φορά που οι καταστροφές έχουν τόσο μεγάλη έκταση».

Το νερό σε αρκετά σημεία φτάνει το ένα μέτρο, ενώ τόσο τα γραφεία όσο και τα αποδυτήρια, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

«Η θάλασσα έγινε ένα με το γήπεδο» σημείωσε ο κ. Μαστορίδης, που διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος τι πρόκειται να γίνει με τις ομάδες που προπονούνται στο συγκεκριμένο γήπεδο και κυρίως τι θα μπορέσει να γίνει με τα δεκάδες μικρά παιδιά από την Ακαδημία της Α.Ε Κατσαμπά, που προπονούνται καθημερινά στο συγκεκριμένο χώρο.

Όλη η επικαιρότητα